Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Στην αυγή του 2005

Με εφαλτήριο τα εφόδια, τις ζυμώσεις και τις αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος και τη βεβαιότητα για τη δικαίωση και ισχυροποίησή του, πλατιοί ορίζοντες και ανοιχτοί δρόμοι ξανοίγονται μπροστά μας για νέους αγώνες και νέες κατακτήσεις. Οσο το ΚΚΕ δεμένο με την ιστορία του βρίσκεται στο ύψος που του αρμόζει, κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να σκιάζεται από τίποτα. Κι όχι μόνο να σκιάζεται, αλλά να πιστεύει, ν' αγωνίζεται και να ελπίζει.

Στην αυγή του 2005 εμείς θα κάνουμε τους καημούς μας πανί καραβιού σε αρχιπέλαγος φουρτουνιασμένο. Σαν κάθε αρχή του χρόνου μ' ευχές κι όνειρα στην αναζήτηση του καλύτερου.

Καρτερούμε την ολόλαμπρη μέρα που, απελευθερωμένοι και δικαιωμένοι, θα βαδίσουμε πάνω σε χνάρια παλιών συντρόφων με τα γαρούφαλα στα χέρια, ιερό προσκύνημα στους τάφους χιλιάδων μαρτύρων, να στεφανώσουμε τις πέτρινες μορφές τους.

Περιμένουμε πότε ο μικρός Φωτάκης με βιβλία και παιχνίδια στο χέρι, να πάει στο σχολειό να μάθει γράμματα και να μην πουλά χαρτομάντιλα στους σταθμούς των τρένων και στα φανάρια. Ο κυρ Αντρέας να μην παραμένει άνεργος κι ο μπαρμπα-Μήτσος να 'ρθουν έτσι τα πράγματα που να πάρει τη σύνταξή του. Περιμένουμε τον κυρ Κώστα της Μαρίνας, να γυρίσει σώος στο σπίτι από τη δουλιά, εκεί ψηλά στις σκαλωσιές και στους πυλώνες.

Περιμένουμε το κρασί να λαμπυρίζει πεντακάθαρο κι αστραφτερό στα ποτήρια στο κουτούκι της γειτονιάς με την αντζούγα και το κοτσάνι του λάχανου, πλάι σε χαμογελαστά ροδοκόκκινα ευτυχισμένα πρόσωπα.

Κι όταν λένε εβίβα, να είναι εβίβα, κι όταν λένε στην υγειά σου να είναι στην υγειά σου.

Περιμένουμε τα σύννεφα να σκορπίσουν, τον άνεμο να κοπάσει, το μούγκρισμα του κύματος να καταλαγιάσει, τον ήλιο της δικαιοσύνης να λάμψει, τις στρατιές των αθάνατων νεκρών και ζωντανών που ακολουθάνε το μονοπάτι της δόξας, να δικαιώσουν το όνειρό τους.

Περιμένουμε τους φωτισμένους δασκάλους και ποιητές ν' αφυπνιστούν και να κηδεμονέψουν την πνευματική ορφάνια των καταπιεσμένων μαζών. Καρτερούμε σε ψηλά αλώνια γητεμένοι, να φανούνε αρματωμένοι καβαλάρηδες με σάλπιγγες και παιάνες, με φλάμπουρα και λάβαρα, τροπαιούχοι και νικητές, να σαλπίσουν σάλπισμα ειρήνης, να στήσουν στα διάσελα χορούς και πανηγύρια, πως δεν ερμήνεψαν μα γκρέμισαν τον κόσμο, τον κόσμο που ξαναγεννήθηκε.

Μ' αλαλαγμούς και κραυγές και ζήτω. Ο κόσμος των πουλιών και των λουλουδιών, των ανθρώπων και των μυρμηγκιών, των βουνών και των ποταμιών, της άμμου και των αστεριών. Ο κόσμος της φύσης, της βροντής και αστραπής, του χιονιά και του λίβα, τ' ανέμου και της βροχής.

Περιμένουμε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι.

Περιμένουμε τη σταγόνα να ξεχειλίσει το ποτήρι.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ