Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ
Κίνδυνος ποινικοποίησης της άλλης άποψης για την Ιστορία

Επιφυλάχτηκε για τη στάση του το ΚΚΕ στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή

Τις έντονες επιφυλάξεις του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορά στην «καταπολέμηση εκδηλώσεων ξενοφοβίας και ρατσισμού» και αποτελεί εφαρμογή σχετικής απόφασης - πλαισίου της ΕΕ, εξέφρασε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη ΝΔ και αναμένεται η ψήφισή του να ολοκληρωθεί το Γενάρη.

Ο Αντ. Σκυλλάκος εστίασε τη βασική αντίθεση του ΚΚΕ στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου, που προβλέπει πως μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη όταν κάποιος «εγκωμιάζει, αρνείται ή εκμηδενίζει τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου». «Τι σχέση έχει με το ρατσισμό και την ξενοφοβία;», αναρωτήθηκε ρητορικά και εξήγησε: «Για παράδειγμα, το ΝΑΤΟ που βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία θεωρεί ότι ο Μιλόσεβιτς έκανε γενοκτονία. Αν πω λοιπόν εγώ ότι αυτό είναι απαράδεκτο, τότε μπορεί να προκληθεί ποινική δίωξη»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ προειδοποίησε ότι «ζητήματα που θα κρίνει η Ιστορία και για τα οποία υπάρχει πολιτική διαπάλη, θα γίνουν αντικείμενο δίωξης», ενώ «αυτός ο νόμος θα μπορούσε να είναι ο προπομπός για να γίνει αυτό στο μέλλον», δηλαδή «να ποινικοποιηθεί η διαφορετική άποψη για ιστορικά ή για τρέχοντα ζητήματα». Με τον τρόπο αυτό, επισήμανε, «μπορεί να φτάσει να είναι παράνομο το σύνθημα "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι"» και «μια ομάδα πολιτικών πεποιθήσεων θα μπορούσε να θεωρηθεί υπό δίωξη».

Επισήμανε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο «δανείζεται τη λογική της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στο θέμα της ποινικοποίησης των νομικών προσώπων». Ειδικά για τα θέματα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «χειροτερεύει το καθεστώς σε σχέση με το παρελθόν», αφού η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξει ποινική δίωξη όταν κάποιος προτρέπει σε πράξεις βίας εναντίον προσώπων με κάποια ιδιαιτερότητα, τώρα όμως «προστίθεται η προϋπόθεση του να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια τάξη» και «αυτό δυσκολεύει την άσκηση ποινικής δίωξης».

Συνολικά, ο Αντώνης Σκυλλάκος σχολίασε ότι πρόκειται για «μεγάλη υποκρισία σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα», αφού «ενώ έχουμε την πιο απάνθρωπη αντι-μεταναστευτική πολιτική», μιλώντας για μετανάστες που πνίγονται στο Αιγαίο ή σκοτώνονται από νάρκες στο Εβρο ή εργάζονται υπό καθεστώς «μαύρης» εργασίας, «ερχόμαστε μετά με τέτοια νομοσχέδια να πούμε ότι κάτι κάνουμε».

Την κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο προανήγγειλε με σύντομη παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών και την απόλυση κρατουμένων υπό όρους. Με βάση στοιχεία που παρέθεσε, στις φυλακές υπάρχουν 12.300 τρόφιμοι, ενώ οι υποδομές των ιδρυμάτων επαρκούν για 9.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ