Τετάρτη 4 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ
Βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα η ενημέρωση

Λιάνα Κανέλλη: Το κράτος γίνεται γκρουπιέρης με κεφάλαιο τις συχνότητες

Καταψήφισε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, χτες, το ΚΚΕ το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, με την εισηγήτριά του, Λιάνα Κανέλλη, να καταγγέλλει την ...τροχιοδρόμηση αντιλαϊκών επιχειρηματικών συμφερόντων, που καμία σχέση δεν έχουν με την προστασία της ενημέρωσης και τον πολιτισμό. Υπέρ του προτεινόμενου νόμου τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Για νομοσχέδιο «υποκριτικό και τακτοποιητικό βαθύτατα αντιλαϊκών συμφερόντων» έκανε λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι το νομοθέτημα «υπονομεύει την πληροφόρηση, τον πολιτισμό και το δικαίωμα κάποιου να εκφραστεί με τη νέα τεχνολογία». Οπως είπε, το νομοσχέδιο συνιστά «τροχιοδρόμηση συμφερόντων» και «διαμορφώνει ένα νομικό πλαίσιο επιχειρηματικού ανταγωνισμού». Συνέχισε επισημαίνοντας ότι ο προτεινόμενος νόμος «προχωράει ένα βήμα σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, δε δίνει χρήση αλλά εκμετάλλευση συχνοτήτων και ψηφιακών», για να αναρωτηθεί, «ποια ελευθερία της πληροφόρησης θα ισορροπήσει στην αγορά», αφού «το κράτος γίνεται γκρουπιέρης με κεφάλαιο τις συχνότητες;». Καταθέτοντας την προσέγγιση του ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλλη ανέφερε: «Εμείς μιλάμε για κράτος που διαχειρίζεται δημόσια αγαθά με λαϊκή εξουσία». Θύμισε δε τη στάση που τήρησε το ΚΚΕ όταν προσκλήθηκε σε διάλογο για το νομοσχέδιο: «Το ΚΚΕ σας είχε απαντήσει κάτι πολύ ουσιαστικό που δεν έχει μεσολαβήσει το παραμικρό για να αλλάξει η θέση του», ότι δηλαδή το νομοθέτημα καθορίζει «την κατοχή δημόσιων συχνοτήτων από ΜΜΕ που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών επιχειρηματιών», σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατή η διασφάλιση της ενημέρωσης με την «ταυτόχρονη επιδίωξη των ιδιωτών να αντλήσουν κέρδη μέσω και των μέσων ενημέρωσης». Εθεσε μάλιστα ρητορικά το ερώτημα: «Πώς να πάρει μέρος στη συζήτηση ένα κόμμα που αρνείται την ουσιαστική πολιτική, το να υπάρχουν στα χέρια ιδιωτών βασικά αγαθά, ένα από αυτά είναι και οι συχνότητες».

Η Λιάνα Κανέλλη ερμήνευσε τις κυβερνητικές προθέσεις λέγοντας ότι «είναι υποχρεωμένη η κάθε κυβέρνηση να υπακούσει σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες», όμως στο θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης «δεν έχει γίνει ...διανομή στις Βρυξέλλες». Ετσι, με τις ρυθμίσεις που προτείνονται για την ψηφιακή θα έχουμε «καθεαυτού ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο μεσαιωνικών συνθηκών. Θα έχουμε ...κάστρα συγκεκριμένα» και «περίκλειστα σε μια ομάδα συμφερόντων», τα οποία θα στηρίζονται «με κλεμμένα λόγω της ανομίας χρήματα». Αναφερόμενη δε στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι «τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στους υπαρκτούς μεγάλους άρχοντες δεν έχουν γίνει στην ...εποχή του Κολοκοτρώνη» και έτσι σήμερα «το νομοσχέδιο τακτοποιεί τα συμφέροντα με τον τρόπο που εσείς αρχίσατε», ενώ στηρίζεται σε «βασικές θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, καπιταλιστικές στο σύνολό τους», οπότε «είναι υποκριτικό να μιλάμε για ενημέρωση».

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, υπερασπίστηκε την παράδοση του αγαθού της ενημέρωσης στους ιδιώτες λέγοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη «διαφάνεια και στον υγιή ανταγωνισμό». Ανέφερε ότι προϋπόθεση για τον υγιή ανταγωνισμό είναι ο ορισμός της «δεσπόζουσας θέσης» που προβλέπεται στο νομοσχέδιο και αποτρέπει την υπερσυγκέντρωση ισχύος καθώς και ο έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων Ενημέρωσης ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι «αποφεύγεται η ανάμειξη παρένθετων προσώπων» και «η πολιτεία θα γνωρίζει ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης». Παράλληλα όμως πρόσθεσε ότι «οι περιορισμοί στο ποσοστό ιδιοκτησίας ξεπεράστηκαν από την πραγματικότητα»!

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του, Τηλέμαχος Χυτήρης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προεκλογικές σκοπιμότητες λέγοντας ότι προσπαθεί «να εγκλωβίσει τα Μέσα Ενημέρωσης ώστε στο τέλος να υπακούουν στις ορέξεις της κυβέρνησης», ενώ «επιδιώκει την ομηρία τους». Επίσης, έκανε λόγο για κυβερνητικό «εκκρεμές με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ