Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πλάτη για «ανεξάρτητο» Κόσσοβο

Ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Σέρβο ομόλογό του

Eurokinissi

Ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Σέρβο ομόλογό του
Ενεργό στήριξη στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ για επιβολή ενός ανεξάρτητου Κοσσόβου προσφέρει ο Κ. Καραμανλής, έχοντας προ πολλού απεμπολήσει τη θέση για μη αλλαγή των συνόρων.

Στις δηλώσεις τις οποίες έκανε μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο Ελληνας πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης για το Κόσσοβο καθορίζονται από τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, επιβεβαιώνοντας ότι κινείται ως «ενδιάμεσος» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και σχεδίων.

Παρουσιάζοντας τη θέση της κυβέρνησής του ο Κ. Καραμανλής ακόμα μια φορά δεν ανέφερε το παραμικρό για τη μη αλλαγή των συνόρων, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ειρήνη στην περιοχή, αγνοώντας ταυτόχρονα τη θέση του Σέρβου ομολόγου του ότι η λύση στο Κόσσοβο θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία της περιοχής. «Η λύση που θα δοθεί πρέπει να προέλθει από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να μην είναι προϊόν επιβολής», ήταν η σκόπιμα ασαφής και διαδικαστική θέση του πρωθυπουργού, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η λύση «πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας - ιδίως την απόφαση 1244 - και να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεκτιμώντας την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας». Σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να «ισορροπήσει» την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην εφαρμογή των κριτηρίων, στο πολυπολιτισμικό Κόσσοβο και στο σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, υποκρινόμενος ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία στην τελευταία έκθεση του ΟΗΕ αφού πάνω απ' όλα μπαίνει η δρομολόγηση της «λύσης» για το τελικό καθεστώς.

«Ηρθα σε μια φιλική χώρα, όπως αναμφισβήτητα η Ελλάδα είναι φίλη χώρα της Σερβίας, για να συζητήσω με τον φίλο μου κ. Καραμανλή πεπεισμένος ότι θα έχω αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη στην εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου για την περιοχή», δήλωσε από την πλευρά του ο Β. Κοστούνιτσα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που επισκέπτεται μετά τις συζητήσεις στον ΟΗΕ για το Κόσσοβο. Επισήμανε ότι βρίσκει «μεγάλη κατανόηση» στη θέση και στις απόψεις του Κ. Καραμανλή ότι το θέμα του Κοσσόβου και η επίλυσή του θα πρέπει να εδράζεται στην εφαρμογή των διεθνών κανόνων, στο σεβασμό στην ύπαρξη όλων των πλευρών, των Σέρβων, των Αλβανών και των άλλων μειονοτικών πληθυσμών, «ώστε η λύση αυτή να επικρατήσει, βεβαίως σεβόμενη γενικότερα και την κυριαρχία της περιοχής». Σύμφωνα με τον Σέρβο πρωθυπουργό, όλα τα θέματα, και κυρίως τα θέματα των μειονοτήτων, έχουν περιληφθεί και μπορούν να λυθούν εφόσον υπάρξει εφαρμογή των προηγούμενων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαιτέρως του ψηφίσματος 1244, της συμφωνίας του Ντέιτον και όλων των προηγούμενων αποφάσεων που πηγάζουν από το 1992 προκειμένου να βρεθεί μια πραγματικά δίκαιη λύση στο θέμα αυτό. Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν λύσεις οι οποίες μπορούν να επιβληθούν. Ολα μπορούν να γίνουν μόνο διά της εφαρμογής ενός ουσιαστικού διαλόγου, όπου θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών και αμοιβαίες υποχωρήσεις». Ανέφερε ακόμα ότι περιμένει τη στήριξη και τη βοήθεια της «φίλης Ελλάδας» γιατί στις 6 και 7 του Νοέμβρη αρχίζουν οι συζητήσεις πάνω στο σχέδιο σταθεροποίησης και σύγκλισης της χώρας του με την ΕΕ.

Ο Γ. Παπανδρέου

Εκφράζοντας πλήρως τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις για τις αλλαγές των συνόρων στα Βαλκάνια, ο Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Β. Κοστούνιτσα, υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών του κόμματός του, το οποίο από τη θέση της κυβέρνησης συμμετείχε ενεργά στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Αποδεχόμενος πλήρως ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν ενεργά στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας, εξυπηρετώντας τους στόχους των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ανέφερε ότι «η Ελλάδα είχε συμπαρασταθεί ενεργά στις προσπάθειες της τότε Γιουγκοσλαβίας, αλλά και της σημερινής Σερβίας - Μαυροβουνίου για την ευρωπαϊκή της πορεία», προσπάθειες οι οποίες, όπως ισχυρίστηκε, έγιναν «για την ανασυγκρότηση και την εμβάθυνση της δημοκρατίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ