Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μπαντ Γκόντεσμπεργκ...

Ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), Φ. Μπερτινότι, εκθειάζοντας τις προάλλες το γερμανικό «Κόμμα της Αριστεράς» σημείωσε: «Για πρώτη φορά από το Μπαντ Γκόντεσμπεργκ βλέπουμε να γεννιέται ένα ενωμένο εθνικό αριστερό κίνημα, ανοιχτό στην Ευρώπη και ευρισκόμενο στα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας» («Κυριακάτικη Αυγή» 30/10/05).

Η γερμανική πόλη Μπαντ Γκόντεσμπεργκ είναι γνωστή στην ιστορία κυρίως για δύο γεγονότα: 1. Κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος (όταν αυτή η τοποθεσία ήταν από τις «πιο αγαπημένες» του Χίτλερ), στις 22/23 του Σεπτέμβρη 1938 έγινε εκεί η συνάντηση του Χίτλερ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ν. Τσάμπερλεν, κατά την οποία διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις για το ξέσπασμα «της σουδιτικής κρίσης» (το χάρισμα δηλαδή ενός τμήματος της τότε Τσεχοσλοβακίας στη φασιστική Γερμανία). 2. Στην ίδια πόλη, το 1959, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) ψήφισε στο συνέδριό του, νέο πρόγραμμα, με το οποίο ολοκλήρωνε τη μετατροπή του σε «λαϊκό» κόμμα. Με άλλα λόγια, έδινε τις «τελικές εξετάσεις» του στους καπιταλιστές, για να το αποδεχτούν ξανά ως κυβερνητικό κόμμα της καπιταλιστικής διαχείρισης.

Υποθέτουμε ότι ο κ. Μπερτινότι, στον εκθειασμό του αναφέρεται προφανώς στη δεύτερη περίπτωση. Πάντως, αμφότερα τα ιστορικά γεγονότα οδήγησαν (το καθένα την αντίστοιχη ιστορική περίοδο) σε ένα και μόνο κύριο αποτέλεσμα: Στην ενίσχυση του γερμανικού ιμπεριαλισμού. Γι' αυτό και το ΚΕΑ δε χρειάζεται να διστάσει καθόλου. Μπορεί άνετα να βάλει στο έμβλημά του το όνομα της πόλης αυτής. Και μάλιστα με μεγάλα γράμματα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ