Σάββατο 14 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πλήρης ταύτιση με σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΕΕ

Eurokinissi

Ως καλύτερος διαχειριστής της εμπλοκής της χώρας στα σχέδια της ΕΕ και των ΗΠΑ εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού και φοβία απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «η ευρωπαϊκή πολιτική έγινε ο ακρογωνιαίος λίθος για την πολιτική μας, με περιφερειακή συνεργασία».

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπαναχώρηση από τις θέσεις της διάσκεψης του Ελσίνκι, υποστηρίζοντας αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά: «Το 1999 το θέμα της υφαλοκρηπίδας τίθεται σε μια νέα ευρωπαϊκή βάση (...) Εξασφαλίσαμε την ένταξη της Κύπρου άσχετα από τη λύση του προβλήματος, απελευθερώνοντας την Κύπρο από το βάρος αυτό, παρά την αντίδραση της Τουρκίας (...) Ετσι κοινοτικοποιήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας: «Διμεροποιήσατε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (...) Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε ένα μπαράζ παραβιάσεων (...) Σύντομα μπορεί να δούμε αύξηση της έντασης». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Μας συμφέρει η πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη, είναι προς όφελος και του δικού της λαού και είναι προς όφελος της περιοχής».

Ειδικά για το Κυπριακό, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «δε διαπραγματευτήκατε στη Λουκέρνη για την Κύπρο (...) Κάνατε τουρισμό», υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη που υπάρχει με την πιθανότητα επανέναρξης διαλόγου «θα μας έβρισκε τώρα σε καλύτερη μοίρα με ένα καλύτερο σχέδιο Ανάν». Επίσης, πρόσθεσε πως «αν είχατε πει καθαρά "ναι" τώρα θα ήσασταν τουλάχιστον αξιόπιστος συνομιλητής». Οσον αφορά στην πολιτική που ασκείται στα Βαλκάνια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Βρεθήκαμε πρώτοι να προωθούμε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στην ΕΕ αλλά και στο ΝΑΤΟ (...) Συμβάλαμε αποφασιστικά για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ». Επίσης, υπεραμύνθηκε της ελληνικής στρατιωτικής συμμετοχής στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας λέγοντας: «Οι δικές μας Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν σε ειρηνευτικό έργο σε όλες τις εστίες κρίσης της περιοχής». Οσον αφορά στο θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προσπάθεια υποκλοπής της συναίνεσής μας στο θέμα του ονόματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ