Σάββατο 14 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυναμώνουν οι δεσμοί των δύο κομμάτων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες από την ΚΟΑ διεθνιστική εκδήλωση, στην οποία μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ

Ο Ζερόνιμο Ντε Σόουζα, Γενικός Γραμματέας του Πορτογαλικού ΚΚ, στο βήμα της εκδήλωσης
Ο Ζερόνιμο Ντε Σόουζα, Γενικός Γραμματέας του Πορτογαλικού ΚΚ, στο βήμα της εκδήλωσης
Κατά εκατοντάδες προσήλθαν χτες βράδυ τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, υποδεχόμενοι θερμά και εκφράζοντας τη διεθνιστική τους αλληλεγγύη στην αντιπροσωπεία του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, με επικεφαλής τον ΓΓ του, Ζερόνιμο Ντε Σόουζα, ο οποίος και μίλησε στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό. Στο τέλος της εκδήλωσης η αντιπροσωπεία του αδελφού κόμματος δέχτηκε δώρα από την ΚΟΑ, ενώ ο Ζ. Ντε Σόουζα δέχτηκε και απάντησε σε ερωτήσεις των συγκεντρωμένων.

Υπό το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», γραμμένο και στις δύο γλώσσες, στο βήμα ανέβηκε πρώτος και καλωσόρισε την αντιπροσωπεία του ΠΚΚ ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΑ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο κομμάτων θα δυναμώσουν παραπέρα. Αναφερόμενος στη δράση του ΚΚΕ τόνισε, μεταξύ άλλων, πως αυτή είναι σταθερά προσανατολισμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό. Συμπλήρωσε πως το ΚΚΕ επιδιώκει να συμβάλει στην ανάπτυξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και της πάλης του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συγχρόνως στην αποκατάσταση των σοσιαλιστικών ιδεών που σπιλώθηκαν μετά τη νίκη της αντεπανάστασης. Αμέσως μετά αναφέρθηκε ειδικότερα στους στόχους δράσης της ΚΟΑ του ΚΚΕ και πώς υπηρετούν τις αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος για την ισχυροποίησή του. Ο Δ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε στη δουλιά στην εργατική τάξη και στους αυτοαπασχολούμενους, στη νεολαία και στις γυναίκες, γενικότερα στην προσπάθεια για ανάπτυξη ριζοσπαστικών συσπειρώσεων στην κατεύθυνση συγκρότησης του ΑΑΔΜ.


Τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του κόμματός του μετέφερε στους συγκεντρωμένους ο Ζ. Ντε Σόουζα, ο οποίος επέλεξε να αρχίσει την ομιλία του λέγοντας πως διαψεύστηκαν όσοι καταστροφολογούσαν, όπως ένας εκπρόσωπος δεξιών κομμάτων στην Πορτογαλία, όταν πριν μερικά χρόνια έλεγε πως «τώρα μένει να ξεμπερδεύουμε με δύο μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα στην Ευρώπη, το Πορτογαλικό και το ΚΚ Ελλάδας». Οπως συμπλήρωσε, σε εκείνη την περίοδο ήττας υπήρξαν κόμματα που παρέκκλιναν, που εγκατέλειψαν αρχές και ιδεολογίες, όμως το Πορτογαλικό και το ΚΚ Ελλάδας άντεξαν, συνεχίζουν και δυναμώνουν. Κι αυτό, σημείωσε, γιατί έχουν το πλεονέκτημα της θεωρίας, έχουν ρίζες στο λαό και πρόγραμμα το οποίο τηρούν για το μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα ένα Κομμουνιστικό Κόμμα να συνδέεται και να δρα μέσα στην εργατική τάξη, στόχος που για το ΠΚΚ ιεραρχείται σήμερα πολύ υψηλά, χωρίς καμία υποτίμηση της ανάγκης για ανάπτυξη της δράσης σε άλλα κοινωνικά στρώματα. Ενημέρωσε εξάλλου τους συγκεντρωμένους για τους στόχους του ΠΚΚ και κάτω από ποιες συνθήκες δίνεται η μάχη για την υλοποίησή τους.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Ζ. Ντε Σόουζα αναφέρθηκε στο πανομοιότυπο της επίθεσης καθολικού χαρακτήρα που δέχονται οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπως χαρακτηριστικά είπε, «είτε στην Αθήνα, είτε στη Λισαβόνα το ίδιο πράγμα».


Ορμώμενος από αυτό τόνισε πως αποδεικνύεται σήμερα ότι δεν έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν τη δυνατότητα εξανθρωπισμού του καπιταλισμού, ο οποίος αφαιρεί ό,τι αναγκάστηκε να παραχωρήσει, επιβεβαιώνοντας πως τα δικαιώματα δεν είναι δεδομένα αλλά εξαρτάται η ύπαρξή τους από το συσχετισμό δύναμης κάθε φορά.

Συμπλήρωσε δε πως εκτός από την αφαίρεση δικαιωμάτων το σύστημα θέλει να χτυπήσει την οργάνωση των εργατών καθώς γνωρίζει πως ταξική πάλη πάντα υπήρχε όχι όμως και η οργανωμένη ταξική πάλη και ιδιαίτερα των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και των ταξικών επαναστατικών κομμάτων.

Τέλος, ο ομιλητής εξέφρασε την ανησυχία και του κόμματός του για την πορεία αντιδραστικοποίησης της ΕΕ μέσω του «ευρωσυντάγματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενισχυμένοι οι Σοσιαλδημοκράτες (2017-10-03 00:00:00.0)
Μαζική διαδήλωση του Πορτογαλικού ΚΚ (2012-05-30 00:00:00.0)
Μια μεγάλη λαϊκή γιορτή (2007-09-16 00:00:00.0)
Πλατιά λαϊκή διεθνιστική γιορτή! (2006-09-10 00:00:00.0)
Ανάγκη να δυναμώσει η συνεργασία των Κομμουνιστικών Κομμάτων (2005-05-14 00:00:00.0)
Ενισχύονται οι δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης (2005-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ