ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επαφές με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (του απεσταλμένου μας).-

Διμερείς επαφές με το βλέμμα στραμμένο στην Ουάσιγκτον ενόψει της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Μπους την Παρασκευή είχε ο Κ. Καραμανλής στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε 10λεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλο, καθώς έχει σημειωθεί «νέα κινητικότητα» για την επίλυση του Κυπριακού μέσω της «ανταλλαγής αντιπροσώπων» με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι η συζήτηση μεταξύ των Καραμανλή - Παπαδόπουλου έγινε ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το Κυπριακό θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του Κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο. Προς την Ουάσιγκτον «έβλεπε» και η δεκάλεπτη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν απλά ότι η συζήτηση αφορούσε τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου στον Εβρο που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα από τους δύο πρωθυπουργούς. Νωρίτερα ο Κ. Καραμανλής είχε επικρίνει την άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφερόμενος ειδικά στην υπόθεση της Γ. Λοϊζίδου.

«Ο μη σεβασμός και η άρνηση ορισμένων κρατών να επιλύσουν χωρίς όρους και αμέσως ορισμένες από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, όπως για παράδειγμα η διετής αναστολή της απόφασης της υπόθεσης της κας Λοϊζίδου, θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία του Δικαστηρίου και γενικότερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο», είπε ο Κ. Καραμανλής. Το είπε όμως σε δήλωσή του στα ελληνικά κανάλια και όχι στην ομιλία του στο Συμβούλιο...

Γενικότερα, πάντως, ο Κ. Καραμανλής επιμένει στην πολιτική του για τα Ελληνοτουρκικά, πειθαρχώντας στις επιθυμίες των ΗΠΑ για «αμερικανοποίηση» του Αιγαίου.

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής είχε και μια σειρά άλλων επαφών με αντικείμενο το παζάρι που γίνεται στο πλαίσιο της ΕΕ για τους προϋπολογισμούς την εξαετία 2007-2013, δηλαδή τα κονδύλια από το Δ΄ ΚΠΣ. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι κυβερνήτες άλλων μικρών «κρατών - μελών», διατρέχει τον κίνδυνο να δει τα κοινοτικά κονδύλια να συρρικνώνονται δραστικά και αντί των 22 δισ. ευρώ που υπολόγιζε, να πάρει με το ζόρι 12 δισ. ευρώ.

Το θέμα αυτό απασχόλησε τις συναντήσεις του με τον προεδρεύοντα της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπαρνιέ, ενώ εκτενή συζήτηση είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του Ζοζέ Σόκρατες, με τον οποίο συντονίζει το «μέτωπο των μικρών» για να μην περικοπούν τα κονδύλια της «Συνοχής».

Επίσης ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Γιουσένκο, κυρίως για να στείλει «σήμα» στην Ουάσιγκτον ότι συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία για την «προώθηση της δημοκρατίας» και την ανατροπή μη αρεστών στις ΗΠΑ κυβερνήσεων...

Στις ΗΠΑ με πλούσια δώρα

Ο πρωθυπουργός «ετοιμάζεται» για το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον

«Ελευθέρας» σε διαδρόμους που θα οριστούν στον ελληνικό εναέριο χώρο και στα ελληνικά χωρικά ύδατα για ανεμπόδιστες αμερικανικές εφοδιοπομπές προς την Ουάσιγκτον, προσφέρει η Αθήνα στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσίευσε την περασμένη βδομάδα ο «Ριζοσπάστης» - οι οποίες ανακυκλώθηκαν σε κυριακάτικες εφημερίδες - βασικό αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζ. Μπους, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, θα είναι το θέμα των διευκολύνσεων που ζητούν οι Αμερικανοί για ανεμπόδιστη επικοινωνία με το μέτωπο του Ιράκ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ρ», η Ουάσιγκτον έχει υποβάλει, κατά τις πρόσφατες επισκέψεις που πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ οι Ελληνες υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, την απαίτηση για τη δημιουργία ενός διαδρόμου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο. Αυτός ο διάδρομος θα χρησιμοποιείται, χωρίς πολλές διατυπώσεις και γραφειοκρατικούς ελέγχους, για τις επιμελητειακές και άλλες ανάγκες του αμερικανικού εκστρατευτικού σώματος στο Ιράκ. Σύμφωνα με την εκτίμηση διπλωματικών και στρατιωτικών πηγών, η δημιουργία αυτού του διαδρόμου περιλαμβάνει και τη δυνατότητα αξιοποίησης των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.

Οπως υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, η Ουάσιγκτον έχει συνδέσει το αίτημά της για τους διαδρόμους με «ανταλλάγματα» αμερικανικά οπλικά συστήματα, κυρίως για το Πολεμικό Ναυτικό. Οπως έχει γραφεί στον Τύπο, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται διατεθειμένη να προσφέρει δύο αντιτορπιλικά, με τα οποία, υποτίθεται ότι θα επιτευχθεί η πολυπόθητη υπεροχή στο Αιγαίο. Οπως έχει γράψει προ ημερών ο «Ριζοσπάστης», παράγοντες του υπουργείου Αμυνας υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος τύπος πλοίου δεν προσφέρεται για δράση σε χώρους όπως το Αιγαίο. Επίσης το πλήρωμα των 400 ανδρών που απαιτείται για να λειτουργήσει ικανοποιητικά το κάθε ένα από τα δύο αντιτορπιλικά κρίνεται υπερβολικό για τις ελληνικές δυνατότητες. Τέλος, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι το αμερικανικό «αντάλλαγμα» αποτελεί το δόλωμα που θα οδηγήσει και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στην αμερικανική αγορά. «Δόλωμα» που, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, έχει ήδη «καταπιεί» η ελληνική πλευρά, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την πολυπόθητη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Τέλος, ένα ακόμη σημείο όπου αναμένεται να ασκηθεί η αμερικανική πίεση προς τον Κ. Καραμανλή, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπους, είναι το Κυπριακό. Η Ουάσιγκτον, πολύ απλά, ζητά από την Αθήνα να «συνετίσει» τη Λευκωσία, έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος για την επαναφορά στο διπλωματικό προσκήνιο του «σχεδίου Ανάν».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές στη Ν. Υόρκη

Ο απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής άρχισε χτες τις διερευνητικές επαφές στη Νέα Υόρκη αναφορικά με το ενδεχόμενο έναρξης νέων συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο Τ. Τζιωνής θα έχει συναντήσεις με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κίραν Πρέντεργκαστ και αντιπροσώπους μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα ανταλλάξει επίσης απόψεις με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι πρέπει να γίνει η σωστή προετοιμασία, ώστε οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία και προσπάθεια για το Κυπριακό, να μπορεί να δώσει ελπίδες και να αποδώσει το θετικό αποτέλεσμα μιας συμφωνημένης λύσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επαφές του Τάσου Τζιωνή στη Νέα Υόρκη, ο Ν. Κλεάνθους είπε ότι δε γνωρίζει αν έχει ξεκινήσει μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο Ν. Κλεάνθους είπε ότι «δεν καθορίζουμε εμείς την πολιτική και τη στρατηγική της Αγκυρας και είναι ολοφάνερο πως η Τουρκία δύσκολα θα μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες θέσεις της ή θα παραχωρήσει οτιδήποτε από αυτά που απλόχερα της έχουν δώσει στην Κύπρο».

Δηλώσεις Ταλάτ

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υποστήριξε ότι αδυνατεί να θέσει φραγμό στο σφετερισμό ελληνικών περιουσιών στα κατεχόμενα, επικαλούμενος το «Σύνταγμα» του ψευδοκράτους.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε πως «σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, όλες οι περιουσίες, που αφέθηκαν από τους Ελληνοκύπριους, είναι κρατική περιουσία» και ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει την ανάπτυξή της.

Επιπλέον, είπε ότι οι τουρκοκυπριακές περιουσίες στο βορρά είναι μόνο γύρω στο 20% της ιδιωτικής γης και πρόβαλε το επιχείρημα πως «δεν μπορεί να σταθεί οποιαδήποτε οικονομία, όταν δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη στο 80% της ιδιωτικής γης».

«Οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα στο νότο. Ομως, για μας είναι ζήτημα επιβίωσης», υποστήριξε ο Μ. Ταλάτ, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί που ανακοινώνονται από την άλλη πλευρά για την ανάπτυξη περιουσιών είναι υπερβολικοί, ενώ είναι δύσκολο για έναν ξένο να αγοράσει περιουσία, γιατί χρειάζεται η έγκριση του «υπουργικού συμβουλίου».

Στην τηλεόραση του «902»

Η εκπομπή «Εις υγείαν» σήμερα Τρίτη μας ταξιδεύει στην Κούβα. Η συνεργασία του «902» με την κουβανική τηλεόραση μας βοηθά να επισκεφτούμε το εργαστήριο BIOCEN όπου παράγονται βιολογικά φάρμακα και εμβόλια, καθώς και το εργαστήριο CENSA που δραστηριοποιείται κυρίως στην κτηνιατρική και τη φυτολογία. Επιμέλεια - παρουσίαση Πόπη Καπετανοπούλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ