Τρίτη 17 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επαφές με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (του απεσταλμένου μας).-

Διμερείς επαφές με το βλέμμα στραμμένο στην Ουάσιγκτον ενόψει της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Μπους την Παρασκευή είχε ο Κ. Καραμανλής στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε 10λεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλο, καθώς έχει σημειωθεί «νέα κινητικότητα» για την επίλυση του Κυπριακού μέσω της «ανταλλαγής αντιπροσώπων» με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν ότι η συζήτηση μεταξύ των Καραμανλή - Παπαδόπουλου έγινε ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το Κυπριακό θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του Κ. Καραμανλή στο Λευκό Οίκο. Προς την Ουάσιγκτον «έβλεπε» και η δεκάλεπτη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν απλά ότι η συζήτηση αφορούσε τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου στον Εβρο που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα από τους δύο πρωθυπουργούς. Νωρίτερα ο Κ. Καραμανλής είχε επικρίνει την άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφερόμενος ειδικά στην υπόθεση της Γ. Λοϊζίδου.

«Ο μη σεβασμός και η άρνηση ορισμένων κρατών να επιλύσουν χωρίς όρους και αμέσως ορισμένες από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, όπως για παράδειγμα η διετής αναστολή της απόφασης της υπόθεσης της κας Λοϊζίδου, θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία του Δικαστηρίου και γενικότερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο», είπε ο Κ. Καραμανλής. Το είπε όμως σε δήλωσή του στα ελληνικά κανάλια και όχι στην ομιλία του στο Συμβούλιο...

Γενικότερα, πάντως, ο Κ. Καραμανλής επιμένει στην πολιτική του για τα Ελληνοτουρκικά, πειθαρχώντας στις επιθυμίες των ΗΠΑ για «αμερικανοποίηση» του Αιγαίου.

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής είχε και μια σειρά άλλων επαφών με αντικείμενο το παζάρι που γίνεται στο πλαίσιο της ΕΕ για τους προϋπολογισμούς την εξαετία 2007-2013, δηλαδή τα κονδύλια από το Δ΄ ΚΠΣ. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι κυβερνήτες άλλων μικρών «κρατών - μελών», διατρέχει τον κίνδυνο να δει τα κοινοτικά κονδύλια να συρρικνώνονται δραστικά και αντί των 22 δισ. ευρώ που υπολόγιζε, να πάρει με το ζόρι 12 δισ. ευρώ.

Το θέμα αυτό απασχόλησε τις συναντήσεις του με τον προεδρεύοντα της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπαρνιέ, ενώ εκτενή συζήτηση είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του Ζοζέ Σόκρατες, με τον οποίο συντονίζει το «μέτωπο των μικρών» για να μην περικοπούν τα κονδύλια της «Συνοχής».

Επίσης ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Γιουσένκο, κυρίως για να στείλει «σήμα» στην Ουάσιγκτον ότι συμμετέχει ενεργά στην εκστρατεία για την «προώθηση της δημοκρατίας» και την ανατροπή μη αρεστών στις ΗΠΑ κυβερνήσεων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ