Τρίτη 17 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
3η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Η «επανενωμένη» Ευρώπη στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»
  • Τη βούλησή τους να συστρατευτούν ως «επανενωμένη Ευρώπη» στο πλευρό των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» εξέφρασαν 46 ηγέτες κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • Κ. Καραμανλής: «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι πρώτη προτεραιότητα»

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (του απεσταλμένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΑΛΗ).--

Η «επανενωμένη» Ευρώπη πρέπει να συμμετέχει πιο αποφασιστικά στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», στο πλευρό των ΗΠΑ.

Αυτό ήταν το μήνυμα και η «ομόφωνη» απόφαση των ηγετών 46 κρατών-μελών που συμμετείχαν στην 3η Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εξήντα χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, οι ηγέτες των κρατών της Ευρώπης θέλησαν να δείξουν ότι έχει επικρατήσει μια νέα «ιερή συμμαχία» που δήθεν ενώνει ξανά την Ευρώπη στη βάση νέων αξιών, όπως της ...βαρβαρότητας και της καταδυνάστευσης των λαών.

Επιλέχτηκε το «ξεχασμένο» και «ανενεργό» Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να συστρατευτεί συντονισμένα και οργανωμένα «ολόκληρη» η Ευρώπη στη «σταυροφορία» των ΗΠΑ για την «προώθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, στην Κασπία και στην Κεντρική Ασία».

Οι συμμετέχοντες ηγέτες στην 3η Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης ορκίστηκαν πίστη στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αναγορεύοντας την τρομοκρατία, δηλαδή την αντιμετώπιση των λαών και των κινημάτων αντίστασης στη «νέα τάξη», πρώτη απειλή του 21ου αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης αν και έχει ιδρυθεί από το 1949, έχει συνεδριάσει μέχρι σήμερα δύο φορές: Μία το 1993 στη Βιέννη προκειμένου να πανηγυρίσει και να «επικυρώσει» την ανατροπή του υπαρκτού σοσιαλισμού, και μία το 1997 στο Στρασβούργο για να «ενσωματώσει» τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στις ευρωατλαντικές δομές (ΕΕ - ΝΑΤΟ).

Η 3η Σύνοδος, που άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Βαρσοβία, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός «πανευρωπαϊκού μετώπου» κατά της «τρομοκρατίας». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακλήθηκε από την εφεδρεία, προκειμένου να συντονίσει και να εκφράσει αυτό το στόχο.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι βέβαια ότι επιλέχτηκε η Βαρσοβία για να φιλοξενήσει τη σύνοδο και μάλιστα στην περίοδο που εορτάζονται τα 60χρονα από την Αντιφασιστική Νίκη.

Παρ' όλα αυτά οι διαφορές και οι αντιθέσεις υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εξεταστεί η απουσία του Βλ. Πούτιν, του Ζακ Σιράκ, του Τ. Μπλερ, του Θαπατέρο και του Μπερλουσκόνι. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, με την παρουσία του στη σύνοδο θέλησε να πετύχει συγκεκριμένους στόχους: Να έχει μια «καλή εικόνα» των εργασιών ενόψει της συνάντησής του με τον Μπους την Παρασκευή. Να δηλώσει το δικό του «παρών» στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και να προωθήσει επιμέρους στόχους μέσω διμερών επαφών στο περιθώριο της συνόδου.

«Πρώτη προτεραιότητα»

Στην ομιλία του ο Κ. Καραμανλής περιέγραψε με σαφήνεια τη νέα αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Ενα σημαντικό σημείο - τόνισε - στην εξέλιξη του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας». «Η μάχη», συμπλήρωσε, «κατά αυτής της πληγής έχει αναδειχτεί, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον 21ο αιώνα - σε πρώτη προτεραιότητα». Το Συμβούλιο έχει ήδη προσχωρήσει στη διεθνή αντιτρομοκρατική προσπάθεια, ωστόσο, όπως είπε, «το έργο μας προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να ενισχυθεί με όλους τους πρόσφορους τρόπους».

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε στενότερη συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης με την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ, στο πλαίσιο της «νέας, ακόμα αναδυόμενης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής». Ξεκαθάρισε όμως ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης «αντανακλά αποτελεσματικά την επανένωση της Ευρώπης, την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών στην ήπειρό μας και την κοινή δέσμευσή μας στις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τα κράτη - μέλη που συμμετείχαν στη σύνοδο αναμενόταν να υπογράψουν μια διακήρυξη πολιτικού περιεχομένου και ένα σχέδιο μελλοντικής δράσης. Για τα τελικά κείμενα βρίσκονταν σε εξέλιξη παρασκηνιακές συζητήσεις και παζάρια με τους Ρώσους.

Επίσης, είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να υπογραφτεί μια «σύμβαση για την πρόληψη της τρομοκρατίας» καθώς και άλλες δυο συμβάσεις για την παράνομη διακίνηση προσώπων και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Χαρακτηριστική πάντως για τους στόχους της συνόδου ήταν η επίσημη ανακοίνωση της προεδρίας του Συμβουλίου: «Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 46 κρατών-μελών θα συναντηθούν στο βασιλικό κάστρο της Βαρσοβίας για μια σύνοδο ευρωπαϊκής ενότητας, προκειμένου να επαναβεβαιώσουν τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ευρώπη, να καθορίσουν την πολιτική θητεία του Συμβουλίου της Ευρώπης και να χαράξουν τις μελλοντικές δράσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ