Τρίτη 17 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το αγωνιστικό οδοιπορικό

Συν γυναιξί και τέκνοις
Συν γυναιξί και τέκνοις
Ηταν λίγο μετά τις 8 π.μ. όταν ξεκινούσε στον Τύμβο του Μαραθώνα η τελετή τιμής και μνήμης για τον αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Σύντομο χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους μαραθωνοδρόμους απηύθυνε ο Γρηγόρης Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου από το παρακράτος βουλευτή της ΕΔΑ και την αφή της δάδας από τους γιους του Γιώργο και Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά και το συνοδοιπόρο του στην πρώτη Μαραθώνια Πορεία Μπ. Παπαδόπουλο.

Παρόντες οι Δημ. Γόντικας και Δημ. Αρβανιτάκης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ του Κόμματος.

Η πορεία ξεκίνησε στις 8.40 π.μ., με το πανό της ΕΕΔΥΕ στην κεφαλή της, στο οποίο αναγραφόταν: «1955-2005: 50 χρόνια στον αγώνα για την ειρήνη και τη ζωή, ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό».

Πρώτος σταθμός των μαραθωνοδρόμων η Νέα Μάκρη, όπου φίλοι της ειρήνης τους υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Στη σύντομη εκδήλωση χαιρετισμό τούς απηύθυναν εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Νέας Μάκρης-Ραφήνας η Βάσω Γκιώκα και ο Β. Κουλουμπής, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εδώ ο Γρηγόρης Πετρόπουλος ανήγγειλε την απόφαση της ΕΕΔΥΕ για ανέγερση μνημείου στο χώρο όπου ξεκινούσε την πρώτη Μαραθώνια Πορεία, το 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως, «Μ' αγώνες τιμούμε τους νεκρούς μας, είναι ζωντανοί στη μνήμη του λαού μας» και «Ορκο στο Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί», οι αγωνιστές της ειρήνης συνέχισαν την πορεία τους προς τη Ραφήνα. Εκεί τους ειρηνοδρόμους χαιρέτισαν ο Δημ. Μισοκοίλης, αντιδήμαρχος Ραφήνας, και ο Σπύρος Μικρόπουλος, από το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και των Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης. Σύντομα η πορεία ξαναπήρε το δρόμο της προς το Πικέρμι, όπου στην εκδήλωση υποδοχής χαιρέτισε εκ μέρους του ΓΣ της ΠΕΑΕΑ ο Γ. Κόκκαλης.

Τρέχουμε τώρα... προς Ραφήνα
Τρέχουμε τώρα... προς Ραφήνα
Με τα πανό τους ψηλά, τα συνθήματα ολοένα και δυνατά να δονούν την ατμόσφαιρα οι φίλοι της ειρήνης συνέχισαν προς την Παλλήνη. Εκεί έγινε η μεγάλη στάση, όπου οι ειρηνοδρόμοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με τη συμμετοχή του Εθνογραφικού Χορευτικού Παλλήνης. Μίλησαν ο δήμαρχος της πόλης, Θοδ. Γκοτσόπουλος, η Κ. Παφίλη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ενώ εκ μέρους των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη χαιρέτισε η Ιωσ. Μπαλωμένου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από το δήμαρχο της πόλης και τους γιους του Γρ. Λαμπράκη στο μνημείο του μάρτυρα της ειρήνης.

Εχοντας μπει ήδη στην τελική ευθεία οι μαραθωνοδρόμοι έφτασαν στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής, όπου ενώθηκαν μαζί τους πολλοί ακόμα από τις Επιτροπές Ειρήνης Αγ. Παρασκευής, Ν. Σμύρνης και Υπηρεσιών. Στη σύντομη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αγ. Παρασκευή ποιήματα απήγγειλε η ηθοποιός Α. Σιταρίδου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Τρ. Μπαλωμένος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αγ. Παρασκευής, η Τ. Ευαγγελοπούλου, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ο Μ. Χάρχαρος, αντιδήμαρχος της πόλης.

Η πορεία συνέχισε διά μέσου της λεωφόρου Μεσογείων, κάνοντας μια μικρή στάση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου και αντάμωσε με αγωνιστές από τις Επιτροπές Ειρήνης των Ανατολικών συνοικιών. Βροντοφωνάζοντας «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί» και «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά» οι διαδηλωτές έκαναν σαφή την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ. Επιτόπου διαβάστηκε καταδικαστικό ψήφισμα για τις εγκληματικές ενέργειες δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Σούδα εναντίον κατοίκων της περιοχής.

Στους Αμπελόκηπους την πορεία πλαισίωσαν αγωνιστές από τις Επιτροπές Ειρήνης του 7ου Διαμερίσματος Α΄ Αθήνας και της Δάφνης και λίγο αργότερα στην πλατεία Μαβίλη από τις Επιτροπές Ειρήνης από τα Διαμερίσματα της Κεντρικής Αθήνας και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Τους αγωνιστές της ειρήνης υποδέχτηκαν στην αμερικάνικη πρεσβεία οι αντιπροσωπείες των αντιπολεμικών κινημάτων από την Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή και πορεύτηκαν μαζί τους έως το Σύνταγμα. Το λαομίσητο σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού δονήθηκε από τα συνθήματα: «Δε σας θέλει ο λαός παρ' τις βάσεις σας και μπρος» και «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Με επικεφαλής τους αντιφασίστες μαχητές από διάφορες χώρες οι ειρηνοδρόμοι συνέχισαν και λίγο αργότερα κατέληγαν στην πλατεία Συντάγματος, όπου πλήθος κόσμου τους υποδέχτηκε με ενθουσιασμό και θερμά χειροκροτήματα, ανάμεσά τους αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα.

Από νωρίς οι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον το χορευτικό συγκρότημα της Ευαγγελίας Λύτρα, σε παραδοσιακούς χορούς. Ποιήματα του Γ. Ρίτσου από τα «Συντροφικά Τραγούδια» για τον «μάρτυρα της ειρήνης» απήγγειλαν οι ηθοποιοί Αννα Σιταρίδου και Νίκος Ζώκας, ενώ μουσική συντροφιά τους κράτησε το συγκρότημα του Γιάννη Θωμόπουλου.

«Μεγάλοι αγώνες μας περιμένουν! Και θα τους κάνουμε! Δε θα διστάσουμε, ούτε θα κουραστούμε! Και θα νικήσουμε! Φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε κατά 100% την απόφαση της ΕΕ να σβήσει την ανάμνηση της Αντιφασιστικής Νίκης, ονομάζοντας την 9η Μάη "Ημέρα της Ευρώπης". Η συντριπτική πλειοψηφία των λαών της Ευρώπης θα συνεχίσει να γιορτάζει τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, συνδυάζοντας τον εορτασμό αυτό με την ειρήνη, με το σύνθημα "Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός"», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν, επίσης, ο Ακελ Τακάζ, μέλος του προεδρείου του Παλαιστινιακού Κέντρου για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, ο Μισέλ Βάντερπορτ, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών, και ο Ιγκορ Μπελόζερτσεφ, απόστρατος συνταγματάρχης του Κόκκινου Στρατού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ