Τρίτη 17 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΔΡΑΣΗ '05
ΝΑΤΟική άσκηση σε Ισπανία - Γαλλία

Ασκηση προετοιμασίας νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για τη ΝΑΤΟική άσκηση «ALLIED ACTION '05» (ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΔΡΑΣΗ '05) με στόχο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ «τον έλεγχο των ικανοτήτων πλωτού συμμαχικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ».

Η άσκηση, που θα γίνει στην Ισπανία και τη Γαλλία, αρχίζει σήμερα 17 Μάη και θα ολοκληρωθεί την 1 Ιούνη, διεξάγεται από το Διακλαδικό Συμμαχικό Στρατηγείο της Λισαβόνας, και θα εξετάσει τις ικανότητες του Στρατηγείου εν πλω για πρώτη φορά. «Βασίζεται, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, πάνω σε ένα φανταστικό σενάριο επιχείρησης αντίδρασης σε κρίση, υπό ΝΑΤΟική ηγεσία κατόπιν απόφασης των Ηνωμένων Εθνών».

Ειδικότερα, η άσκηση «έχει σαν σκοπό να αξιολογήσει την επιχειρησιακή ικανότητα του Διακλαδικού Συμμαχικού Στρατηγείου Λισαβόνας και των Διοικήσεών του στην ενεργοποίηση και ανάπτυξη της Δύναμης Ταχείας Αντιδράσεως (NRF) του ΝΑΤΟ και θα εστιαστεί κυρίως στις ενέργειες του Στρατηγείου εν πλω της Διακλαδικής Δύναμης Κρούσης (Joint Task Force- JTF)».

Παίρνουν μέρος προσωπικό περίπου 2.500 ατόμων από 23 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και 7 συνεργαζόμενα. Η «ALLIED ACTION 05» θα είναι, όπως αναφέρεται, μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις επιτελείου του ΝΑΤΟ. Από ελληνικής πλευράς, θα συμμετάσχουν 26 αξιωματικοί από επιτελείο του εσωτερικού της χώρας και επιπλέον 11 από τους υπηρετούντες στο Συμμαχικό Στρατηγείο της Ισπανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ