ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Μονόδρομος η σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική

Κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οκτώ Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ

Η εργατική τάξη έδωσε απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με τη μαζική της συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, επιβεβαιώνοντας ότι η ένταση των ταξικών αγώνων αποτελεί μονόδρομο
Η εργατική τάξη έδωσε απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με τη μαζική της συμμετοχή στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, επιβεβαιώνοντας ότι η ένταση των ταξικών αγώνων αποτελεί μονόδρομο
Κανέναν εργαζόμενο δεν πρέπει να ξεγελάσουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για τα δήθεν «φιλεργατικά» νομοσχέδια της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς πίσω από το προπέτασμα καπνού που δημιουργεί η κυβέρνηση, ετοιμάζει σφοδρή επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υπογραμμίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οχτώ ταξικές Ομοσπονδίες εργαζομένων και συνταξιούχων της χώρας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος, Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος (ΟΣΝΙΕ) και Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και ΕΤΜ.

Οπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες, «το βασικό στοιχείο της πολιτικής της ΝΔ είναι:

  • Η διατήρηση των συντάξεων πείνας των 440 ευρώ, που βασανίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων.
  • Τα υψηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και οι δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι.
  • Η καταλήστευση των Ταμείων, από το κράτος και την εργοδοσία, με τις χαρισματικές ρυθμίσεις υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή.
  • Η χρησιμοποίηση των Ταμείων για να θησαυρίζουν οι ιδιωτικές επιχείρησης στον τομέα της Υγείας.
  • Η κατάργηση δικαιωμάτων, μέσω της εφαρμογής του αντιασφαλιστικού νόμου 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζει η ΝΔ για την ένταξη των ειδικών Ταμείων (πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών) στο ΙΚΑ, χειροτερεύοντας την κατάσταση των ασφαλισμένων του.
  • Η ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω των λεγόμενων επαγγελματικών, συνταξιοδοτικών Ταμείων, που θα χτυπήσει και την επικουρική Ασφάλιση».

Ετσι, λοιπόν, υπογραμμίζουν, «με τα μέτρα που διαφημίζει η ΝΔ (σύνταξη χηρείας για τους άντρες και τις χήρες κάτω των 40 ετών) επιχειρεί να θολώσει τα νερά, να παραπλανήσει τους εργαζόμενους. Σ' ό,τι αφορά το κυβερνητικό παιχνίδι για το ΛΑΦΚΑ αποτελεί πρόκληση σε βάρος των συνταξιούχων. Πρόκειται για παρακρατημένες εισφορές, για δικά τους χρήματα, που απαιτούν να αποδοθούν άμεσα και στο σύνολό τους».

Η κυβέρνηση, σημειώνεται, «ετοιμάζει σφοδρή επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων: κατάργηση των λεγόμενων πρόωρων συντάξεων και γενίκευση του ορίου ηλικίας στα 65 χρόνια. Επέκταση του εργάσιμου βίου στα 67 και πέραν των 67 χρόνων. Κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων».

Και συνεχίζουν: «Η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα συμβαδίζει με τις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, την επέκταση της μερικής απασχόλησης, το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του 8ωρου, του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και τη γενίκευση της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, για να υπηρετηθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων και να αυξηθεί η κερδοφορία τους.

Ολα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, της στρατηγικής της Λισαβόνας, που θα εντείνει την εκμετάλλευση και θα χειροτερέψει παραπέρα την κατάσταση των εργατικών οικογενειών, για να αυξήσει τα κέρδη του το μεγάλο κεφάλαιο».

Μονόδρομος ο αγώνας

Οι Ομοσπονδίες καλούν τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, να γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική και τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ, να αντιπαρατεθούν αποφασιστικά στον «κοινωνικό διάλογο» της υποταγής και να απομονώσουν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική και τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Να οργανώσουν την πάλη τους με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί με το ΠΑΜΕ ενάντια στην αντεργατική επίθεση. Να διεκδικήσουν αποφασιστικά:

  • Δημόσια Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό. Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα).
  • Κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας. Συνταξιοδότησης ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια εργασίας.
  • Κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ - κατώτερο μεροκάματο 48 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ.
  • Καμία πρόσθετη επιβάρυνση στους εργαζόμενους. Να μειωθεί το ποσοστό της συμμετοχής τους, στην κατεύθυνση της απαλλαγής από τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Επιστροφή των κλεμμένων που οφείλουν, στα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος και η εργοδοσία. Πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
  • Υπεράσπιση, επέκταση των βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Πλήρη, σταθερή εργασία, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Κατάργηση των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Συνένοχοι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΓΣΕΕ

Την αντιασφαλιστική συμπαιγνία κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση σχετικής Επερώτησης στη Βουλή

Την επιχείρηση της κυβέρνησης, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ να χτυπήσει ακόμα περισσότερο τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων αξιοποιώντας το πρόσχημα της βιωσιμότητας των ταμείων κατήγγειλε προχτές στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση προχωρεί στην οικοδόμηση ενός νέου δήθεν συστήματος που δεν έχει καμιά σχέση με την ουσία της κοινωνικής ασφάλισης» τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, σημειώνοντας ότι στην πράξη η ΝΔ εφαρμόζει την αντιασφαλιστική νομοθεσία του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα για την αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις επιλογές της ΝΔ με τη συμμετοχή του στον κοινωνικό διάλογο» και «κάνει κριτική επειδή δεν εφαρμόζει τους αντιασφαλιστικούς νόμους που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ». Επί της ουσίας, είπε, η κυβέρνηση με την πολιτική της «αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, καταργεί τα βαρέα και ανθυγιεινά, μειώνει τις συντάξεις». Μάλιστα για τη στάση που τηρεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ο Τάκης Τσιόγκας σημείωσε ότι οι πάσες που κάνει η ΓΣΕΕ στην κυβέρνηση για να ανοίξει το ασφαλιστικό είναι σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Τόνισε παράλληλα ότι «επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι όσο περισσότερο κοινωνικό πλούτο παράγει η εργατική τάξη, τόσο μειώνεται το μερίδιο το δικό της» επισημαίνοντας ότι «πρέπει να αντιπαρατεθεί με τη δική της στρατηγική» και «να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση».

Σχολιάζοντας τις προφάσεις που προβάλλονται για τις νέες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «είναι άπατη ότι οι παλιότερες γενιές πρέπει να πληρώσουν για τις επερχόμενες» προσθέτοντας πως «δεν μπορεί το δημογραφικό πρόβλημα και η αύξηση του μέσου όρου ζωής να φορτώνεται στις πλάτες της εργατικής τάξης».

«Εμείς δε χρωστάμε καμιά πρόταση για να υπηρετήσουμε τον ψεύτικο στόχο της βιωσιμότητας» τόνισε ο Τάκης Τσιόγκας αναφορικά με τη θέση του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι τέτοια υποχρέωση δεν έχουν ούτε οι εργαζόμενοι. Οπως είπε «τα κέρδη του κεφαλαίου προκαλούν τα ελλείμματα» καθώς και «η ανεργία, η μερική απασχόληση, οι ανεξόφλητες οφειλές του κράτους και της εργοδοσίας, η ανασφάλιστη "μαύρη" εργασία».

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, ο υφυπουργός Ν. Αγγελόπουλος, έκανε λόγο για «αναλογιστικό έλλειμμα 260 δισ. ευρώ» όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και χαρακτήρισε σωστό ως προς τις προθέσεις του τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τόσο οι εισηγητές του όσο και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Π. Χριστοφιλοπούλου, άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για... καθυστέρηση της εφαρμογής του νόμου 3029!

ΠΕΜΕΝ
Σήμερα η παρουσίαση του λευκώματος

Τιμώντας την εκατοντάχρονη αγωνιστική πορεία της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η διοίκησή της εξέδωσε ιστορικό λεύκωμα με τίτλο «Οι Ναυτεργάτες στο δρόμο της Ταξικής Πάλης». Το λεύκωμα, που αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική έκδοση, θα παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη 19 Μάη, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η διοίκηση της Ενωσης στις 10 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων του κτιρίου της ΠΕΜΕΝ.

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με μεγάλη προσπάθεια. Ομως μέσα από τα ντοκουμέντα, όλο αυτό το πλούσιο υλικό που περιέχει, όχι απλώς αποτυπώνει την πρωτοπόρα πορεία που έχει καταγράψει από το 1901 η ΠΕΜΕΝ και συνολικά το ναυτεργατικό κίνημα, αλλά επιβεβαιώνει - όπως αναφέρεται στον πρόλογο του λευκώματος - ότι: «Το ταξικό κίνημα έχει τη δύναμη, μπορεί να ξεπερνάει δυσκολίες και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων έχοντας σαν φάρο τη συγκέντρωση και την προετοιμασία εργατικών δυνάμεων για την κατάργηση του καθεστώτος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ