ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εισαγγελική παρέμβαση για το δυστύχημα

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Το πανό είχε αναρτηθεί στο σημείο, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Φλεβάρη του 2004 στη Λάρισα. Η κυβέρνηση αδιαφορεί...

Eurokinissi

Το πανό είχε αναρτηθεί στο σημείο, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Φλεβάρη του 2004 στη Λάρισα. Η κυβέρνηση αδιαφορεί...
Προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια του θανάσιμου τραυματισμού του τρίχρονου Παύλου Λίταινα, όταν παρασύρθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας από τρένο στη σιδηροδρομική γραμμή της Λάρισας, διέταξε η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Παναγιώτα Φάκου. Η εισαγγελική παρέμβαση έγινε ύστερα και από τις έντονες αντιδράσεις των Λαρισαίων και φορέων της πόλης, που προκάλεσε το νέο δυστύχημα στις ράγες του ΟΣΕ, στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου.

Υπενθυμίζουμε ότι δύο μέρες μετά τον τραγικό θάνατο του μικρού αγοριού οι κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου έγινε το δυστύχημα και προχώρησαν σε κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, απαιτώντας την οριστική λύση του προβλήματος που δημιουργεί η διέλευση των σιδηροδρομικών γραμμών από το κέντρο της πόλης. Μια λύση, που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αρνούνται πεισματικά να δώσουν, επικαλούμενες το μεγάλο οικονομικό κόστος για τον ΟΣΕ. Πριν από ένα χρόνο δε, στο ίδιο περίπου μέρος, είχε σκοτωθεί μια γυναίκα με τα δυο παιδιά της, ενώ το τρίτο παιδί της τραυματίστηκε σοβαρά.

«Εγκληματικές οι κυβερνητικές ευθύνες»

Τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων και του ΟΣΕ για τα συχνά θανατηφόρα ατυχήματα στις σιδηροδρομικές γραμμές που διέρχονται από την πόλη της Λάρισας, αναδεικνύει, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας. Οπως επισημαίνει ο βουλευτής του Κόμματος, το πρόσφατο δυστύχημα με τον τραγικό θάνατο του τρίχρονου αγοριού, λίγα μέτρα από τη σιδηροδρομική διάβαση στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου Λάρισας, προκάλεσε την οργή και αγανάκτηση των Λαρισαίων και ιδιαίτερα των κατοίκων της συγκεκριμένης συνοικίας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο ατύχημα στην περιοχή μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Τον περασμένο Φλεβάρη είχε σκοτωθεί μια γυναίκα με τα δύο παιδιά της, ενώ το τρίτο της παιδί τραυματίστηκε σοβαρά. Οι κάτοικοι προχώρησαν σε κινητοποίηση, ζητώντας να πραγματοποιηθεί άμεσα η περίφραξη των γραμμών και να δοθεί οριστική λύση του προβλήματος με την υπογειοποίησή τους.

«Παρά τα ατυχήματα που έχουν γίνει - υπογραμμίζει ο Τ. Τσιόγκας - οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημα των κατοίκων για υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών ή έστω να προχωρήσουν στη λήψη κάποιων στοιχειωδών μέτρων προστασίας προστασίας των διερχομένων από τις ράγες, δεδομένου ότι αυτές διασχίζουν κατά μήκος όλη τη συνοικία».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών: «Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει άμεσα για την ασφαλή διέλευση από τις σιδηροδρομικές γραμμές και ταυτόχρονα εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υπογειοποίησή τους, ώστε να μη θρηνήσουμε στο μέλλον άλλα θύματα;».

Δικαστικά χαράτσια

Πιο ακριβή και δυσπρόσιτη για τα λαϊκά στρώματα γίνεται η Δικαιοσύνη, με την τροπολογία που καταθέτει σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας στο νομοσχέδιο που φέρει την ονομασία «Επιτάχυνση της διαδικασίας στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια». Με την τροπολογία επέρχεται αύξηση των τελών υποβολής των μηνύσεων κατά 10 ευρώ, καθώς επίσης άλλα 10 ευρώ για τα τέλη παράστασης πολιτικής αγωγής.

Ετσι, η κυβέρνηση της ΝΔ με αυτή την τροπολογία ουσιαστικά θέτει εμπόδια στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, ενώ δε θα συμβαίνει το ίδιο για τα άτομα με υψηλά εισοδήματα. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν αποκρύπτει τη μεροληψία του προς τους ισχυρούς, καθώς στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «με την αύξηση των τελών υποβολής των μηνύσεων και παράστασης πολιτικής αγωγής επιδιώκεται να αποτραπεί η προσφυγή στα ποινικά δικαστήρια, χωρίς προηγούμενη ώριμη σκέψη».

Η ίδια αντίληψη αποκλεισμού της απρόσκοπτης πρόσβασης των εργαζομένων στα δικαστήρια φαίνεται και από τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου αναφέρεται ότι «η μετρημένη και λογική αύξηση της δαπάνης κατάθεσης μιας μήνυσης», θα περιορίσει «την αβασάνιστη προσφυγή» στα δικαστήρια «που αγγίζει τα όρια της δικομανίας».

  • Κινητοποιήσεις αρχίζουν από σήμερα οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί της χώρας, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 24 Μάη, με διακοπές των συνεδριάσεων. Ο δικαστικός κόσμος εκφράζει την αντίθεσή του σε μερικές από τις βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, ζητώντας την απόσυρσή τους. Την τελευταία μέρα, στις 24 Μάη, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη (στις 12.00 η ώρα στα Πρωτοδικεία).
Βραβεύτηκε ένας δικός μας άνθρωπος

Ενας δικός μας άνθρωπος, μέλος της οικογένειας του «Ριζοσπάστη», ο Γιώργος Μουσγάς, τιμήθηκε, κατά τη χτεσινή απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων από το «Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση», με το «Βραβείο Ανθρωπιστικού Ρεπορτάζ», για τον τρόπο που παρουσιάζονται μέσα από τις σελίδες του «Ρ» τα θέματα Υγείας και Πρόνοιας.

Ο Γ. Μουσγάς σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Σπουδών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Το 1980 «μπήκε» στη δημοσιογραφία και εργάστηκε στον «Οδηγητή», όπου ασχολήθηκε με εργατικά και αγροτικά θέματα. Από το 1987 εργάζεται στο «Ριζοσπάστη», στην αρχή ως ελεύθερος ρεπόρτερ και σήμερα ως συντάκτης για θέματα Υγείας και Πρόνοιας.

Εντείνονται οι αστυνομικοί έλεγχοι

Συνεχίζονται οι αστυνομικές «εξορμήσεις» στις κεντρικές πλατείες της Αθήνας. Ετσι, στα πλαίσια της αποκατάστασης της ...τάξης και της ευκοσμίας σε αυτές, τον περασμένο μήνα εκατοντάδες αστυνομικοί πραγματοποίησαν μαζικούς ελέγχους πολιτών. Με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας, οι αστυνομικές δυνάμεις επιδεικνύουν το «έργο» τους και συνηθίζουν τους πολίτες στην ιδέα ότι με την αύξηση των κατασταλτικών μέτρων θα αισθάνονται πιο ασφαλείς.

Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τον Απρίλη, 700 ένστολοι των δυνάμεων τάξης πραγματοποίησαν 2.836 ελέγχους και προσήγαγαν στις αστυνομικές υπηρεσίες 271 υπόπτους. Από αυτούς συνελήφθησαν οι δέκα, δείγμα του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται αυτοί οι έλεγχοι. Μια μικρή υπόνοια και μπορεί να βρεθεί κάποιος στο τμήμα «δι' εξακρίβωσιν στοιχείων». Ακόμα, 271 αστυνομικοί ασφαλείας πραγματοποίησαν 1.128 ελέγχους, προσήγαγαν 398 ύποπτους, ενώ συνελήφθησαν 143 άτομα. Από αυτά, τα 59 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 40 γιατί είχαν σε βάρος τους καταδικαστικές αποφάσεις και 20 για παράβαση της νομοθεσίας περί εκδιδομένων προσώπων. Τα παραπάνω «προγράμματα» ενισχύθηκαν και από 750 αστυνομικούς των ομάδων πρόληψης καταστολής εγκληματικότητας.

ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Εγγραφο «δείχνει» τη CIA

«Ο Τζορτζ που σύμφωνα με το βούλευμα των παραπεμφθέντων για βομβιστικές ενέργειες την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει ο ΕΛΑ είναι ο Αγγελέτος Κανάς, σε έγγραφο της αντιτρομοκρατικής αναφέρεται ότι είναι ο Λιβανέζος πράκτορας της CIA Γκαμάλ ή Τζαμάλ Ντάργουϊς». Αυτό κατέθεσε χτες στο δικαστήριο ο δημοσιογράφος Στέλιος Βορίνας ο οποίος έχει δημοσιεύσει στην εφημερίδα «ΑΥΡΙΑΝΗ» το σχετικό έγγραφο της Αντιτρομοκρατικής. Ο Στ. Βορίνας είπε ακόμα ότι αν δεν είχε εμφανιστεί η Κυριακίδου και πριν εκραγεί η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού, η αντιτρομοκρατική ήταν έτοιμη να παρουσιάσει σαν αρχηγό της «17Ν» και του «ΕΛΑ», τον Κώστα Αγαπίου.

Η Γεωργία Ανδρουλάκη, μάρτυρας υπεράσπισης της Ειρήνης Αθανασάκη κατέθεσε ότι το φθινόπωρο του 1997 κάποιος Αλεξ Περάκης ζήτησε από την Αθανασάκη να του δίνει πληροφορίες για κάποιον φίλο της. Της έδωσε δε και ένα φάκελο με 80.000 δρχ. Μετά από μία βδομάδα η Αθανασάκη απέρριψε την πρόταση του Περάκη. Σύμφωνα με τη μάρτυρα το άτομο για το οποίο ο Περάκης ενδιαφερόταν, ήταν ο Κώστας Αγαπίου. Το δικαστήριο έκανε δεκτό αίτημα του Κώστα Αγαπίου να καταθέσει στο δικαστήριο ο Τάσος Αμοιρίδης, επικεφαλής της φρουράς της Σοφίας Κυριακίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ