ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2005
Σελ. /40
Προετοιμασία εδάφους

Γρηγοριάδης Κώστας

Και τι δεν προβλέπει η έκθεση του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), για την ανταγωνιστικότητα, που παρουσίασε προχτές ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας. Μείωση μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, πλήρη «απελευθέρωση» των εργασιακών σχέσεων, παραπέρα ιδιωτικοποίηση Υγείας και Παιδείας, «απελευθέρωση» κλειστών επαγγελμάτων είναι ορισμένες μόνον από τις σχετικές προτάσεις. Κι όπως συστηματικά κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο υπουργός Ανάπτυξης από τη μια ξεκαθάρισε ότι ο στόχος της ανταγωνιστικότητας βρίσκεται υπεράνω των πάντων και, από την άλλη, επιχείρησε να κρατήσει κάποιες αποστάσεις, λέγοντας ότι όλ' αυτά είναι ιδέες και προτάσεις «ανεξαρτήτων μελετητών και επιστημόνων», που κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο. Με άλλα λόγια, εμμέσως πλην σαφώς, ομολόγησε ότι όλ' αυτά - ίσως και ακόμη περισσότερα - έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση και, τώρα, προετοιμάζει το έδαφος και το κλίμα. Και μπορεί να βιάζεται, επειδή «γκρινιάζει» η πλουτοκρατία της χώρας, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι το πότε, το πώς και κυρίως το πόσα απ' όλ' αυτά, τα εφιαλτικά και αντεργατικά σχέδια, θα υλοποιηθούν, θα εξαρτηθεί από μια σειρά παράγοντες και, σε τελευταία ανάλυση, από το συσχετισμό δυνάμεων.

Αλλη μια απόδειξη

Μπόλικα ήταν τα επικριτικά, για το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη», σχόλια στο χτεσινό «Βήμα». Κι όλα, για γεγονότα ή δημοσιεύματα της εφημερίδας μας της περασμένης Παρασκευής. Πώς κι έτσι; Μήπως έγινε κριτική για έλλειψη επαγρύπνησης και μπήκαν όλα μαζεμένα;

Πάντως, μια και το μόνο άξιο λόγου ζήτημα, με το οποίο καταπιάνονται τα προαναφερόμενα σχόλια, είναι το δήθεν κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης, θέλουμε να σημειώσουμε ότι καλά έκαναν οι αρμόδιοι του «Βήματος». Πρόσφεραν άλλη μια απόδειξη, και μάλιστα στην πράξη, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να δημοσιευτεί κάτι για το ΚΚΕ από τις σελίδες του. Δεν είναι το μοναδικό, βέβαια. Την ίδια, πάνω κάτω, τακτική έχουν όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Ετσι, για να μη μένει και η παραμικρή αμφιβολία, για το ποιων τα δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα...

Το σχέδιο

Φιλοξενούμενος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού ήταν προχτές ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, και κλήθηκε να απαντήσει στα αιτήματα, που έθεσαν απλοί άνθρωποι, μπροστά στον τηλεοπτικό φακό. Κι ενώ όλα τα αιτήματα είχαν σχέση με τους απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, την ακρίβεια, την ανεργία, την αντιδραστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, κλπ., ο υπουργός, με περισσή αφέλεια, έδωσε την εξής απάντηση: Μα, για να αντιμετωπίσουμε όλ' αυτά, προωθούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Με απλά λόγια, δηλαδή, το σχέδιο των κυβερνώντων υποτίθεται πως είναι το εξής: Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ήδη δύσκολης - τουλάχιστον - ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, θα την κάνουν ακόμη δυσκολότερη, έως και αφόρητη, ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά η ανταγωνιστικότητα (διάβαζε: τα επιχειρηματικά κέρδη και ο βαθμός εκμετάλλευσης) και να αυξηθεί ο παραγόμενος πλούτος. Κι όταν γίνουν τα τελευταία, τότε - λένε - θα μπορέσουν και οι εργαζόμενοι να ανταμειφθούν για τις θυσίες τους...

Δε λένε, όμως, ότι η διαβόητη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας (διάβαζε: των επιχειρήσεων) είναι ένας κατήφορος χωρίς τέλος. Και, βέβαια, αποφεύγουν συστηματικά να αναφερθούν στη μέχρι σήμερα τεράστια ανάπτυξη του παραγόμενου πλούτου και, ιδιαίτερα, να εξηγήσουν ποιοι και γιατί τον καρπώθηκαν.

Βαφτίζει το κρέας ψάρι

Αναμφίβολα, θα ήταν μια θετική εξέλιξη, εάν η ΕΝΑΕ, η ΚΕΔΚΕ και η ΤΕΔΚΝΑ έλεγαν «Οχι στην εκποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων», όπως έλεγε ο τίτλος του ρεπορτάζ της χτεσινής «Αυγής», σχετικά με την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου των προαναφερομένων. Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Οι ηγεσίες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης διατύπωσαν αρκετές διαφωνίες σε επιμέρους σημεία του σχετικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, όχι, όμως, στην κεντρική του κατεύθυνση και λογική. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, σημείωσε πως «δεν είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν αυτά που δρομολογεί η κυβέρνηση», αλλά προηγούμενα «πρέπει να υπάρξει κοινωνική διαβούλευση». Και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και στηριζόμενος από το ΣΥΝ, Π. Φιλίππου, συμπλήρωσε ότι «δεν είμαστε κατά του ιδιωτικού τομέα και ιδιωτικών φορέων αξιοποίησης», γιατί θα πρέπει «να υπάρξουν και κάποιοι πόροι να συντηρηθούν αυτά τα έργα»!

Επομένως, ας μη βαφτίζει το κρέας ψάρι η «Αυγή», υποτάσσοντας την αλήθεια στις μικροκομματικές της σκοπιμότητες...


Τα «νοικοκυρεμένα»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι κυβερνητικές εντολές για ...«νοικοκύρεμα» στα υπουργεία, έτσι τουλάχιστον θέλουν να το λένε. Μόνο που στους προϋπολογισμούς των υπουργείων περιλαμβάνονται και παροχές - διάφορων τύπων - προς τον κόσμο, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτά. Κι όπως καταλαβαίνετε, αυτές θα είναι και οι πρώτες που θα «νοικοκυρευτούν».

Οποτε ας μην επιμένουν οι κυβερνώντες να μας πείσουν ότι το ...ψαλίδισμα στις δαπάνες είναι μια απλή τακτοποίηση των εξόδων. Αλλωστε έχουμε ήδη διαπιστώσει τις προθέσεις τους και από πού θέλουν να «κόβουν».

ΙΣΩΣ, ΥΠΟ ΤΟ πρίσμα αυτό, μπορούμε να ερμηνεύσουμε και αυτό που είπε χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση στο Μετρό του Συντάγματος: Πρέπει λέει να «τρέξουμε με τους ρυθμούς της νέας εποχής»!

Εάν η «νέα εποχή» συνεχίσει να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά που βλέπουμε (και θα συνεχίσει) έχουμε μάλλον δύο επιλογές: 'Η να τρέξουμε καταπάνω της με επιθετικές διαθέσεις ή να τρέξουμε για να φύγουμε. Προτιμήστε την πρώτη εκδοχή. Ετσι κι αλλιώς, να ξεφύγετε δε γίνεται.

ΠΑΝΤΩΣ στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου φειδωλοί στους χαρακτηρισμούς, πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε. Σχολιάζοντας οι τομεάρχες του την κυβερνητική οικονομική πολιτική τη χαρακτήρισαν «οικονομική τρομοκρατία».

Με δεδομένο, όμως, ότι όσα ισχύουν σήμερα, ίσχυαν και χτες μάλλον το καθεστώς τρομοκρατίας υφίσταται στη χώρα επί πολλά χρόνια, όσο κι αν κάποιοι - πρώην κυβερνώντες - θέλουν να εμφανιστούν ως μη γνωρίζοντες τι σημαίνει σκληρή λιτότητα, φτώχεια, ανεργία, κλπ.

ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ενάντια στους μεγαλοοφειλέτες δηλώνει ότι θα λάβει η Εφορία, κι εμείς βέβαια αμα θέλουμε το πιστεύουμε. Και μάλλον δυσκολευόμαστε, όταν νομοθετούνται συνεχώς μειώσεις φόρου και φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Γρηγοριάδης Κώστας

Εκτος αν με τον όρο «μεγαλοοφειλέτες» εννοούνται - για μια ακόμη χρόνια - κάποια τρανταχτά ονόματα από το χώρο του θεάματος - ακροάματος, έτσι για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου...

Ολα έχουν αποφασιστεί...

«

Η κότα έκανε το αυγό, ή το αυγό την κότα;». Οι τεχνοκράτες βγάζουν «αντικειμενικά» πορίσματα που η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη για την πολιτική της ή, μήπως, η κυβέρνηση χαράζει πολιτική και οι τεχνοκράτες την επιβεβαιώνουν; Στην περίπτωση της Εκθεσης για την Ανταγωνιστικότητα του 2004 η απάντηση είναι μάλλον απλή. Μπορεί να προβλήθηκε από την κυβέρνηση σαν επιστημονικό κείμενο με αδιαμφισβήτητες παραδοχές και προτάσεις που έχουν την πρόθεση να δώσουν λύσεις. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Η έκθεση είναι ένα κείμενο προσαρμοσμένο στις πολιτικές απαιτήσεις της «Στρατηγικής της Λισαβόνας». Οι προτάσεις της δεν ξαφνιάζουν γιατί αποτελούν συρραφή των κατευθύνσεων που επαναλαμβάνονται στα κείμενα της Κομισιόν, στις εκθέσεις διεθνών οικονομικών οργανισμών, στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, στις τοποθετήσεις των τεχνοκρατών-στυλοβατών του συστήματος. Ενας από αυτούς, στη χώρα μας, είναι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνας.

Στο στόχαστρο της έκθεσης της κυβέρνησης - γιατί τέτοια είναι - μπαίνουν οι αμοιβές των εργαζομένων, τα εργασιακά τους δικαιώματα, οι ασφαλιστικές κατακτήσεις. Κι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε γι' αυτή, ούτε για την προηγούμενη κυβέρνηση. Πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα έχουν γίνει ήδη πράξη. Για παράδειγμα, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ολοκληρώνεται. Νέες ανατροπές στο χρόνο εργασίας συμβαίνουν αυτή την ώρα και η «ευελιξία» είναι η έννοια που συναρπάζει τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Το ωράριο των καταστημάτων απελευθερώνεται με το νόμο που προωθεί η κυβέρνηση. Η συγκράτηση των δημόσιων δαπανών έχει καταντήσει μονότονο σύνθημα. Οι «συμπράξεις» ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έγιναν αντικείμενο νομοσχεδίου. Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα προβάλλεται ως εγγύηση για την καλύτερη λειτουργία του. Το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης γίνεται αντικείμενο «διαλόγου». Οι μεγάλες επιχειρήσεις γίνονται επίσης αποδέκτες περισσότερων και μεγαλύτερων χρηματοδοτήσεων, διοικητικών διευκολύνσεων, φορολογικών ελαφρύνσεων.

Η «καρδιά» της έκθεσης είναι αυτού του είδους οι «παρεμβάσεις-λύσεις», που σε μερικές περιπτώσεις παρουσιάζονται στην προέκτασή τους, προκειμένου η κυβέρνηση να κάνει και τη βολιδοσκόπησή της για όσα δεν έχει ανακοινώσει ακόμη. Ολα τα άλλα είναι «εκ του πονηρού». Μπορεί ο Δ. Σιούφας να δηλώνει ότι θα μελετηθούν οι «προτάσεις» της έκθεσης, αλλά τι να μελετηθεί αφού όλα έχουν προαποφασιστεί και με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης στα κοινοτικά κέντρα λήψης αποφάσεων; Τους «διαλόγους» τους ξέρουν καλά οι εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση των ιδιωτικών πανεπιστημίων που προκρίνει η έκθεση. Ο ίδιος ο Δ. Σιούφας έκανε λόγο το Γενάρη στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας για «αγκύλωση της άρνησης των μη κρατικών πανεπιστημίων»! Αυτή η φοβερή ...σύμπτωση απόψεων ισχύει για πολλές ακόμη από τις επισημάνσεις της έκθεσης. Η οποία δίνει, ωστόσο, ακόμη μια καλή ευκαιρία στους εργαζόμενους να διαπιστώσουν συνολικά τις κυβερνητικές προθέσεις και να οργανώσουν την αντίδρασή τους ανάλογα.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ