ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πιέζει για ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών

Για «ατολμία» και «φόβο» κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ ασκώντας της ουσιαστικά πίεση για να προχωρήσει στην ταχύτερη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή την ετήσια έκθεση της ΚΕΠΕ «για την ανταγωνιστικότητα» που προτείνει - εκφράζοντας τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης - βίαιες ανατροπές σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, επιτέθηκε στη ΝΔ γιατί «τρομοκρατεί» με εκθέσεις τους Ελληνες εργαζόμενους αντί «να βγει στο φως» και «να δηλώσει τι θέλει»...

Ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης των συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, παρέχοντας πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση να εξαπολύσει τη νέα αντιλαϊκή και αντεργατική της επίθεση, χαρακτήρισε αναγκαίες τις «τομές» στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιτευχθεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ο ίδιος μάλιστα προχτές όταν η έκθεση της ΚΕΠΕ δινόταν στη δημοσιότητα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, φρόντισε να σιωπήσει, να μην παρεμβεί, προσφέροντας απλόχερα συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική και στηρίζοντας τους σχεδιασμούς της ντόπιας ολιγαρχίας.

Η Αν. Διαμαντοπούλου στο ίδιο μήκος κύματος χαρακτήρισε «αναγκαίες» τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να «αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας». Η ίδια μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει τη βούληση, την τόλμη και τη γνώση να προχωρήσει», τονίζοντας ότι δεν προωθούνται συγκεκριμένες πολιτικές και «δράσεις» στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, χρησιμοποιώντας την έκθεση του ΚΕΠΕ, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει... πρωτοβουλίες και αν «θέλει να πει κάτι και φοβάται να το πει, τότε ας αποφασίσει να το πει και να αναλάβει τις ευθύνες των επιλογών της». Εάν δεν μπορεί η κυβέρνηση, σημείωσε ο ίδιος «να κάνει τίποτα και δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί κανένα θέμα και αν δεν έχει στρατηγική για τίποτα, καλύτερα να σιωπά».

Την ίδια στιγμή λοιπόν που σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ των στόχων που θέτει η στρατηγική της Λισαβόνας, οι οποίοι εκφράζονται μέσα από τέτοιες παρεμβάσεις όπως η προχτεσινή της ΚΕΠΕ, εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και βάλλουν κατά των λαϊκών συμφερόντων και εντελώς υποκριτικά επιχειρούν να εμφανιστούν ότι «κόπτονται» για τα λαϊκά στρώματα.

Ετσι ο Γ. Παπανδρέου τάσσεται υπέρ των «τομών» αλλά με την παράλληλη «προστασία» των εργαζομένων, ενώ ο Γ. Φλωρίδης στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών ανέφερε ότι «η τυχόν υιοθέτηση των συμπερασμάτων και των προτάσεων του ΚΕΠΕ απ' την κυβέρνηση, σημαίνει ότι, θα διαλυθεί στο σύνολό της η κοινωνική συνοχή αυτού του τόπου»... Βέβαια ο Γ. Φλωρίδης πριν υπερασπιστεί την «κοινωνική συνοχή», είχε σημειώσει ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συζητήσει για όλα τα μεγάλα ζητήματα».

Το κλίμα της δημιουργίας συναίνεσης στην προώθηση των αντιλαϊκών πολιτικών ο Γ. Παπανδρέου θέλει να το εμφυσήσει τόσο στα μέλη όσο και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ. Με χτεσινή επιστολή του προς τους Γραμματείς των Τομέων του ΠΑΣΟΚ και τους Επικεφαλής των Επιτροπών, «με την οποία επισημαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Ανασυγκρότησης, καθώς και τις πολιτικές προτεραιότητες» μεταξύ άλλων τονίζει: «Ο αντιπολιτευτικός μας λόγος αποτελεί μόνο μέρος μιας πολιτικής που δημιουργεί νέες συναινέσεις - μια κοινωνική συμφωνία - που θα μας επιτρέψει την επομένη των εκλογών να κάνουμε άμεσες τομές με τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού»!

ΚΡΙΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Εκτακτη Σύνοδος στο Φανάρι

Οι έριδες μεταξύ ιερωμένων, το πολεμικό κλίμα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και οι ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με την τύχη του πατριάρχη Ειρηναίου, συνθέτουν την εικόνα της κρίσης που κορυφώνεται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Συγκεκριμένα, χτες η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι αποφάσισε να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των Πατριαρχικών και Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, στις 23 Μάη. Σχεδόν την ίδια ώρα, ο πατριάρχης Ειρηναίος, συγκαλούσε τη Σύνοδο στην πατριαρχική κατοικία, αφού η ισραηλινή αστυνομία σύμφωνα με πληροφορίες του συνέστησε να μην πάει στην αίθουσα του πατριαρχικού θρόνου. Στη Σύνοδο συμμετείχαν τέσσερα μέλη της Ιεράς Συνόδου και εφτά κληρικοί.

Από νωρίς το πρωί και εν μέσω διακοπών, υπήρχαν διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και αρχιερέων του πατριαρχικού ιδρύματος για να ανοίξουν την πόρτα του πατριαρχικού θρόνου ώστε να πάει ο Ειρηναίος. Κι αυτό γιατί από αυτό το χώρο μπορεί να επισημοποιήσει ο πατριάρχης, τυχόν αλλαγές της Συνόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατριάρχης φέρεται να έχει δεσμευτεί έναντι της ισραηλινής κυβέρνησης ότι δε θα προχωρήσει σε καμία αλλαγή των μελών της Ιεράς Συνόδου, ενώ υπήρξε και η πληροφορία ότι οι νομικοί σύμβουλοι του πατριάρχη Ειρηναίου ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αγωγή κατά της κυβέρνησης του Ισραήλ, για παρεμπόδιση κυκλοφορίας. Τελικά, μετά τις παραπάνω δεσμεύσεις τα κλειδιά δόθηκαν στον πατριάρχη Ειρηναίο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, είχε παρέμβει για να μην κοινοποιηθεί επίσημα, η υπογραφή του Βασιλιά της Ιορδανίας για την αναγνώριση της τριμελούς επιτροπής, μετά την αποκήρυξη από μέλη της Αγιοταφικής Αδερφότητας του πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου. Ο λόγος ήταν γιατί μελετούσε αν θα αποδεχτεί τον ιορδανικό νόμο του 1958 και να δει αν ο πατριάρχης θα προχωρούσε σε αλλαγές προσώπων στη Σύνοδο που θα συγκαλούσε, με αύξηση και του αραβικού στοιχείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επερχόμενη Σύνοδος στο Φανάρι σημαίνει συμμετοχή των Πατριαρχείων Αλεξάνδρειας, Αντιόχειας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Ρουμανίας Βουλγαρίας, Σερβίας, Γεωργίας και των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών της Ελλάδος, της Κύπρου, της Αλβανίας, Τσεχίας - Σλοβακίας, Πολωνίας, ενώ δε θα μετέχουν όσες Εκκλησίες υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (π.χ. Αμερικής). Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», η σύσκεψη αυτών των Εκκλησιών δεν έχει δικαστικά δικαιώματα έναντι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, γιατί όπως ειπώθηκε είναι ένα εσωτερικό θέμα και ήδη η Αγιοταφική Αδελφότητα έχει τοποθετηθεί. Το θέμα, τέλος, της μνημόνευσης και της άρσης αναγνώρισης ή όχι του πατριάρχη Ειρηναίου, μπορούν να απασχολήσουν μια τέτοια σύναξη.

ΠΑΤΡΑ
Εκδήλωση τιμής στον Ηλία Παπαστεργιόπουλο

H ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση τιμής για τον Ηλία Παπαστεργιόπουλο, τον αχαιό κομμουνιστή διανοητή, λογοτέχνη και πρωτοπόρο λαϊκό αγωνιστή, την Παρασκευή 20 Μάη, στις 8 μ.μ., στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στην Πάτρα.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ