Τετάρτη 18 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΙΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Εκτακτη Σύνοδος στο Φανάρι

Οι έριδες μεταξύ ιερωμένων, το πολεμικό κλίμα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και οι ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με την τύχη του πατριάρχη Ειρηναίου, συνθέτουν την εικόνα της κρίσης που κορυφώνεται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Συγκεκριμένα, χτες η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι αποφάσισε να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των Πατριαρχικών και Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, στις 23 Μάη. Σχεδόν την ίδια ώρα, ο πατριάρχης Ειρηναίος, συγκαλούσε τη Σύνοδο στην πατριαρχική κατοικία, αφού η ισραηλινή αστυνομία σύμφωνα με πληροφορίες του συνέστησε να μην πάει στην αίθουσα του πατριαρχικού θρόνου. Στη Σύνοδο συμμετείχαν τέσσερα μέλη της Ιεράς Συνόδου και εφτά κληρικοί.

Από νωρίς το πρωί και εν μέσω διακοπών, υπήρχαν διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ισραηλινή αστυνομία και αρχιερέων του πατριαρχικού ιδρύματος για να ανοίξουν την πόρτα του πατριαρχικού θρόνου ώστε να πάει ο Ειρηναίος. Κι αυτό γιατί από αυτό το χώρο μπορεί να επισημοποιήσει ο πατριάρχης, τυχόν αλλαγές της Συνόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατριάρχης φέρεται να έχει δεσμευτεί έναντι της ισραηλινής κυβέρνησης ότι δε θα προχωρήσει σε καμία αλλαγή των μελών της Ιεράς Συνόδου, ενώ υπήρξε και η πληροφορία ότι οι νομικοί σύμβουλοι του πατριάρχη Ειρηναίου ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αγωγή κατά της κυβέρνησης του Ισραήλ, για παρεμπόδιση κυκλοφορίας. Τελικά, μετά τις παραπάνω δεσμεύσεις τα κλειδιά δόθηκαν στον πατριάρχη Ειρηναίο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, είχε παρέμβει για να μην κοινοποιηθεί επίσημα, η υπογραφή του Βασιλιά της Ιορδανίας για την αναγνώριση της τριμελούς επιτροπής, μετά την αποκήρυξη από μέλη της Αγιοταφικής Αδερφότητας του πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου. Ο λόγος ήταν γιατί μελετούσε αν θα αποδεχτεί τον ιορδανικό νόμο του 1958 και να δει αν ο πατριάρχης θα προχωρούσε σε αλλαγές προσώπων στη Σύνοδο που θα συγκαλούσε, με αύξηση και του αραβικού στοιχείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επερχόμενη Σύνοδος στο Φανάρι σημαίνει συμμετοχή των Πατριαρχείων Αλεξάνδρειας, Αντιόχειας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Ρουμανίας Βουλγαρίας, Σερβίας, Γεωργίας και των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών της Ελλάδος, της Κύπρου, της Αλβανίας, Τσεχίας - Σλοβακίας, Πολωνίας, ενώ δε θα μετέχουν όσες Εκκλησίες υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (π.χ. Αμερικής). Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», η σύσκεψη αυτών των Εκκλησιών δεν έχει δικαστικά δικαιώματα έναντι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, γιατί όπως ειπώθηκε είναι ένα εσωτερικό θέμα και ήδη η Αγιοταφική Αδελφότητα έχει τοποθετηθεί. Το θέμα, τέλος, της μνημόνευσης και της άρσης αναγνώρισης ή όχι του πατριάρχη Ειρηναίου, μπορούν να απασχολήσουν μια τέτοια σύναξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ