ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τσιριτσάντσουλες» και Περσία του 19ου αιώνα
  • Οι «Τσιριτσάντσουλες» παρουσιάζουν στο θέατρο «Βαφείο», δύο νέες παραγωγές. Η πρώτη τιτλοφορείται «Βαριετέ» και είναι ένα υπερθέαμα καμπαρέ, σε κείμενα - σκηνοθεσία Μαρίνου Μουζάκη, μουσική Νίκου Γιούσεφ, χορογραφίες Σύλβιας Κατσαρού, σκηνικά Διονύση Ματαράγκα, κοστούμια - κούκλες - μάσκες Μαρίας Μαρκοπούλου. Παραστάσεις: Τετάρτη έως και Κυριακή (μέχρι 5 Ιούνη). Συμμετέχει η «Ορχήστρα Των Χωμάτων». Παίζουν: Μήτσος Μητσόπουλος, Νίκος Γιούσεφ, Σόνια Περλέγκα, Μαρίνος Μουζάκης, Χριστίνα Χριστοδούλου.

Η υπόθεση αναφέρεται σε μια ομάδα ανέργων που έχουν φτιάξει έναν καταυλισμό σε μια χωματερή. Μια μέρα βρίσκουν δουλιά σε ένα θέατρο και αποφασίζουν να παρουσιάσουν ένα υπερθέαμα καμπαρέ με μάγους, κλόουν, ακροβάτες, μπαλέτα, άγρια ζώα κλπ. Ενα εγχείρημα με ολέθρια αποτελέσματα...

Συνεχίζονται οι παραστάσεις και της δεύτερης παράστασης, με το έργο «Ρουτζάντε» του Αντζελο Μπεόλκο, σε σκηνοθεσία Carlo Formigoni, κάθε Δευτέρα (μέχρι 6/6). Πρόκειται για μια σύνθεση των έργων του Angelo Beolco (ή αλλιώς Ruzante) «Ruzante, the war veteran» και «Bilora», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Μετάφραση Μιχάλης Τραΐτσης, σκηνικά Ruggero Valentini, μάσκες Renzo Antonello - Lisa Serio, μουσική επένδυση Στέφανος Φίλος. Παίζουν: Μαρίνος Μουζάκης, Ελισσαίος Βλάχος, Στέφανος Φίλος, Κωνσταντίνος Πουλής. Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία (18 Σεπτέμβρη 2004). Επίσης έχει παρουσιαστεί στην Απουλία της Νότιας Ιταλίας και στο «Ομμα Στούντιο» στο Ηράκλειο Κρήτης.

  • Σήμερα (9 μ.μ.) ανεβάζεται το έργο της βραβευμένης Αγγλίδας κωμωδιογράφου Αναμπέλ Νάιτ «Pure», σε σκηνοθεσία της Τζούντι Μπόιλ, στον Πολυχώρο «Αθηναΐς» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. 210.348.0000). Το έργο, γραμμένο το 2003, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία της Τζούντι Μπόιλ, φωτισμούς της Ελευθερίας Ντεκώ, με τα αυθεντικά κοστούμια και σκηνικά εποχής, σχεδιασμένα από τη Μαρία Χανιώτακη, με μουσική της Κάρεν Σόλομον, ερμηνεία της Σιρίν Γιουσεφιάν Μαάνιαν, στους 16 ρόλους και τα τραγούδια της παράστασης.

Το έργο εξιστορεί σημαντικά γεγονότα από τη συγκλονιστική ζωή και το βίαιο θάνατο της Ταχερέ, ποιήτριας και μύστη του 19ου αιώνα στην Περσία. Μια όμορφη γυναίκα που δε δίστασε να προκαλέσει το καθεστώς της Περσίας (το 1840 περίπου) και να ζητά την απελευθέρωση των γυναικών. Η πλέον προκλητική και συμβολική πράξη της, ήταν η απόφασή της να εμφανιστεί δημόσια με ακάλυπτο το πρόσωπό της.

Εντός κι εκτός «τειχών»

Εργο της Μαριάννας Καλομοίρη - Ψυχάκη
Εργο της Μαριάννας Καλομοίρη - Ψυχάκη
Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, βίντεο και ψηφιδωτό περιλαμβάνει η ομαδική έκθεση που φιλοξενείται έως μεθαύριο, Σάββατο 21 του Μάη, στην Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας (Αλατσάτων 27). Παρουσιάζουν έργα τους οι: Ο. Βενέτη, Μ. Βούλγαρης, Γ. Γερογιάννη, Α. Διαμαντάκη, Β. Διονυσόπουλος, Σ. Κατσαρού, Μ. Κλήμου, Β. Κοκώνη, Λ. Κωνσταντινίδης, Γ. Κωνσταντίνου, Χ. Λαζοπούλου, Ε. Μελά, Γ. Παπαδοπούλου, Σ. Σκαλτσά, Γ. Σκαρπερός, Μ. Σταμπούλου, Μ. Στέφου, Ρ. Χόρτη, Ε. Χωριανοπούλου, κ.ά. Η έκθεση λειτουργεί από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Εκθεση έργων του Γιώργου Λάππα φιλοξενεί (έως 28/8) το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης στο Χώρο Τέχνης «8» (Χειμάρας 8). Η παρουσιαζόμενη δουλιά του Γ. Λάππα είναι μια εγκατάσταση, ειδικά οργανωμένη για το συγκεκριμένο χώρο, που καλύπτει το αίτημα της ανάγνωσης του παρελθόντος μέσα από το σημερινό βλέμμα. Ο κορμός της έκθεσης και η ανάπτυξή του είναι οκτώ από τα πιο γνωστά έργα του γλύπτη. Οπως σημειώνει η επιμελήτρια της παρουσίασης, Μαρία Μαραγκού, «πρόκειται για επιλογή που δε στοχεύει στην ποιοτική συγκομιδή αλλά, κυρίως, στη σύνθεση μιας κόκκινης μουσικής. Το κάθε έργο κατέχει τη δική του οντότητα και ιδιοσυγκρασία και όλα μαζί υπερασπίζονται τη ρυθμική αυστηρότητα, συμπεριφερόμενα σαν μέλη ενός μουσικού θιάσου». Παράλληλα με την έκθεση, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Futura δίγλωσσος κατάλογος μονογραφικού χαρακτήρα για τη δουλιά του καλλιτέχνη.

Δύο σημαντικές κεραμίστριες, η Χριστίνα Μόραλη και η Χαρά Μπαχαρίου, παρουσιάζουν την πρόσφατη εικαστική τους δημιουργία, στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 24/5 (8 μ.μ.) στο χώρο τέχνης «Περιπλάνηση» (Δούσμανη 5, Γλυφάδα).

Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαριάννας Καλομοίρη - Ψυχάκη εγκαινιάζεται στις 21/5 στον πολυχώρο «Αθηναΐς» (Καστοριάς 34 - 36, Βοτανικός). Με γενικό τίτλο «Natura Optima» εκτίθενται δημιουργίες που έχουν ως βασικό θέμα τους τα τοπία. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28/5.

Προβολές του ΕΚΘ

Σκηνή από την ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;»
Σκηνή από την ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;»
Η Λέσχη Κινηματογράφου και ο Τομέας Πολιτισμού του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αφιερώνουν τις προβολές του μήνα στην Εργατική Πρωτομαγιά με κοινωνικές ταινίες οι οποίες ξεκίνησαν με το «Μάη» του Τάσου Ψαρά. Στις 24/5 θα προβληθεί «Ο κύκλος» του Τζαφάρ Παναχί με τις Φερεστέ Σαντρ Οραφαέι, Ναργκές Μαμιζαντέχ Ραζλιχί, Μαριάμ Παρβιναλμανί, όπου παρακολουθούμε τρεις γυναίκες στην Τεχεράνη, θύματα μιας παράλογης νομοθεσίας, να προσπαθούν να αποφύγουν τη σύλληψη. Στις 31/5 θα προβληθεί η ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» με τους Θανάση Βέγγο, Κατερίνα Γώγου, Εφη Ροδίτη. Πρόκειται για τις κωμικοτραγικές περιπέτειες ενός εργάτη εργοστασίου στην Αθήνα, στη γερμανική κατοχή.

Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη (9 μ.μ.), στην αίθουσα προβολών του ΕΚΘ, με ελεύθερη είσοδο.

Μετεμφυλιακή «Αγγέλα»

Ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, στην τελευταία συνέντευξη της ζωής του, στο «Ρ»
Ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, στην τελευταία συνέντευξη της ζωής του, στο «Ρ»
Το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου παρουσιάζει, από την ερχόμενη Πέμπτη 26 του Μάη μέχρι και τη Δευτέρα 30 του Μάη, στο «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν» (Υπόγειο - Πεσμαζόγλου 5), την ανοιξιάτικη παραγωγή του, με το σπουδαίο έργο του Γιώργου Σεβαστίκογλου «Αγγέλα». Ενα έργο από τα σημαντικότερα της νεοελληνικής δραματουργίας, που πρωτοανέβασε ο Κάρολος Κουν, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, το οποίο μας μεταφέρει στην Αθήνα της αμερικανοκρατούμενης και χαφιεδοκρατούμενης μετεμφυλιακής Ελλάδας. Της Ελλάδας των διώξεων των αγωνιστών, της ανέχειας, της ανεργίας, της εσωτερικής μετανάστευσης.

Ο συγγραφέας, μέσα από την καθημερινότητα μιας κοινωνικής ομάδας ανυπεράσπιστων, ευάλωτων στην καταπίεση των φτωχών γυναικών που βιοπορίζονται ως υπηρέτριες αστών, αναλύει τις σχέσεις της πολύμορφης εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Παράλληλα, πλέκει με μαεστρία την αποκάλυψη των υπαιτίων για την αυτοκτονία μιας υπηρέτριας, αλλά και μια συγκινητική ερωτική ιστορία μιας υπηρέτριας - κόρης αγωνιστών με έναν διωκόμενο αγωνιστή.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, σκηνικό Νικόλα Χατζή, κοστούμια Μαρίας Κονόμη, μουσική και τραγούδια Σταύρου Σιόλα και φωτισμούς Δήμου Αβδελιώδη. Παίζουν: Γιάννης Αθανασιάδης, Χριστίνα Καραβεζύρη, Κώστας Καρβουνιάρης, Μιχάλης Κοιλάκος, Αυγούστα Λυκουρίνα, Τάνια Παλαιολόγου, Αγγελος Παντελάρας, Χριστίνα Σπύρου, Αρκαδία Ψάλτη.

Θέμα τα ψάρια

Μία πρωτότυπη εικαστική εκδήλωση, που ανιχνεύει το ρόλο των ψαριών στην ελληνική τέχνη, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, πραγματοποιείται (19/5-26/6) στο αρχοντικό Παύλου Κουντουριώτη στην Υδρα. Πρόκειται για την έκθεση 21 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών και την προβολή οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο) με τίτλο «Ιχθύς, από τη γέννηση στο όραμα». Συγκεκριμένα, εκτίθενται δημιουργίες των: Γ. Γκολφίνου, Π. Γράββαλου, Χ. Καρά, Δ. Κοκκινίδη, Π. Σάμιου, Π. Τέτση, Μ. Φιλοπούλου, Α. Χρηστίδη κ.ά. Παράλληλα, θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία του Μιχάλη Αρφαρά, η οποία αποτελεί ένα ταξίδι στην ιστορία, με πρωταγωνιστές τη φύση και τα ψάρια. Την καλλιτεχνική επίβλεψη των εκδηλώσεων έχει ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Γιάννης Κολοκοτρώνης.

Σημαντικά διεθνή γεγονότα και πρόσωπα, καθώς και ελληνικά με ειδικά κεφάλαια, σε τέσσερις βασικές ενότητες στους τομείς: πολιτική, οικονομία, διεθνείς εξελίξεις, θετικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, ανακαλύψεις, Τέχνες, αθλητισμός, με στατιστικά στοιχεία και βιβλιογραφία, καταγράφονται στην έκδοση της ετήσιας εγκυκλοπαίδειας «Το Βιβλίο της χρονιάς». Την ελληνική έκδοση της εγκυκλοπαίδειας παρουσίασαν χτες ο «Παπύρος», ο οποίος με την ευκαιρία αυτή βράβευσε 16 δημοσιογράφους ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών: Ν. Βαφειάδης, Α. Δημόπουλος, Μ. Γεωργίου, Γ. Παγάνης, Ε. Καλογεροπούλου, Γ. Φιλιππάκης, Α. Παπαδόπουλος, Σ. Δανέλλης, Γ. Κανελλάκης, Στ. Αγγελής, Κ. Συμωνίδης, Ε. Πενταράκη, Γ. Γεωργιάδης, Π. Κατσάκος, Δ. Μούσιος.

Ο Δήμος Αιγάλεω και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του οργανώνουν (21, 22/5, 11πμ-2μμ και 5-10μμ) στην Παιγνιοθήκη Αιγάλεω, το 4ο Φεστιβάλ Κλόουν. Συμμετέχουν οι κλοουνίστικες ομάδες «Αλικάκης», «Τακουλίνος», «Τρέξε φέρτο», «Φιλαράκια», «Bobos club», «The fools village», «Χρώμα ονείρου».

Η Ποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων, τα Ποντιακά Σωματεία Καλλιθέας και ο Δήμος Καλλιθέας, σήμερα (7.30 μ.μ.) στην πλατεία Δαβάκη, οργανώνουν εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα μετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, σχολική χορωδία, η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου και το χορευτικό του Συλλόγου «Αργοναύται - Κομνηνοί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ