ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Επί της ουσίας» οι συναντήσεις στη Ν. Υόρκη;

Στις 5 χτες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, μεταξύ του αναπληρωτή γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιου για Πολιτικές Υποθέσεις, σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, και του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσου Τζιωνή. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε προχτές ο εκπρόσωπος του ΓΓ, ο Κ. Πρέντεργκαστ θα συνταξιοδοτηθεί στο τέλος Ιούνη, αλλά φαίνεται ότι τελικά θα πραγματοποιήσει την περιοδεία του σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία προς το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Η χτεσινοβραδινή συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και δέκα λεπτά. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γραμματείας του διεθνούς Οργανισμού «οι συζητήσεις επί της ουσίας θα συνεχιστούν και σήμερα, Παρασκευή».

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία, εκτός από τον κ. Τζιωνή, συμμετείχαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και η σύμβουλος του Κύπριου προέδρου, ειδική για συνταγματικά θέματα, Κλερ Πάλι.

Πάντως ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι όσα δημοσιεύονται ως πληροφορίες από «πηγές» για τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης αποτελούν απλές εικασίες και απηύθυνε έκκληση προς τους δημοσιογράφους να σεβαστούν την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών. Ο εκπρόσωπος είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών, προσθέτοντας πως «όσα φαίνεται να είναι ειδήσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Σημείωσε πως οι δημοσιογράφοι είναι ελεύθεροι να προβαίνουν σε σχόλια και εκτιμήσεις, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι σωστό να μεταφέρονται οι εκτιμήσεις ή τα σχόλια των δημοσιογράφων ως ειδήσεις ή να αποδίδονται σε πηγές στην Κύπρο ή στη Νέα Υόρκη.

«Εκτιμήσεις, σχόλια, δικές σας εκφράσεις κλπ. είναι στην απόλυτη διακριτική σας ευχέρεια. Ομως, διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχουν ειδήσεις, δεν υπάρχουν ούτε δηλώσεις εκ μέρους της δικής μας κυβέρνησης, η οποία σέβεται απόλυτα την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών ούτε και οποιεσδήποτε ανεπίσημες ενημερώσεις», είπε ο Κύπριος εκπρόσωπος. Ανέφερε, επίσης, πως «δεν υπάρχουν πηγές επίσημες ή ανεπίσημες σε σχέση με τις συνομιλίες».

Στο επίκεντρο το θέμα της μεταβίβασης περιουσιών

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Αντρέας Χρίστου, δήλωσε ότι δεν έχει καταχωρηθεί επίσημα στο Κτηματολόγιο οποιαδήποτε αίτηση για μεταβίβαση περιουσίας στα Κατεχόμενα, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έγιναν συμφωνίες πώλησης με ιδιωτικές συμβάσεις.

Ο Α. Χρίστου ανέφερε ότι μπορεί να γίνονται αγοραπωλησίες χωρίς να εκδίδονται τίτλοι ιδιοκτησίας, «διότι κάποιοι δεν επιθυμούν να δημοσιοποιηθούν οι ενέργειές τους».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δε γίνεται καν κατάθεση των συμβολαίων, που με βάση το Νόμο περί Κτηματολογίου, έχουν το αποτέλεσμα εμπράγματου δικαιώματος. Σημείωσε επίσης ότι αυτό συμβαίνει και στις ελεύθερες περιοχές, προσθέτοντας ωστόσο, ότι σε κάποια στιγμή θα πρέπει αναγκαστικά να γίνει δήλωση στο Κτηματολόγιο, προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την κτηματική περιουσία που απέκτησαν. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε το θέμα των περιουσιών και κυρίως όσο το συνδέουμε με την τελική πολιτική κατάληξη του Κυπριακού, τόσο σε ασφαλέστερη θέση θα είμαστε όλοι, και ατομικά και συλλογικά».

Εξάλλου, ο γενικός εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον είναι πραγματική η διάσταση που δίδεται με τη ζήτηση περί αγοράς ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα.

Ο Π. Κληρίδης ανέφερε ότι, με τον τρόπο που τίθεται το θέμα, δημιουργούνται απλώς εντυπώσεις και προκαλείται αδικαιολόγητος πανικός.

Ο γενικός εισαγγελέας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες υποθέσεις να είχαν παρουσιαστεί πριν από πολλά χρόνια και έρχονται τώρα στην επιφάνεια. Ανέφερε επίσης ότι «το πρόβλημα είναι σοβαρό, αλλά δεν πρέπει να δίδεται η εντύπωση ότι όλα έχουν χαθεί».

Τόνισε εξάλλου ότι ιδιοκτήτης γης είναι αυτός που είναι καταχωρημένος στα μητρώα του Κτηματολογίου και έχει τον τίτλο ιδιοκτησίας. Διερωτήθηκε επίσης πώς μπορούν κάποιοι να πάρουν με σύμβαση γη, η οποία ποτέ δε θα είναι δική τους; Είναι γι' αυτό, πρόσθεσε, που πιστεύω ότι δεν μπορεί να πάρει μαζική μορφή αυτό το θέμα.


Καταψηφίζει το «ευρωσύνταγμα» το ΑΚΕΛ

Υπέρ του «ευρωσυντάγματος» τάσσονται ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΣΥ

Η ΚΕ του ΑΚΕΛ αποφάσισε, κατ' αρχήν, την καταψήφιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Οπως αναφέρει γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρου Κυπριανού, η ΚΕ του ΑΚΕΛ, συζήτησε το θέμα στην προχτεσινή συνεδρίασή της και αποφάσισε, κατ' αρχήν, να προτείνει στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης, όπως υποστηρίξουν τη θέση της καταψήφισής του.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΚΕ πήρε την απόφαση αυτή, αφού έλαβε υπόψη το περιεχόμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, τις γενικότερες εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς και «την ευθύνη του ΑΚΕΛ έναντι των Κυπρίων εργαζομένων στην προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων τους». Προστίθεται ότι η ΚΕ θα πάρει τελικές αποφάσεις, στη βάση των αποτελεσμάτων της συζήτησης και της ψηφοφορίας, που θα έχει διεξαχθεί στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης.

Στο μεταξύ, η Βουλή αποφάσισε να συζητήσει στις 30 Ιούνη τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια χτεσινής σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης δήλωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της ψήφισης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Σχολιάζοντας τη χτεσινή απόφαση του ΑΚΕΛ να ταχθεί κατ' αρχήν κατά του «ευρωσυντάγματος», ο κ. Πιττοκοπίτης είπε ότι είναι δικαίωμα κάθε κόμματος να λαμβάνει όποια θέση θέλει. Είπε ότι δε δημιουργούνται οποιοιδήποτε τριγμοί στη συγκυβέρνηση από την απόφαση του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι «το προεκλογικό πρόγραμμα του Τάσσου Παπαδόπουλου τηρείται και δεν υπάρχει καμιά παρέκκλιση».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και αναφέρθηκε σε μια σειρά εκδηλώσεων που εγκαινίασε η ΕΔΕΚ για ενημέρωση των πολιτών.

Ο Χριστόδουλος Ταραμουντάς, βουλευτής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι η ΕΥΡΩΔΗ θα ψηφίσει το σύνταγμα της Ευρώπης και ανακοίνωσε ότι ενέγραψε θέμα στη Βουλή για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Επικρίσεις από το ΔΗΣΥ

Την απόφαση επέκρινε έντονα ο Δημοκρατικός Συναγερμός, επισημαίνοντας ότι το ΑΚΕΛ είναι ο βασικός κυβερνητικός εταίρος και ότι τα μηνύματα που στέλνει η προχτεσινή κατ' αρχήν απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για καταψήφιση της Συνταγματικής Συνθήκης προκαλούν ένα επιπλέον πρόβλημα εικόνας, αξιοπιστίας και φερεγγυότητας για την κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε ότι η απόφαση εγείρει και θέματα ιδεολογικού χαρακτήρα, με τα οποία «επαναφέρεται ένας ξύλινος κομματικός λόγος που παραπέμπει σε άλλες εποχές», όταν γίνεται αναφορά σε μια Ευρώπη νεοφιλελεύθερη, σε μια Ευρώπη των μονοπωλίων.

Διερωτήθηκε αν μπορεί το ΑΚΕΛ να στηρίζει μια οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που έχει ως στόχο την ταχύτερη δυνατή ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ.

Ο κ. Μητσόπουλος σημείωσε «τις σοβαρές αντιφάσεις που αναδεικνύει η απόφαση του ΑΚΕΛ σε σχέση με τις επιλογές και τις πολιτικές που στηρίζει η κυβέρνηση». Είπε ότι το ΑΚΕΛ ήταν αντίθετο στην τελωνειακή ένωση το 1987, στην υποβολή αίτησης ένταξης το 1990, στην πολιτική και διπλωματική προσπάθεια που οδήγησε στην απόφαση της 6ης Μάρτη 1995 για καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στην απόφαση του Ελσίνκι το 1999 και ότι σήμερα είναι αντίθετο επίσης και στη Συνταγματική Συνθήκη.

«Θέλουμε να καλέσουμε το ΑΚΕΛ», είπε ο κ. Μητσόπουλος, «να εγκαταλείψει μια πορεία που το οδηγεί σε συμπόρευση με αντιφατικές και αντιδραστικές πολιτικές ομάδες στον ευρωπαϊκό χώρο».

Απέφυγε να σχολιάσει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση απέφυγε να τοποθετηθεί επί της απόφασης του ΑΚΕΛ να καταψηφίσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η απόφαση για επικύρωση ή μη του ευρωπαϊκού συντάγματος από το ΑΚΕΛ αφορά το ίδιο το κόμμα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αναμένει τις εξελίξεις όπως θα διαμορφωθούν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ανησυχεί την κυβέρνηση η πιθανότητα να μην εγκριθεί η συνταγματική συνθήκη της Ευρώπης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σημείωσε ότι η συνταγματική συνθήκη έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει παραπεμφθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι είναι σεβαστή η θέση του ΑΚΕΛ να καταψηφίσει το Σύνταγμα της Ευρώπης.

Ο κ. Ιακώβου ρωτήθηκε για την κατ' αρχήν απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για καταψήφιση του Συντάγματος της Ευρώπης. «Το κάθε κόμμα καθορίζει τη θέση του και θα δούμε πώς θα αποφασίσει το ΑΚΕΛ στο τέλος», είπε ο κ. Ιακώβου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ