ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ζητούν απόδοση δικαιοσύνης

Ο Κουβανός ηγέτης στη μεγάλη διαδήλωση της Τρίτης

Associated Press

Ο Κουβανός ηγέτης στη μεγάλη διαδήλωση της Τρίτης
ΑΒΑΝΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εν αναμονή - τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας - της ομιλίας του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, σε διαδήλωση μπροστά από το Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα (τη δεύτερη μετά τη μεγάλη διαδήλωση της Τρίτης), όσον αφορά σημαντικές αποκαλύψεις και για την υπόθεση Καρίλες, για τα τρομοκρατικά δίκτυα, τη δράση τους και τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η Κούβα, το θέμα που απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ δεν ήταν άλλο από τη «Διάσκεψη για την προώθηση της Κοινωνίας των Πολιτών στην Κούβα». Θέμα, για το οποίο συνήθως γράφουν ολόκληρα σεντόνια αναλύσεων...

Οι συλλήψεις Ευρωπαίων πολιτικών και «ακτιβιστών», όπως αρέσκονται να τους αποκαλούν, προκάλεσε τη μήνι τους που περίμεναν με αγωνία εάν η Διάσκεψη πραγματοποιηθεί. Η διάσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του μεγάλου κινήματος των «αντιφρονούντων», που δεν έφτασαν ούτε τους 200... Οσο για τις συλλήψεις, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δύο Ευρωπαίοι πολιτικοί από τη Γερμανία και την Τσεχία απελάθηκαν από την κυβέρνηση της Κούβας. Πρόκειται για τον Τσέχο γερουσιαστή Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, πρώην προσωπάρχη του γνωστού Βάτσλαβ Χάβελ που δεν έχει σταματήσει να δηλώνει ότι θα παλέψει με όλα τα μέσα για την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κούβα και τον Γερμανό βουλευτή Αρνολντ Βάατς. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αντέδρασαν για τις απελάσεις, ενώ για εξηγήσεις στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο πρεσβευτής της Κούβας στο Βερολίνο.

Την Τρίτη, δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα σε δύο Πολωνούς πολιτικούς, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να επιβιβαστούν άμεσα σε πτήση επιστροφής. Παράλληλα, ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας αναφέρει ότι έξι Πολωνοί, τρεις πολίτες και τρεις δημοσιογράφοι, απελάθηκαν επίσης. Το όλο γεγονός δείχνει τις εντεινόμενες προσπάθειες κυβερνήσεων της ΕΕ να εντείνουν τις πιέσεις προς την Κούβα, για να στηρίξουν τα περί «καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η πρόσφατη, ωστόσο, ιστορία της φυλάκισης 61 «αντιφρονούντων» έδειξε ότι αυτοί ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία κατά της χώρας τους και «μισθοφόροι ξένων χωρών» κυρίως των ΗΠΑ.

Ούγο Τσάβες: Το «σόου της Ουάσιγκτον»

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της υπόθεσης του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, κάλεσε τις ΗΠΑ να «σταματήσουν να υποκρίνονται» και να εκδώσουν τον πρώην πράκτορα της CIA στο Καράκας, ώστε να δικαστεί με την κατηγορία της συμμετοχής στην ανατίναξη κουβανικού αεροσκάφους το 1976 με 73 θύματα.

«Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την υποκρισία και την τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και να εκδώσει στη Βενεζουέλα αυτόν τον τρομοκράτη, αυτόν το διεθνή συμμορίτη», ανέφερε ο Ούγο Τσάβες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ χαρακτήρισε τη σύλληψη «σόου» της Ουάσιγκτον, καθώς «τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν άσχημα για τον Ποσάδα Καρίλες και η παγκόσμια κοινή γνώμη αντιδρούσε». Τέλος, ο ηγέτης της Βενεζουέλας τόνισε ότι «οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να προστατεύσουν τους τρομοκράτες στο έδαφός τους. Ηξεραν πού βρίσκεται και αποφάσισαν να τον φυλάξουν στο έδαφός τους».

Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να εκδώσουν τον Λουίς Ποσάδα Καρίλες στη Βενεζουέλα, υπό το σκεπτικό ότι η χώρα ...προτίθεται να τον απελάσει εν συνεχεία στην Κούβα.

Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ζητούν την έκδοση

Ομως, την έκδοση του Καρίλες στη Βενεζουέλα ζητούν, με επιστολή τους, και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Σύμφωνα με την Prensa Latina, με την επιστολή τους, οι Αμερικανοί νομοθέτες παραθέτουν σειρά τρομοκρατικών ενεργειών του Καρίλες, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ενέργειες που έγιναν και σε αμερικανικό έδαφος, όπως η δολοφονία του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Χιλής Ορλάντο Λατελιέ και του συνεργάτη του Ρόνι Μόφιτ στην Ουάσιγκτον, στις 21 Σεπτέμβρη 1976. «Ως κυρίαρχο κράτος, η Βενεζουέλα έχει το δικαίωμα να απονείμει δικαιοσύνη», καταλήγουν οι βουλευτές, ανάμεσά τους οι Ντένις Κουτσίνιτς, Χοσέ Σεράνο, Μαξίν Γουότερς, Μπάρμπαρα Λι, Τζέιμς ΜακΓκόβερν, Κέιν Ιβανς, Λιν Γούλσεϊ κ.ά.

ΡΩΣΙΑ
Εκλογικό πλαφόν «μαμούθ»

Με το νέο εκλογικό νόμο θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, την πρώτη Κυριακή του Δεκέμβρη του 2007. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε στις 19 Μάη το νέο νόμο «Για τις εκλογές των βουλευτών της Κρατικής Δούμας», σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία περνά από το μεικτό στο αναλογικό σύστημα εκλογής των βουλευτών της Κάτω Βουλής. Σύμφωνα με το νέο νόμο και οι 450 βουλευτές της Κρατικής Δούμας θα εκλέγονται στη βάση των κομματικών ψηφοδελτίων. Ετσι καταργούνται οι 225 μονοεδρικές έδρες, από τις οποίες μέχρι τα σήμερα έβγαιναν οι μισοί βουλευτές της Κρατικής Δούμας.

Την ίδια ώρα όμως για την εκλογή βουλευτών τα κόμματα θα πρέπει να ξεπεράσουν το υψηλό εκλογικό όριο του 7%, (από 5%, που ήταν ως τα σήμερα).

Επίσης, με βάση το νέο εκλογικό νόμο απαγορεύεται η κάθοδος στις εκλογές των πολιτικών συνασπισμών κι άλλων εκλογικών σχημάτων, ενώ δικαίωμα καθόδου θα έχουν μόνο τα πολιτικά κόμματα. Οσο κόμματα δηλαδή έχουν νωρίτερα παραδώσει στις αρχές λίστες με τα αναλυτικά στοιχεία τουλάχιστον 50 χιλιάδων μελών τους, οι οποίες θα ελεγχθούν για την αξιοπιστία τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ήδη λειτουργούν. Μόνο τα κόμματα που θα περάσουν από αυτή τη διαδικασία και πάρουν την απαραίτητη αναγνώριση του «πολιτικού κόμματος» από το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης, θα μπορέσουν στη συνέχεια να υποβάλουν λίστες υποψήφιων. Επίσης το πολιτικό κόμμα έχει το δικαίωμα να εντάξει στην ομοσπονδιακή λίστα (κάτι σαν το ψηφοδέλτιο επικρατείας στην Ελλάδα) και υποψήφιους που δεν είναι μέλη του. Αλλά ο αριθμός τους δεν πρέπει να ξεπερνάει το 50% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων που περιλαμβάνονται στη λίστα, ενώ συνολικά ο αριθμός των υποψήφιων στην ομοσπονδιακή λίστα δεν πρέπει να υπερβαίνει τον αριθμό των 50 υποψηφίων.


Ι.Π.

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Επιμένει στη διενέργεια «έρευνας» ο ΟΗΕ

ΤΑΣΚΕΝΔΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Η απόρριψη από πλευράς του προέδρου του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ του αιτήματος διενέργειας «διεθνούς έρευνας» για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν εκατοντάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στις πόλεις Αντιτζάν και Κάρασου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Λουίζ Αρμπούρ, της κορυφαίας αξιωματούχου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Αρμπούρ εξέφρασε την «ελπίδα» ότι ο Καρίμοφ «μπορεί να πειστεί ότι είναι προς το συμφέρον του λαού και της διεθνούς κοινότητας η πραγματοποίηση μιας αξιόπιστης και διαφανούς έρευνας». Σημείωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων περί τουλάχιστον 1.000 νεκρών.

Χτες, στην Κάρασου περίπου 500 διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά σε κυβερνητικά κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, και τις τελευταίες μέρες οι αρχές συνεχίζουν τις συλλήψεις, έχοντας θέσει υπό κράτηση «δεκάδες» ακόμη, περιλαμβανομένων και παιδιών...

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Δεν ξαναδικάζουμε τον Οτσαλάν»

ΑΓΚΥΡΑ - ΣΙΙΡΤ.--

«Δε θα δικαστεί ξανά» ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρόιτερς». Η μόνη περίπτωση, είπε, είναι να επανεξεταστούν οι λεπτομέρειες της δίκης, ή να «ξανανοίξει» η υπόθεση. Περίπτωση νέας δίκης δεν τίθεται, επέμεινε. Ενώ χαρακτήρισε «δείγμα της ευρωπαϊκής προκατάληψης» όσον αφορά την Τουρκία το ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε «άδικη» τη δίκη του κούρδου αυτονομιστή ηγέτη.

Το γεγονός ότι αυτή την βδομάδα έχουν αναφερθεί τουλάχιστον οκτώ νεκροί σε συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους κούρδους ενόπλους, καθώς και η προειδοποίηση των τελευταίων ότι ο πόλεμος «θα μεταφερθεί στις μεγάλες τουρκικές πόλεις», τεκμηριώνουν όμως ότι το κουρδικό βρίσκεται σε τροχιά πλήρους αναζωπύρωσης...

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαμαρτυρίες για τη βεβήλωση του κορανίου

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνέχεια της έντασης και των διαμαρτυριών για τη βεβήλωση του Κορανίου στις φυλακές του Γκουαντάναμο, παρά τις πιέσεις και τις προσπάθειες κουκουλώματος εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης. Κανείς δε φαίνεται να πείθεται από τη διάψευση εκ μέρους του «Newsweek» για το επίμαχο ρεπορτάζ που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο.

Μερικές εκατοντάδες διαδήλωσαν χτες στο Λονδίνο λίγα μέτρα μακριά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο, στην πλατεία Γκρόσβενορ. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως «Θάνατος στις ΗΠΑ». Παρόμοιες διαδηλώσεις σημειώθηκαν την Παρασκευή στα παλαιστινιακά εδάφη, από μέλη της «Χαμάς» που φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, στο Ιράκ από οπαδούς του σιίτη κληρικού Αλ Σαντρ και στην Ινδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ