ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2005
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Φέτος δεν... πάμε διακοπές

Αυξήθηκε το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει όπως δεν προγραμματίζει καλοκαιρινές διακοπές

Ολο και περισσότεροι είναι κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι εκείνοι οι οποίοι δεν καταφέρνουν να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές, λόγω της ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά. Οπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε και φέτος το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), το 41% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν προγραμματίζει διακοπές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι ήταν 39,6%. Από αυτούς το 73% δήλωσε ότι οι λόγοι είναι οικονομικοί, το 20% επαγγελματικές υποχρεώσεις και 7% επικαλέστηκε άλλους λόγους.

Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΝΚΑ δεν είναι άγνωστα σε κανέναν μας. Ολοι μας γνωρίζουμε τα εντεινόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, όλοι ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή όχι μόνο με την ακρίβεια αλλά με την ανεργία, την υποαπασχόληση κοκ. Επιπρόσθετα, τα στοιχεία που δείχνουν ότι αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα έξοδα των διακοπών, δείχνει πόσο στον «αέρα» είναι και οι βαρύγδουπες εκτιμήσεις των κυβερνώντων για αύξηση της τουριστικής κίνησης κλπ, αφού τα εισοδήματα που πηγαίνουν στον τουρισμό συνολικά, σε πολύ σημαντικό βαθμό προέρχονται από τον εσωτερικό τουρισμό.

Από το ποσοστό του 27% που απάντησε θετικά στην ερώτηση εάν προγραμματίζει διακοπές το καλοκαίρι, το 72% είπε πως θα κάνει διακοπές σε ιδιόκτητο - συγγενικό ή φιλικό σπίτι και το 28% σε ενοικιαζόμενο κατάλυμα. Το υψηλό ποσοστό των εργαζομένων που εμφανίζεται ότι θα διαμείνει σε ιδιόκτητο ή φιλικό σπίτι καταδεικνύει τη δυσκολία που έχουν τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στα επιπλέον έξοδα που συνεπάγονται οι διακοπές και αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το κόστος.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ακόμα και όσοι θα κάνουν διακοπές περιορίζουν όλο και περισσότερο τη διάρκεια των διακοπών τους. Ετσι, φέτος το 64% των ερωτηθέντων θα κάνουν διακοπές μέχρι 10 μέρες, το 28% δυο εβδομάδες και μόλις το 8% από 20 μέρες μέχρι ένα μήνα. Επιπλέον, η θάλασσα συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των παραθεριστών σε ποσοστό 75%, ενώ 20% των ερωτηθέντων προγραμματίζει διακοπές στο βουνό και ένα ποσοστό της τάξης του 5% στο εξωτερικό.

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΙΔΙΩΤΩΝ
Με «θατσερική» τεχνογνωσία

Ημερίδα «υπό την αιγίδα» της βρετανικής πρεσβείας

Η εκχώρηση ζωτικού χώρου στο μεγάλο κεφάλαιο με θατσερική ...«τεχνογνωσία» είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, η οποία σχεδιάζει μέσα στον Ιούνη να φέρει στη Βουλή το διαβόητο νομοθέτημα για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτών (ΣΔΙΤ) με το οποίο τα μεγάλα και τα μικρότερα έργα υποδομής (οδικοί άξονες, νοσοκομεία, σχολεία και οτιδήποτε άλλο) παραδίδονται στη διαχείριση και τις ορέξεις των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Ο νόμος - πλαίσιο έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις συμφύσεις ανάμεσα στο κράτος και τα μονοπώλια σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, στο οποίο δωρίζουν ζεστό κρατικό χρήμα για την κατασκευή των έργων. Οι παραπάνω κατευθύνσεις προκύπτουν και από την παρουσίαση που έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης στο πλαίσιο ημερίδας που έγινε «υπό την αιγίδα» της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Οι Αγγλοι «ειδήμονες» στην εφαρμογή αυτής της συγκεκριμένης αντιλαϊκής πολιτικής βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να διαμηνύσουν τις προθέσεις στην αξιοποίηση της ευκαιρίας που τους παρουσιάστηκε. Τα «κατορθώματα» αυτής της πολιτικής στη Βρετανία, όπως παρουσιάστηκαν από το δήμαρχο της πόλης του Λονδίνου, είναι ανάμεσα σε άλλα η ανάθεση στο ιδιωτικό κεφάλαιο έργων όπως διαχείριση απορριμμάτων, νοσοκομεία, φράγματα, αστυνομικοί σταθμοί, οδικοί άξονες και σήραγγες, σχολεία, φυλακές κ.ά. Με δυο λόγια, κάθε τι που αποτελεί πηγή κέρδους για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο Γ. Αλογοσκούφης επανέλαβε τους βασικούς άξονες του νομοθετήματος. Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο προσδιορίζεται ρητά και κατηγορηματικά το «ελάχιστο περιεχόμενο» των συμβάσεων σύμπραξης. Αυτό το «ελάχιστο παριεχόμενο» έρχεται να διασφαλίσει απόλυτα τα συμφέροντα των ιδιωτών και ταυτόχρονα αποτελεί τη βάση για περαιτέρω αξιώσεις και άλλα πανωπροίκια. Ακόμη περισσότερο οι συμβάσεις με τους ιδιώτες θα αποτελούν «αυτοδίκαια» επίσημο νόμο του κράτους.

Ανάκληση επικίνδυνης ηλεκτρικής σκούπας

Ηλεκτρική σκούπα επικίνδυνη για τους καταναλωτές που εισάγεται στη χώρα μας από την πολυεθνική «Πράκτικερ Ελλάς» και είναι κινεζικής προέλευσης φέρεται να ανακάλεσε η εταιρία, αλλά από ό,τι φαίνεται δεν ακολούθησε τις σύννομες διαδικασίες γι' αυτό και, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή θα της επιβληθεί πρόστιμο. Πρόκειται για την ηλεκτρική σκούπα «ALASKA VC 1410».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, στο έντυπο ανάκλησης της «Πράκτικερ», αναφέρεται ότι κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, υπάρχει περίπτωση να απελευθερωθούν εξαρτήματα της σκούπας, που φέρουν τάση ηλεκτρικού ρεύματος. Η «Πράκτικερ» ενημερώθηκε για την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου προϊόντος (έχουν πουληθεί 71 τεμάχια και έχουν εντοπιστεί και ειδοποιηθεί μέχρι σήμερα 9 άτομα) από δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή συστήνει στους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να το επιστρέψουν στο κατάστημα αγοράς. Επίσης παρακαλεί, σε περίπτωση που έχουν προμηθευτεί το παραπάνω προϊόν από άλλες επιχειρήσεις εκτός της «Πράκτικερ», να ενημερώσουν την αρμόδια υπηρεσία στον αριθμό κλήσης «1520» (εκτός Αττικής 2101.520).

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε κινητοποίηση οι εργαζόμενοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία» στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης. Την ίδια ώρα σε αίθουσα του δικαστηρίου δινόταν αναβολή στην υπόθεση της ποινικής δίωξης που άσκησε η Επιθεώρηση Εργασίας σε βάρος της εργοδοσίας και της Αγροτικής Τράπεζας για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της Ενωσης.

Οπως έλεγαν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, έχουν φθάσει σε οριακό σημείο, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους παραμένοντας δώδεκα μήνες απλήρωτοι. Σημείωναν ότι η άλλοτε κραταιά «Ομοσπονδία» των 700 εργαζομένων, η οποία συγκέντρωνε, μεταποιούσε και εμπορευόταν το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής Νομού Θεσσαλονίκης, κατάντησε με 70 εργαζόμενους και με ουσιαστικά μοναδικό αντικείμενο τη συγκέντρωση και τη μεταποίηση της βιομηχανικής τομάτας και τη συγκέντρωση μικρής ποσότητας βαμβακιού.

Οι εργαζόμενοι έφθασαν με πορεία στα κεντρικά γραφεία της ΑΤΕ στην Αριστοτέλους, όπου ζήτησαν από την Αγροτική Τράπεζα, το υπουργείο Γεωργίας και το υπουργείο Οικονομικών και τη διοίκηση της «Ομοσπονδίας» να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα της ύπαρξης της Ενωσης, καθώς και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Πρόσθεσαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους το αμέσως επόμενο διάστημα.

Καταστροφές από χαλάζι

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες του νομού Ηρακλείου μετά τις νέες σοβαρές, ως και ολοκληρωτικές καταστροφές, που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε προχτές το βράδυ. Το χαλάζι που έφτασε στο μέγεθος του καρυδιού κάλυψε ολόκληρες εκτάσεις κυρίως σε αμπέλια αλλά και ελαιοκαλλιέργειες προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις ως και εκατό τοις εκατό καταστροφή. Κύρια χωριά που επλήγησαν ήταν στο Δήμο Αστερουσίων, στην περιοχή της Μεσσαράς και τα χωριά Τεφέλη, Μεταξοχώρι, Παρθένι και άλλα. Ζημιές όμως σημειώθηκαν και σε άλλους δήμους του νομού, όπως στο Δήμο Καζαντζάκη. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που βρέθηκε στα χωριά για την καταγραφή των ζημιών κάνει λόγο για τεράστιες καταστροφές που σε πολλές περιπτώσεις είναι ανεπανόρθωτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ