ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΩΡΑΡΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Αντεργατική ... «πολιτιστική ευελιξία»

Μόλις μία μέρα μετά τους «παθιασμένους» λόγους του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, «κατά» της πολιτικής και εργασιακής ομηρίας που «ανθεί» στο υπουργείο Πολιτισμού των χιλιάδων συμβασιούχων, χτες ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού, Κ. Καραμανλής, δήλωσε ότι υπάρχει έτοιμος «ένας ευέλικτος μηχανισμός για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος επισκεψιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία», εννοώντας τη συνέχιση της ίδιας κατάστασης.

Η παραπάνω δήλωση, που έγινε κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, συνόδευε την ανακοίνωσή του ότι «από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου τα μεγάλα Μουσεία και οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοιχτοί στο κοινό από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7.30 το βράδυ καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα». Για την ιστορία να πούμε πως το θερινό ωράριο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων θα έπρεπε να ξεκινήσει από τον Απρίλη.

«Ευέλικτος μηχανισμός» δε σημαίνει τίποτε άλλο παρά «φθηνό, ευέλικτο» εργατικό δυναμικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει για τις διπλοβάρδιες του θερινού ωραρίου όχι (ή όχι μόνο) εποχικούς εργαζόμενους, αλλά (και) ωρομίσθιους, ενώ η μισθοδοσία θα γίνεται από τον «ειδικό λογαριασμό» του ΥΠΠΟ. Ο τελευταίος, ωστόσο, χρηματοδοτεί και πολιτιστικούς φορείς, οι οποίοι μάλλον θα κληθούν να πληρώσουν και την τουριστική «ανάπτυξη» της χώρας.

Να θυμίσουμε ότι στη γενικότερη κυβερνητική «φιλοσοφία» περί «ευελιξίας» περιλαμβάνεται η χρησιμοποίηση «εθελοντών», αλλά και ανέργων, όπως των 3.000 που το ΥΠΠΟ παίρνει μέσω προγραμμάτων κατάρτισης (Stage) για να «τραβήξουν κουπί» σχεδόν τζάμπα και βέβαια ανασφάλιστοι, την ώρα που απολύεται μαζικά έκτακτο προσωπικό του ΥΠΠΟ με τεράστια εμπειρία και προσφορά.

Κατά τα άλλα ο Κ. Καραμανλής, σε ό,τι αφορά ειδικά τα θέματα του τουρισμού, επανέλαβε τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, που με πρόσχημα την αύξηση της τουριστικής κίνησης πριμοδοτούν το ιδιωτικό κεφάλαιο στο χώρο του τουρισμού, ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο της Εταιρείας Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), που και με βάση το πρόγραμμα της ΝΔ συνεχίζει απαρέγκλιτα την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τη διευκόλυνση της ένταξης των τουριστικών επιχειρήσεων στον αναπτυξιακό νόμο.

Συνέδριο αφιερωμένο στον Δ.Λουκάτο

Στη μνήμη του κορυφαίου και πολυγραφότατου λαογράφου Δημήτριου Σ. Λουκάτου - πέθανε στις 22 Οκτώβρη 2003 - είναι αφιερωμένο το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η Λαογραφία - Εθνογραφία στα Επτάνησα: Γηγενή στοιχεία - επιρροές - αφομοιώσεις - σύγχρονη πραγματικότητα», που θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρά του Κεφαλονιά, από σήμερα (Παρασκευή) μέχρι και την Κυριακή. Το τριήμερο συνέδριο με στόχο την αναδίφηση και μελέτη του ειδικού αντικειμένου της Επτανησιακής Λαογραφίας οργανώνεται από την Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών με τη συνεργασία των Πανεπιστημίων Πατρών και Αθηνών και της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Παράλληλα, στην Αίθουσα Συναυλιών της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού καθώς και εκδόσεων του Δ. Λουκάτου.

Η προσωπικότητα και το έργο του Δ. Λουκάτου άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στην ελληνική λαογραφική επιστήμη. Ο «πατέρας της ελληνικής λαογραφίας» δίδαξε ως καθηγητής Λαογραφίας στη νεοσύστατη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στη συνέχεια στη Φιλοσοφική Σχολή Ρεθύμνου του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πάτρας. Υπήρξε επί 40 χρόνια πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Παλέρμο, τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία της Βιέννης με το Διεθνές Βραβείο Λαογραφίας «Gottfried Heder» του Herder και από την Ελλάδα με τον τίτλο του «Ταξιάρχη του Φοίνικος». Λόγω των πρωτοποριακών επιδόσεών του στη λαογραφική έρευνα, το 1938 - μετά από εισήγηση του καθηγητή και ακαδημαϊκού Γεωργίου Μέγα - του ανατέθηκε η σύνταξη των εκδόσεων του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών, έργο που επιτέλεσε επί είκοσι τρία χρόνια.

Σημαντική ήταν και η αντιστασιακή του δράση. Στα χρόνια της Κατοχής ο Δ. Λουκάτος ενταγμένος στο ΕΑΜ, έδρασε και ως μέλος μιας ΕΑμίτικης ομάδας στην Ακαδημία Αθηνών, ενώ σαν συνεργάτης των ΕΑΜικών «Ελεύθερων Γραμμάτων», που εξέδιδε μετά την απελευθέρωση ο Δημήτρης Φωτιάδης, δημοσίευε στο περίφημο περιοδικό λαογραφικά άρθρα του.

Μουσική μνήμη

Οδ. Δημητριάδης
Οδ. Δημητριάδης
Αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου μαέστρου, συνθέτη και παιδαγωγού Οδυσσέα Δημητριάδη, ο οποίος υπήρξε και επίτιμος αρχιμουσικός της ΚΟΑ - «έφυγε» στις 28/4/2005 - και του αρχιμουσικού, μουσικολόγου, παιδαγωγού, μουσουργού Σόλωνα Μιχαηλίδη - φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του - είναι η συναυλία που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σήμερα (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής.

Με διεύθυνση του αρχιμουσικού Βύρωνα Φιδετζή - μαθητή του Σ. Μιχαηλίδη - θα παρουσιαστούν: οι δύο συμφωνικές εικόνες για ορχήστρα του Σ. Μιχαηλίδη «Αυγή στον Παρθενώνα» και «Το πανηγύρι της Κακάβας», εμπνευσμένο από τον Δωδεκάλογο του γύφτου του Κωστή Παλαμά. Θ' ακολουθήσουν το «Κοντσέρτο για πιάνο (αριστερό χέρι) και ορχήστρα σε ρε μείζονα» του Μορίς Ραβέλ, με σολίστ τον πιανίστα Θανάση Αποστολόπουλο, και σε α΄ εκτέλεση με την ΚΟΑ η σκηνική μουσική για το ιστορικό δράμα του Γκαίτε «Εγκμοντ» του Μπετόβεν, με σολίστ την Τζένη Δριβάλα και αφηγητή τον Ντίτριχ Φος.

«Ισόβια» μελωδική συντροφιά

Τρεις «ισόβιοι» υπηρέτες του καλού ελληνικού τραγουδιού, ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Μανώλης Μητσιάς, είναι οι πρωτεργάτες του δίσκου με τίτλο «Ισόβια», που παρουσιάστηκε χτες (κυκλοφόρησε από τη «Legend»). Είκοσι χρόνια μετά το δίσκο «Εξ αδιαιρέτου», συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής, πάντα με τη γνώση των καλών «ναυπηγών», ξανασυναντήθηκαν για να προσφέρουν ένα δίσκο με δώδεκα όμορφα λαϊκά τραγούδια. Μια δουλιά, που, παρά τις φουρτουνιασμένες θάλασσες της δισκογραφίας, διαθέτει όλα εκείνα τα εφόδια για να είναι καλοτάξιδη και να προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Μια πρώτη «γεύση» μας πρόσφερε χτες ζωντανά ο Μ. Μητσιάς.

«Ευτυχισμένη στιγμή» χαρακτήρισε ο Στ. Κραουνάκης τη συνάντησή του μετά από 20 χρόνια με τον Μ. Μητσιά και μετά από 10 χρόνια με την Λ. Νικολακοπούλου «σε ένα ολοκληρωμένο έργο». «Νιώσαμε ότι έχουμε ακόμα την ελευθερία να γράφουμε τραγούδια εκτός από τα επικοινωνιακά τσουνάμι που μας κατακλύζουν αυτό τον καιρό», είπε η Λ. Νικολακοπούλου. Μίλησε επίσης για τη «φωνή και τη μαστοριά» του Μ. Μητσιά και τη συγκίνηση που εισπράττει όταν τον ακούει να τραγουδά, αλλά και για τον Στ. Κραουνάκη... «Αν δεν υπήρχε, θα είχα ξενιτευτεί». Οσο για τους πανηγυρισμούς μετά τη Γιουροβίζιον είπε ότι «μαζί με τη χαρά καλό είναι να έχει και ένα μπαλκόνι η θέα και η Ελλάδα να δίνει τη δυνατότητα έκφρασης στους δημιουργούς». «Εχω ένα "ελάττωμα" στην καριέρα μου, που κλείνει 35 χρόνια: μ' αρέσει πάντα να κάνω δίσκο όπου υπάρχει ένας συνθέτης και ένας στιχουργός», είπε ο Μ. Μητσιάς. Και σ' αυτή τη δουλιά ο γνωστός τραγουδιστής ακολουθεί το παράδειγμα των προηγούμενων δίσκων του, που έφεραν τις υπογραφές μεγάλων δημιουργών. «Δε μ' ενδιαφέρει το σουξεδάκι, αλλά το να υπάρχει μια δουλιά με άποψη», είπε σημειώνοντας πως ο δίσκος έχει «καινούριο ήχο και παλιά αιτία». Η ενορχήστρωση έγινε από τον Γιώργο Ζαχαρίου. Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο Αλέκος Φασιανός.

Εργα του συνθέτη Νικηφόρου Ρώτα, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στο όραμα μιας καλύτερης κοινωνίας, θα παρουσιαστούν στη συναυλία, που διοργανώνει η εταιρία «Στάσις», σήμερα (8.30μμ), στο «Ατενέουμ» (Αδριανού 3, Θησείο). Στόχοι της μη κερδοσκοπικής εταιρίας καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας «Στάσις» - την ίδρυσή της εμπνεύστηκε ο Ν. Ρώτας - είναι «η διαφύλαξη, υποστήριξη, προβολή και διάδοση του πνευματικού έργου ανθρώπων με παρουσία αυθεντική και πρωτότυπη, η ανάπτυξη κριτικού πνεύματος στο κοινό και η δραστηριοποίησή του, καθώς και η υποστήριξη της ιδιοφυίας και μοναδικότητας στην τέχνη».

Σε δεκατέσσερις δήμους της Μεσογαίας (Παλλήνη, Ανθούσα, Αρτέμιδα, Γέρακα, Καλύβια, Κερατέα, Κορωπί, Παιανία, Πικέρμι, Σπάτα, Μαρκόπουλο κ.ά.), ζουν ή εργάζονται τα μέλη του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Εικαστικών Μεσογαίας. Μετά την επιτυχία της έκθεσης εξήντα εικαστικών που ζουν στα Μεσόγεια, πέρσι τον Οκτώβρη, αποφασίστηκε η δημιουργία του συλλόγου, στον οποίο μετέχουν περισσότεροι από 60 εικαστικοί δημιουργοί - αρκετοί μάλιστα καταξιωμένοι - (ζωγράφοι, γλύπτες, κεραμίστες και φωτογράφοι). Τους επόμενους μήνες θα τεθεί σε λειτουργία και Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού - Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του δήμου Παλλήνης, το οποίο θα στεγαστεί στις παλιές αποθήκες Καμπά, και στις εκδηλώσεις του οποίου θα συμμετέχει ενεργά ο σύλλογος.

Εγκαινιάζεται αύριο (8 μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο Λαφυστίου στη Λιβαδειά, η «10η Εκθεση Γελοιογραφίας». Θα διαρκέσει έως τις 5/6. Συμμετέχουν φιλικά οι Βασίλης Χριστοδούλου και Κώστας Βλάχος. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 7.30 - 10.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ