ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2005
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συγκεντρώσεις για τους ελεύθερους χώρους

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τον αθηναϊκό λαό σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων που προβλέπει ο νόμος για τη λεγόμενη «μεταολυμπιακή αξιοποίηση».

Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα στις 6 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, η πρώτη στο Βοτανικό (Ιερά Οδός και Αγίας Αννης) με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η δεύτερη στο Ελληνικό (πλατεία Ελληνικού), με ομιλητή τον Παναγιώτη Σοφό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κεντρικά συνθήματα των συγκεντρώσεων είναι:

  • ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση της κρατικής γης, των ελεύθερων χώρων και των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
  • Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και η συντήρησή τους να μείνουν στο Δημόσιο για αξιοποίηση υπέρ του λαού και της νεολαίας, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.
ΛΑΣΠΗ ΤΗΣ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ
Τεράστιες οι ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Ανακοίνωση του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση στο Πέραμα για την απομάκρυνση της λάσπης

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση στο Πέραμα για την απομάκρυνση της λάσπης
«Νέα επίθεση κατά του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων και του λαού της Αττικής και ειδικότερα των περιοχών του Πειραιά, της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, έχει εξαπολύσει τις μέρες αυτές η κυβέρνηση με τη συμπαιγνία και των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αντί να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα με την ταχεία και με ασφαλή τρόπο απομάκρυνση και διάθεση της συσσωρευμένης στην Ψυττάλεια ποσότητας των 150.000 τόνων λυματολάσπης και των 700 τόνων που παράγονται καθημερινά, προσπαθεί για μια ακόμη φορά να προωθήσει λύσεις που αποτελούν κοροϊδία και διογκώνουν τα ήδη οξυμένα προβλήματα».

Αυτό επισημαίνει σε χτεσινή του ανακοίνωση το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις νέες εξελίξεις στο σημαντικό αυτό θέμα για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

«Για όλη αυτή την κατάσταση - αναφέρεται στην ανακοίνωση - τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που έπρεπε να προωθήσουν την έγκαιρη κατασκευή και λειτουργία της μονάδας ξήρανσης της λάσπης από το 1994, οπότε άρχισε να λειτουργεί και το πρώτο στάδιο καθαρισμού των λυμάτων στην Ψυττάλεια, που θα περιόριζε δραστικά τον όγκο και το ρυπαντικό φορτίο της λάσπης. Αντί γι' αυτό, προτίμησαν τις υπόγειες συνεννοήσεις με τις διοικήσεις του ΕΣΔΚΝΑ (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής) και του Δήμου Ανω Λιοσίων για τη μεταφορά όλης της παραγόμενης λάσπης, έναντι ανταλλαγμάτων, στη χωματερή και στο μετέπειτα ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων.

Ολα αυτά στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής, με πυρήνα τη διαιώνιση του ΧΥΤΑ ως χώρου συγκέντρωσης των απορριμμάτων όλης σχεδόν της Αττικής, στη θέση που βρίσκεται εδώ και 40 χρόνια, σε συνδυασμό με την προώθηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Εξίσου τεράστιες είναι και οι ευθύνες της ΝΔ, που 15 μήνες στην κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια τακτική.

Σημαντικές είναι και οι ευθύνες του ΣΥΝ, ο οποίος με τα πρώτα στελέχη του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συναινούσε και συνδιαμόρφωνε αυτή την πολιτική μέσα από τις διοικήσεις του ΕΣΔΚΝΑ και της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ)».

«Ολοι αυτοί όμως ματαιοπονούν, όπως κατέδειξαν και οι πρώτες αντιδράσεις φορέων και κατοίκων των δήμων που πλήττονται άμεσα - τονίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ - γιατί η δυναμική του κινήματος για το κλείσιμο της χωματερής των Ανω Λιοσίων και Φυλής, αλλά και η πάλη ενάντια στην καύση της λάσπης δε θα επιτρέψουν το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Περιβαλλοντικοί πρόσφυγες (μια νέα κατηγορία θυμάτων της καπιταλιστικής "ανάπτυξης") δεν πρόκειται να υπάρξουν στη χώρα μας. Να εγκαταλείψουν τις υπόγειες διαδρομές και τις κρυφές συνεννοήσεις με Δημοτικές Αρχές, πρόθυμες να ξεπουλήσουν την υγεία του λαού έναντι κάποιων "σωτήριων" γι' αυτές ανταλλαγμάτων, και με Νομαρχιακές Αρχές που άρχισαν να μιλούν για "φως στην άκρη του τούνελ". Να προχωρήσουν άμεσα σε λύσεις που έχει ανάγκη η περιοχή του Πειραιά, της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής».

«Το ΚΚΕ απαιτεί - καταλήγει η ανακοίνωση - την άμεση και οριστική απομάκρυνση της χωματερής από την ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, την απορρύπανσή του και την περιβαλλοντική του αποκατάσταση. Καλεί το λαό των περιοχών σε αγωνιστική συσπείρωση και δράση. Απαιτεί την άμεση απομάκρυνση της λάσπης από την Ψυττάλεια, παράλληλα με την κατασκευή της μονάδας ξήρανσης της λάσπης στο νησί, που θα δώσει και την τελική λύση».

Πρωτοβουλίες της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ «ξεδιπλώνει» μια σειρά πρωτοβουλιών σε δήμους της Αθήνας και διοργανώνει συγκεντρώσεις - συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις. Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι η αποκάλυψη του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μοχλού για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Ταυτόχρονα, μέσω των εκδηλώσεων θα αναδειχτούν τα λαϊκά προβλήματα σε αυτές τις περιοχές και η διέξοδος για τη λύση τους. Οι συζητήσεις ξεκινούν την Τετάρτη 1 Ιούνη από το Χολαργό.

Ακολουθούν:

  • Τη Δευτέρα 6/6 στο Χαλάνδρι και τη Μεταμόρφωση.
  • Τη Δευτέρα 13/6 στα Βριλήσια, στο Γαλάτσι, στην Αγία Παρασκευή και τον Υμηττό.
  • Την Τρίτη 14/6 στο Χαϊδάρι και τον Ταύρο.
  • Την Τετάρτη 15/6 στη Δάφνη, στον Αλιμο, στην Αγία Βαρβάρα και το Μπραχάμι.
  • Την Πέμπτη 16/6 στη Νέα Ιωνία και το Περιστέρι.
  • Την Τρίτη 21/6 στην Αθήνα.
  • Την Τετάρτη 22/6 στην Ηλιούπολη.
  • Την Πέμπτη 23/6 στου Ζωγράφου, στο Αιγάλεω και τη Ν. Σμύρνη.
  • Τη Δευτέρα 27/6 στην Αργυρούπολη.
  • Την Τρίτη 28/6 στην Καισαριανή.
  • Την Πέμπτη 30/6 στο Βύρωνα και την Καλλιθέα.
Οργισμένοι κάτοικοι

Την οργή κατοίκων και φορέων των Ανω Λιοσίων και όλης της Δυτικής Αττικής προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, για μεταφορά στη χωματερή των Ανω Λιοσίων της λυματολάσπης της Ψυττάλειας, καθώς βλέπουν να συνεχίζονται οι σχεδιασμοί παραμονής και λειτουργίας του μοναδικού ΧΥΤΑ της Αττικής στην περιοχή τους.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από την περασμένη Παρασκευή στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο των Ανω Λιοσίων και την επόμενη ημέρα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικής Αττικής. Αγανακτισμένοι κάτοικοι μπήκαν στην αίθουσα του συμβουλίου και πέταξαν αυγά προς τον ίδιο το δήμαρχο, Νίκο Παπαδήμα.

Χτες, η αντίδραση των κατοίκων εκφράστηκε και κατά της κυβέρνησης με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, που διοργάνωσε η Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση του ΧΥΤΑ, έξω από τα γραφεία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Με πανό και συνθήματα ξεκαθάρισαν ότι δε θα δεχτούν τη λυματολάσπη και ότι απαιτούν το άμεσο κλείσιμο της χωματερής, καμία επέκτασή της και χωροθέτηση νέου ΧΥΤΑ μακριά από την περιοχή τους. Αντιπροσωπεία της Διαδημοτικής συναντήθηκε με τον υφυπουργό, ο οποίος αρκέστηκε να τους ανακοινώσει ότι ο υπουργός έχει καλέσει σε σύσκεψη σήμερα το πρωί όλους τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αττικής. Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος.

Στο μεταξύ για θράσος και υποκρισία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας» (ΛΑΕ) Ανω Λιοσίων όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, τις διοικήσεις της Νομαρχίας και τη διοίκηση του δημάρχου Ανω Λιοσίων, Ν. Παπαδήμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ