ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Στο τέλος, θα κριθεί το συνολικό αποτέλεσμα»

Ανασύνταξη δυνάμεων και προσπάθεια υποβάθμισης του μηνύματος, του γαλλικού λαού

Associated Press

Να συνέλθουν από το χαστούκι των Γάλλων, προσπαθούν από την Κυριακή το βράδυ οι Βρυξέλλες, δηλώνοντας ότι η διαδικασία επικύρωσης θα συνεχιστεί και στα 25 κράτη - μέλη και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα εξαχθούν και τα συμπεράσματα. Η συμμετοχή των Γάλλων στο δημοψήφισμα, που κυμάνθηκε στο 75%, καθώς και το ποσοστό του ΟΧΙ, στο 55%, μειώνει τις ελπίδες των Βρυξελλών για ένα νέο δημοψήφισμα, που σύμφωνα με τις προσδοκίες τους, «θα έδινε λύση στο αδιέξοδο», πνοή ζωής στη συνθήκη των τραπεζών και της ανταγωνιστικότητας...

Η Επιτροπή δηλώνει μέχρι στιγμής ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β', ενώ προσπαθεί να μειώσει το αποτέλεσμα, λέγοντας ότι για να καταρρεύσει η «Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη», όπως θέλουν να την ονομάζουν, πρέπει να απορριφθεί από το 1/5 των κρατών - μελών. Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος βρήκε τις Βρυξέλλες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους να σώσουν, αν όχι τη Συνθήκη στο σύνολό της, κάποιες διατάξεις, που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και να προσπαθούν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους.

Προτάσεις όπως η ακύρωση των δημοψηφισμάτων στις άλλες χώρες που τα έχουν ανακοινώσει, φαίνεται να κατέρρευσαν, ωστόσο η προπαγάνδα για το τι θα συμβεί, αν το «Σύνταγμα» ναυαγήσει και η ΕΕ βρεθεί σε «αδιέξοδο», προκειμένου να τρομοκρατήσουν κάποιους, συνεχώς εντείνεται.

«H διαδικασία θα συνεχιστεί»...

«Οι Γάλλοι ψηφοφόροι επέλεξαν σήμερα Κυριακή 29 Μαΐου να πουν ΟΧΙ στην επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης», σημείωνε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και τις δηλώσεις Σιράκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε κοινή δήλωση που υπέγραφε, με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέφ Μπορέλ Φοντενέλ. «Σεβόμαστε, συνέχισε, την έκφραση των δημοκρατικών διαδικασιών», υποστηρίζοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση οφείλει να κάνει την ανάλυση των αποτελεσμάτων και η ΕΕ με τη σειρά της, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης και στις 25 χώρες - μέλη, να εκτιμήσει το σύνολο των αποτελεσμάτων. Κατά την ανάγνωση της κοινής αυτής δήλωσης, για το γαλλικό δημοψήφισμα, ο Χ. Μ. Μπαρόζο, αναφερόμενος στις εννέα χώρες που επικύρωσαν ήδη τη συνθήκη, επισήμανε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 49% των Ευρωπαίων είπαν ΝΑΙ στη συνθήκη και η πλειοψηφία των χωρών, δεν έχει προχωρήσει ακόμα στη διαδικασία». Παρέλειψε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι από τις εννέα χώρες, οι οχτώ δεν έκαναν δημοψήφισμα, ενώ στην Ισπανία, ο μεγάλος νικητής ήταν η αποχή...

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης, είναι από δύσκολη έως ανέφικτη, ενώ υποστήριξε ότι αυτή είναι μία στιγμή κρίσης για την ΕΕ, αλλά και παλαιότερα υπήρξαν τέτοιες περίοδοι και οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν, προσπαθώντας να αποδώσει το αποτέλεσμα στην κακή ενημέρωση των Γάλλων... Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος λίγες μέρες πριν σε συνέντευξή του τασσόταν υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στη Γαλλία, σε περίπτωση αρνητικής ψήφου, υποστήριξε ότι η διαδικασία επικύρωσης πρέπει να συνεχιστεί. Απαντώντας δε σε ερώτηση αν η διεύρυνση επηρέασε αρνητικά τη γαλλική κοινή γνώμη, είπε ότι προτιμά την Ευρώπη διευρυμένη και ενωμένη, παρά διαιρεμένη σε Ανατολή και Δύση, αφήνοντας να εννοηθεί, λέγοντας «Ανατολή», τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, «που πρέπει να πορευτούν μαζί με την Ευρώπη, μετά την κατάρρευση ανελεύθερων καθεστώτων», όπως έσπευδαν να δηλώσουν, χωρίς ίχνος ντροπής και στην επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών...

«Θα τεθεί θέμα και στη Σύνοδο Κορυφής»...

Το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος, κυριάρχησε και στη χτεσινή ενημέρωση Τύπου της Κομισιόν, κατά την οποία η εκπρόσωπος του προέδρου, δήλωσε ότι «προς το παρόν προχωράμε, όπως και πριν. Θα περιμένουμε τα συνολικά αποτελέσματα και θα κάνουμε την εκτίμησή μας», ενώ διευκρίνισε ότι θα υπάρξει συζήτηση και στη Σύνοδο Κορυφής, στις 16 και 17 Ιούνη.

Γεγονός είναι ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει αν όχι να παραβλέψει, να ξεπεράσει, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, ενδεχόμενη απόρριψη του Ευρωσυντάγματος και να βγει από την αναπόφευκτη κρίση, στην οποία οδηγείται. Ωστόσο, η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού, η πολιτική υπέρ των μονοπωλίων που έχει ταχτεί να υπηρετεί από τη γέννησή της, φαίνεται ότι αρχίζει να αμφισβητείται και να απορρίπτεται πλέον από τους λαούς, που αρνούνται να επικυρώσουν τις επιταγές των Βρυξελλών, προβάλλοντας αντίσταση, απειθαρχία, ανυπακοή...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Περιφρόνηση στην ετυμηγορία του γαλλικού λαού

Στην επιχείρηση της «ιεράς ευρω-συμμαχίας» των Βρυξελλών και των κυβερνήσεων της ΕΕ να καταπνίξει το «όχι» του γαλλικού λαού και να προχωρήσει απερίσπαστη στην αντιλαϊκή έφοδο, προσχώρησε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση Καραμανλή.

Σε «ανοιχτή γραμμή» με τις Βρυξέλλες ο Κ. Καραμανλής έσπευσε από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος στη Γαλλία, να ξεκαθαρίσει ότι περίπου τον αφήνει παγερά αδιάφορο το βροντερό «όχι» και η διαδικασία επικύρωσης του εκτρωματικού «ευρωσυντάγματος» πρέπει να προχωρήσει περίπου σαν να μην έγινε τίποτα στη Γαλλία!

Δείχνοντας βαθύτατη περιφρόνηση στην ετυμηγορία του γαλλικού λαού, ο Ελληνας πρωθυπουργός στη δήλωσή του επισήμανε ότι «οι διαδικασίες που προβλέπονται για την επικύρωση (σ.σ. του "ευρωσυντάγματος") στα υπόλοιπα κράτη - μέλη δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί». «Πρέπει», συμπλήρωσε, «να προχωρήσουν κανονικά, χωρίς αναβολές, όπως προβλέπεται». Επιδίωξη της κυβέρνησης, ανέφερε, παραμένει η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και γι' αυτό «η προσπάθεια δε σταματά εδώ». Κατά τ' άλλα χαρακτήρισε σεβαστή την ετυμηγορία του γαλλικού λαού και το αποτέλεσμα «εξέλιξη που μας προβληματίζει όλους».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε της επιλογής της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επικύρωση του «ευρωσυντάγματος» από τη Βουλή, επειδή εκεί «εκπροσωπούνται όλες οι σημαντικές ιδεολογικές τάσεις των πολιτικών ρευμάτων στη χώρα», αδυνατώντας ωστόσο να απαντήσει στο ερώτημα ότι στη Γαλλία καταδείχτηκε πως η συμφωνία των ηγεσιών των κομμάτων του «ευρωπαϊκού τόξου» δε συνεπάγεται - αντίθετα - και συμφωνία του λαού.

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία «θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση νωρίτερα απ' ό,τι μας έχει περάσει από το νου» εξέφρασε (στον «9,84») η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Αγρια κακοποίηση του «ΟΧΙ»

Στα μέτρα της φιλοευρωενωσιακής πολιτικής του ΣΥΝ έφερε το «ΟΧΙ» των Γάλλων στο «ευρωσύνταγμα» ο Αλέκος Αλαβάνος, ισχυριζόμενος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες για το αποτέλεσμα του γαλλικού δημοψηφίσματος, πως αυτό ισοδυναμεί με «ΝΑΙ» σε μια άλλη συνταγματική συνθήκη που θα εγγυάται το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΕ!

Ως μη όφειλε, η ηγεσία του ΣΥΝ έσπευσε να ερμηνεύσει κατά το δοκούν και να προσδιορίσει αυθαίρετα το περιεχόμενο της ψήφου του 55% των Γάλλων, προεξοφλώντας πως αυτό σε καμία περίπτωση δε στρέφεται εναντίον της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, ούτε την αμφισβητεί, απεναντίας σηματοδοτεί την απόφαση των λαών να σφραγίσουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση!

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αλ. Αλαβάνος, το 55% των Γάλλων απλά διαμαρτυρήθηκε για τις πολιτικές που διευρύνουν την ανεργία και τη φτώχεια, οι οποίες όμως - κατά την άποψή του - δεν αποτελούν παρά πρόσκαιρη απόκλιση από μια ΕΕ με κοινωνικό πρόσωπο. Στρεβλώνοντας μέχρι παραμορφώσεως και την ίδια την πραγματικότητα της φύσης και του ρόλου της ΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δε δίστασε να την παρουσιάσει σαν το «εγχείρημα της ένωσης των λαών της Ευρώπης», συμπληρώνοντας πως κανείς δεν είπε «ΟΧΙ», ούτε ζήτησε «τη διάλυση και τη φυγή» απ' αυτό.

Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ανακάλυψε, άγνωστο πώς και πού, μια ακόμα διάσταση στην ψήφο των Γάλλων, λέγοντας πως το νέο στοιχείο που ανέδειξε το δημοψήφισμα είναι «ότι ενεργητικά πλέον εισβάλλουν οι λαοί στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης» και πως «ξεκινάει μια νέα περίοδος, κατά την οποία οι λαοί και οι εργαζόμενοι της Ευρώπης αρχίζουν να αφυπνίζονται και να θέλουν να βάλουν τη σφραγίδα τους στην ευρωπαϊκή πορεία».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Κρίσιμο το αυριανό δημοψήφισμα

Να μην επηρεαστούν από το γαλλικό δημοψήφισμα, έσπευσε να καλέσει τους πολίτες της χώρας του ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την επικράτηση του ΟΧΙ στη Γαλλία με ποσοστό 55%. Το αυριανό δημοψήφισμα στην Ολλανδία, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, δε θα είναι δυνατόν να παραβλεφτεί από την κυβέρνηση και τα κόμματα, αν φανεί αντάξιο σε συμμετοχή και ποσοστά με αυτό της Γαλλίας.

Σε δηλώσεις του, ο Γ. Π. Μπαλκενέντε, υποστήριξε: «Κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τον εαυτό της. Το χθεσινό αποτέλεσμα στη Γαλλία αποτελεί έναν επιπλέον λόγο να αποφασίσουμε ΝΑΙ, για την Τετάρτη», καλώντας τους Ολλανδούς σε θετική ψήφο, «για το καλό της Ευρώπης»...

Παρά τις προσπάθειες παραίνεσης ή εκφοβισμού, για το μέλλον της ΕΕ, οι δημοσκοπήσεις δίνουν, και στην Ολλανδία, προβάδισμα στο ΟΧΙ, με 54%, γεγονός που παγιώνει την πεποίθηση για ακόμα ένα χτύπημα στην «Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη»...

«Ωρα για σκέψη», χαρακτήρισε το χρόνο μετά το γαλλικό ΟΧΙ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, υποστηρίζοντας ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα έχει ολοκληρωθεί και το ολλανδικό δημοψήφισμα, θα πρέπει να λάβει χώρα συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών - κρατών. Ο Τζακ Στρο υποστήριξε και αυτός με τη σειρά του ότι αν και οι Ολλανδοί πουν ΟΧΙ, τότε η ΕΕ θα πρέπει να λάβει το γεγονός πολύ σοβαρά υπόψη, καθώς η συνθήκη θα έχει απορριφθεί από τα δύο εκ των έξι ιδρυτικών της μελών.

Σημειώνουμε ότι η Βρετανία είναι από τις χώρες, που έχει προαναγγείλει δημοψήφισμα, για την επικύρωση της συνθήκης, του οποίου το αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Τέλος, ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Πορτογαλία θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ανεξάρτητα με το γαλλικό αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα και του ολλανδικού δημοψηφίσματος, εάν αποδειχθούν αρνητικά, θα απασχολήσουν, σύμφωνα και με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, τη Σύνοδο Κορυφής, στις 16 και 17 Ιούνη.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Κινδυνολογία

«Με το "ΟΧΙ" της Γαλλίας θα υπάρξει μια εσωστρέφεια. Μπορεί να υπάρξει ο φόβος ο καθένας να ξαναμπεί στο καβούκι του το εθνικό», είπε χτες στην ομιλία του στα Γιάννενα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο γαλλικό δημοψήφισμα.

Ο ίδιος ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της κινδυνολογίας υποστήριξε ότι το γαλλικό «όχι» θα «συμβάλει δυστυχώς αρνητικά για τη χώρα μας, δημιουργώντας νέες ανισότητες». Οπως ισχυρίστηκε, θα υπάρξει «φρενάρισμα της διαδικασίας οικονομικής σύγκλισης και πιθανώς τη μείωση σημαντικών δαπανών για επενδύσεις σε περιοχές και περιφέρειες της Ευρώπης που είναι πιο πίσω».

Επιχειρώντας να αναλύσει το γαλλικό «όχι», ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι πίσω από αυτό «κρύβονται» οι μεγάλες αλλαγές που γίνονται στον κόσμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «προσφυγιά», οι «μετανάστες», η ένταση της «ανταγωνιστικότητας», η «ανεργία» έφεραν μεγάλες «αλλαγές» και προβλήματα, που οδήγησαν τους Γάλλους στην απόρριψη του Ευρωσυντάγματος. Βέβαια, σε κανένα σημείο της ομιλία του ο ίδιος δεν ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα «προβλήματα» ήταν αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ευρωατλαντικών κέντρων.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Τρίτη στην τηλεόραση του «902», στις 22.10, την πολιτική ενημερωτική εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ». Ο Κ. Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του για τις εξελίξεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη.

ΔΗΚΚΙ
«Οχι» στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών

«Το "ΟΧΙ" των Γάλλων είναι όχι τόσο στο "Διευθυντήριο" των Βρυξελλών, όχι στη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση και στις στρατηγικές του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ και σημειώνει: «Είναι όχι στα σχέδια των Ευρωατλαντιστών για μια αμερικανοκρατούμενη - νεοταξική Ευρώπη. Το παράδειγμα αντίστασης του γαλλικού λαού πιστεύουμε πως θα γίνει φάρος φωτεινός για όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Τα δικομματικά κατεστημένα, υπογραμμίζει το ΔΗΚΚΙ, «σε όλη την Ευρώπη επειδή είναι υποταγμένα στις λογικές του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας δεν μπορούν πλέον να εκφράσουν τις στοιχειώδεις κοινωνικοπολιτικές ανάγκες. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία δημιουργεί μια νέα κατάσταση και για τη χώρα μας. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση είναι πλέον υποχρεωμένες να συμφωνήσουν για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και στη χώρα μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ