ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Πολιορκία λαού

Ο βολιβιανός λαός είναι αποφασισμένος

Associated Press

Ο βολιβιανός λαός είναι αποφασισμένος
ΛΑ ΠΑΣ.--

Μια από τις πιο κρίσιμες μέρες στη σύγχρονη ιστορία της Βολιβίας η χτεσινή, καθώς στο Κοινοβούλιο άρχιζε η συζήτηση για τη Συνταγματική Συνέλευση. Μόλις ο ήλιος χάραξε, ποτάμια διαδηλωτών πλημμύριζαν την πρωτεύουσα Λα Πας, με αποτέλεσμα από τις πρωινές ώρες η Λα Πας να είναι ήδη υπό πολιορκία. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που γνώρισε η χώρα, σχεδόν ανάλογες με αυτές που έλαβαν χώρα τις μέρες του Οκτώβρη του 2003, που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, αναφέρει το «Bolpress».

Ανθρακωρύχοι, μικροπωλητές, κάτοικοι του Ελ Αλτο, φοιτητές, συνταξιούχοι, δάσκαλοι από την πόλη αλλά και την ύπαιθρο, κοκαλέρος, αγρότες, ιθαγενείς με πολλές ξεχωριστές συγκεντρώσεις απέκλεισαν τη Λα Πας, απαιτώντας την εθνικοποίηση των ενεργειακών πηγών και Συνταγματική Συνέλευση για μία Βολιβία διαρθρωμένη σε άλλη οικονομική και κοινωνική βάση. Μοναδικό «ελεύθερο σημείο» της πόλης από την πολιορκία των διαδηλωτών, η πλατεία Μουρίγιο, όπου και το προεδρικό Μέγαρο και το Κοινοβούλιο. Η πίεση των διαδηλωτών τεράστια. Αστυνομία και στρατός προσπαθούν να απωθήσουν με τεράστια δυσκολία τους διαδηλωτές, κάνοντας χρήση τόνων δακρυγόνων και χημικών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ταραχές, αλλά περιμετρικά της πλατείας Μουρίγιο υπάρχουν δεκάδες οδοφράγματα και φωτιές για την αποφυγή των δακρυγόνων. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Κάρλος Μέσα διέταξε τη «στρατιωτικοποίηση» της πλατείας Μουρίγιο και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ορνάντο Βάκα Ντίες, ανέστειλε τη συνεδρίαση του Κογκρέσου για «αργά» χτες, εξαιτίας των προβλημάτων ασφαλείας.

Οσο για την επίμαχη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το «Prensa Latina», θα συζητήσει και για το αίτημα του λαϊκού κινήματος για Συνταγματική Συνέλευση, παρότι δε συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα, όπου το πρώτο ζήτημα είναι το δημοψήφισμα για αυτονομία της επαρχίας της Σάντα Κρους, όπου και η οικονομική πρωτεύουσα της Βολιβίας, στις 12 Αυγούστου. Μία κίνηση της ολιγαρχίας, προκειμένου να διασπάσει το λαϊκό κίνημα και γιατί όχι, εάν δεν υπάρξει άλλη εναλλακτική λύση, να οδηγήσει τη χώρα σε εμφύλιο.

Πάντως ο πρόεδρος Μέσα, που τον Οκτώβρη του 2003 είχε παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου για να «βρεθεί δίπλα στους διαδηλωτές», και είναι ο «πολιτικός που έχει απειλήσει με παραίτηση τις περισσότερες φορές από οποιοδήποτε άλλο στη σύγχρονη ιστορία, τώρα κρατείται με τα δόντια και ζητά την προστασία του στρατού», μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Βολιβίας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΡΙΛΕΣ
Γιγαντώνεται η απαίτηση για έκδοσή του

ΚΑΡΑΚΑΣ-ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Λατινοαμερικανοί και Αμερικανοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες, οργανώσεις, όπως οι Μητέρες της Πλατείας Μάη, τα μέλη του Διεθνούς Δικαστηρίου Μπενίτο Χουάρες, απαιτούν την άμεση έκδοση του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες στη Βενεζουέλα και καταδικάζουν τη στάση των ΗΠΑ... Και ο κατάλογος αυτών που συσπειρώνονται γύρω από το αίτημα των κυβερνήσεων της Βενεζουέλας και της Κούβας συνεχώς μεγαλώνει.

Στο μεταξύ, χτες, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι θα αναθεωρήσει τις σχέσεις της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ μετά την απόρριψη από την Ουάσιγκτον του αιτήματος της χώρας για την έκδοση του Λουίς Ποσάδα Καρίλες προκειμένου να δικαστεί για βομβιστική ενέργεια εναντίον πολιτικού αεροσκάφους, το 1976, των κουβανικών αερογραμμών. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε την περασμένη Παρασκευή το αίτημα έκδοσης του Λουίς Ποσάδα Καρίλες ως «ανεπαρκές», λόγω έλλειψης συνοδευτικών στοιχείων, γεγονός που προκάλεσε το σαρκαστικό σχόλιο του Τσάβες: «Και τι έγινε με εκείνα τα έγγραφα της CIA και του FBI που έχετε εκεί, κ. Κίνδυνε;», είπε εννοώντας τον Αμερικανό Πρόεδρο. «Ξέρετε την αλήθεια καλύτερα από εμάς», πρόσθεσε, και κατέληξε: «Ο Τζορτζ Μπους παρέχει καταφύγιο σε έναν τρομοκράτη»...

Παράλληλα, χτες, για δεύτερη φορά η Βενεζουέλα αναμενόταν να υποβάλει στις αρχές των ΗΠΑ νέο επίσημο αίτημα έκδοσης του Καρίλες, ένα φάκελο 700 σελίδων. Πιθανώς αυτή τη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα το απορρίψουν για «πληθώρα στοιχείων»...

Παράλληλα, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα σταματήσουν να επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα Αμερικανών αξιωματούχων μετά την ενέργεια των μεταναστευτικών αρχών των ΗΠΑ να ακυρώσουν την τουριστική βίζα του Ομάρ Μόρα, προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας! «Πολλοί Αμερικανοί επισκέπτονται τη χώρα, αξιωματούχοι, γερουσιαστές, και όλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Χοσέ Βινσέντε Ράνχελ, και πρόσθεσε: «Εάν συνεχιστεί αυτού του είδους η ειδική μεταχείριση και πολιτική, που συνιστά επίθεση σε θεσμούς και αξιοσέβαστους πολίτες, όπως ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, εξωθούμαστε προοδευτικά να υιοθετήσουμε ανάλογα μέτρα».

Με αλληλλεγγύη θα νικήσουμε!

Εκδήλωση στην Πάτρα για τον αγώνα του κολομβιάνικου λαού

«Οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης του ελληνικού λαού που έχει πλούσια αγωνιστική παράδοση και ιστορία αποτελούν για τον κολομβιάνικο λαό μια μεγάλη απαντοχή, ένα φίλιο αεράκι που δροσίζει τις καρδιές και το μυαλό μας. Venseremos (Θα νικήσουμε)!».

Σε αυτόν το θερμό χαιρετισμό του Μιγκέλ Γκονσάλες, γενικού γραμματέα της Ενωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων της Κολομβίας, οι παρευρισκόμενοι που γέμισαν την αίθουσα στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΕΕΔΔΑ και της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας σε εκδήλωση αλληλεγγύης για το λαό της Κολομβίας, σηκώθηκαν όρθιοι και με ρυθμικά χειροκροτήματα απάντησαν με τα συνθήματα: «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών κάτω η Νέα Τάξη των Ιμπεριαλιστών», «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Ο Μ. Γκονσάλες αναφέρθηκε διεξοδικά στην καθημερινή παραβίαση των ανθρώπινων και δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και των αγωνιστών, στην οποία πρωτοστατούν οι παραστρατιωτικές ομάδες της χώρας που βοηθούνται ποικιλοτρόπως τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην πρόσφατη σύλληψη τριών υψηλόβαθμων στελεχών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC), των Σιμόν Τρινιδάδ, Σόνια και Ροδρίγο Γκράντα, των οποίων η σύλληψη - απαγωγή έγινε κατά παράβαση και του Διεθνούς Δικαίου σε Εκουαδόρ, Κολομβία και Βενεζουέλα αντίστοιχα, υπογράμμισε πως «οι συνθήκες κράτησής τους είναι απάνθρωπες. Μάλιστα ο Σ. Τρινιδάδ και η Σόνια έχουν εκδοθεί παρανόμως, κατά παράβαση του Συντάγματος, στις ΗΠΑ και κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Ουάσιγκτον, ενώ ο Ροδρίγο Γκράντα κρατείται σε φυλακές της Κολομβίας, όπου είναι βέβαιο πως δε θα περάσει από δίκαιη δίκη».

Καταλήγοντας τόνισε: «Η αλληλεγγύη των λαών είναι απαραίτητη, προκειμένου να απελευθερωθούν περισσότεροι από 5.000 πολιτικοί κρατούμενοι που σαπίζουν στις φυλακές της Κολομβίας, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος προς την ελευθερία και δημοκρατία που εμείς, ο λαός της Κολομβίας, έχουμε αποφασίσει».

  • Αύριο Πέμπτη εκδήλωση αλληλεγγύη που διοργανώνει η ΕΕΔΔΑ και οι Νομικοί για την Ειρήνη, για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους πολιτικούς κρατούμενους στην Κολομβία θα γίνει στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Ακαδημίας 60) στις 6.30 μ.μ.
ΚΟΥΒΑ
Σημαντική συνάντηση απαίτησης δικαιοσύνης

ΑΒΑΝΑ.--

Μεγάλος και σημαντικός αριθμός Λατινοαμερικανών διανοούμενων ήδη έχει καταφθάσει στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, προκειμένου να λάβει μέρος στη διήμερη (2-3 Ιούνη) διεθνής συνάντηση «Ενάντια στην τρομοκρατία, για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη». Στη συνάντηση συμμετέχει και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Ηδη στην κουβανική πρωτεύουσα έχουν φτάσει ο βραζιλιάνος ποιητής Τιάγκο ντε Μέλο, το μέλος του Κοινοβουλίου της Αργεντινής και συγγραφέας Μιγκέλ Μπονάσο, ο Βίκτορ Βίκτορ, τραγουδοποιός από τη Δομινικανή Δημοκρατία, ο καθηγητής και συγγραφέας από την Τζαμάικα Κιθ Ελις κ.ά., οι οποίοι μεταφέρουν σημαντικές εμπειρίες από το κίνημα αλληλεγγύης στην Κούβα αλλά και τη Βενεζουέλα και τη στήριξη όλων στο αίτημα για την έκδοση του Καρίλες.

Ορισμένοι μάλιστα ακαδημαϊκοί, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα, επισκέφτηκαν το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP) όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Σέρχιο Κοριέρι αλλά και τον Τζουστίνο ντι Τσέλμο, πατέρα του Ιταλού τουρίστα που έχασε τη ζωή στο ξενοδοχείο Κοπακαμπάνα της Αβάνας το 1997, κατά τη διάρκεια της βομβιστικής εκστρατείας του Λουίς Ποσάσα Καρίλες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ