ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΠΑΙΔΕΙΑ
31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πρεμιέρα με εκδηλώσεις σε σχολές

«Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο» είναι το σύνθημα του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που ξεκίνησε τις πολύμορφες εκδηλώσεις του από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιούνη, η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας πραγματοποιεί το κεντρικό διήμερο εκδηλώσεών της, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η πρώτη μέρα θα είναι αφιερωμένη στην «αντιφασιστική νίκη των λαών» και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Τσάρλι Τσάπλιν, βιβλιοπαρουσίαση, βιντεοπροβολή και απαγγελίες ποιημάτων για την αντιφασιστική νίκη, συναυλίες με λαϊκό και εργατικό τραγούδι. Η δεύτερη μέρα έχει κεντρικό θέμα τον «κοινωνικό ρόλο της επιστήμης» και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει σχετική συζήτηση, θεατρικό αναλόγιο «Ο Γαλιλαίος» του Μπ. Μπρεχτ με τον Κώστα Καζάκο, κινηματογραφικό αφιέρωμα σε δημιουργούς της Λατινικής Αμερικής, και συναυλίες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει αυτή με τον Λάκη Παπαδόπουλο.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ οι Τομεακές Οργανώσεις Πανεπιστημίου Αθήνας και Φιλοσοφικής πραγματοποιούν σήμερα σύσκεψη στο κτίριο της Νομικής, στις 2 το μεσημέρι, με θέμα «Σοσιαλισμός, απάντηση στη βαρβαρότητα» και η Τομεακή Οργάνωση της Φυσικομαθηματικής στην αίθουσα ΑΑ του παλιού Χημείου, στις 7 το απόγευμα διοργανώνει συζήτηση για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, όπου θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο Πέμπτη, η Τομεακή Οργάνωση ΑΣΟΕΕ διοργανώνει συζήτηση για τον ελεύθερο και τον εργάσιμο χρόνο, στις 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο Β. Θα μιλήσουν η Ζωή Λαζάνη, εκ μέρους της ΟΓΕ και ο Θοδωρής Κούτρας, εκ μέρους του ΠΑΜΕ.

Σε άλλες πόλεις

Σήμερα και αύριο πραγματοποιεί διήμερο εκδηλώσεων η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Λαμίας της ΚΝΕ, στους χώρους του Ιδρύματος (οι συζητήσεις θα γίνονται στο Μικρό Αμφιθέατρο). Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην αντιφασιστική νίκη των λαών και θα προβληθεί σχετικό ντοκιμαντέρ, θα μιλήσει ο Τάσος Χρονάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και θα προβληθεί η ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα». Αύριο, οι εκδηλώσεις θα αφιερωθούν στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών για το οποίο θα γίνει ειδική συζήτηση, θα γίνει εκδήλωση για τον Πάμπλο Νερούδα και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με ζωντανή ρεμπέτικη μουσική στην ταβέρνα «Απτάλικο».

Σήμερα συνεχίζονται επίσης οι εκδηλώσεις της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΤΕΙ - ΑΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ, στο γήπεδο τένις, με εκθέσεις αφιερώματα, συζητήσεις και συναυλίες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 8.30 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Η Αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών της Λατινικής Αμερικής και το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας Φοιτητών, στο Καράκας της Βενεζουέλας». Θα μιλήσει μέλος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και ο Ν. Τοσιούδης, στέλεχος της ΚΝΕ.

16ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Ισπανία: Εκατοντάδες οι αιτήσεις συμμετοχής

Αξιοσημείωτη είναι η ανταπόκριση της ισπανικής νεολαίας στη συγκρότηση της ισπανικής αποστολής για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) - το οποίο θα γίνει στο Καράκας της Βενεζουέλας, από 7 μέχρι 15 Αυγούστου - καθώς, μόνο στον πρώτο γύρο επαφών που έγινε για να συμπληρωθεί ο κατάλογος με τους ενδιαφερόμενους, η ισπανική Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή (ΕΠΕ) κατέγραψε περισσότερες από διακόσιες αιτήσεις.

Τα παραπάνω καταθέτει στο «Ρ» ο Χουάν Ιγκλέσια Γκουτιέρες, μέλος της Γραμματείας της Ενωσης Κομμουνιστικών Νεολαιών Ισπανίας (UJCE), οργάνωσης που συμμετέχει στην ΕΠΕ της Ισπανίας. «Ελπίζουμε ότι, όταν συμπληρωθεί ο κατάλογος της αποστολής, στα τέλη Ιούνη, θα ξεπεράσουμε τις τρακόσιες εγγραφές», συμπληρώνει.

Στα μέλη της ισπανικής ΕΠΕ συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι οργανώσεις «Σοσιαλιστικές Νεολαίες», «Εργατική Χριστιανική Νεολαία», «Νεολαία της Ενωμένης Αριστεράς», «Μπολιβαριανή Πλατφόρμα Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα» κτλ. Ακόμα, στο πλαίσιο της ΕΠΕ, έχουν συσταθεί και λειτουργούν μικρότερες επιτροπές, σε επίπεδο πόλης ή επαρχίας κτλ.

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των τετραήμερων προφεστιβαλικών εκδηλώσεων που έγιναν στη Μαδρίτη, 23-26 Μάη, τη σκυτάλη παίρνει τις επόμενες μέρες η Ανδαλουσία. Το διήμερο 3-4 Ιούνη θα φιλοξενηθούν στην Κόρδοβα συζητήσεις, συναυλίες, προβολή βίντεο κτλ. Πέρα από την πληροφόρηση γύρω από το ΠΦΝΦ, σκοπός των εκδηλώσεων είναι και η οικονομική στήριξη της ΕΠΕ. Στα επόμενα σχέδια της ισπανικής ΕΠΕ είναι η διοργάνωση, μέσα στον Ιούλη, μιας πανεθνικής συνάντησης, στο νότο της χώρας, όπου θα μπορέσουν να βρεθούν όλα τα μέλη της ισπανικής αποστολής.

Αλληλέγγυοι με το λαό της Βενεζουέλας

«Η Προπαρασκευαστική Επιτροπή και οι οργανώσεις που την απαρτίζουν δεν αντιλαμβάνονται το καθήκον τους σαν κάτι τυπικό. Θέλουμε να δώσουμε στη δουλιά μας ένα πολιτικό περιεχόμενο: Αναπτύσσουμε δράση για να εξηγήσουμε τι είναι το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, ποια είναι η ιστορία του και ο αντιιμπεριαλιστικός του χαρακτήρας, για να συνδέσουμε το κάλεσμα για συμμετοχή στο Φεστιβάλ με το κίνημα αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα, εξηγώντας τις βαθιές αλλαγές και τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς που στηρίζει το μπολιβαριανό πρόγραμμα για τη ζωή του κόσμου», υπογραμμίζει ο Χ. Ι. Γκουτιέρες.

«Νιώθουμε ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με τους αγώνες και τη γενικότερη προσπάθεια χειραφέτησης των λαών της Λατινικής Αμερικής, με την ηρωική αντίσταση της Κούβας, με την πάλη του λαού της Κολομβίας, της Βολιβίας, με όλους τους λαούς που ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Η ελπίδα κερδίζει έδαφος στη Λατινική Αμερική, μια δημοκρατική εναλλακτική λύση στο νεοφιλελευθερισμό. Ο λαός οργανώνεται: Η επανάσταση προχωρά», τονίζει το στέλεχος της UJCE.

ΚΡΗΤΗ - ΧΑΝΙΑ
Μαύρη κατράμι η δασκάλα

Αντιμέτωποι με χυδαίο αντικομμουνισμό, διά στόματος της διευθύντριας του σχολείου, Κυριακής Φελεσάκη, ήρθαν συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, σε περιοδεία που έκαναν πριν από λίγες μέρες στο Δημοτικό Σχολείο Κατοχωρίου στο Νομό Χανίων, ενόψει των αρχαιρεσιών που πραγματοποιούνταν στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών χτες Τρίτη 31 Μάη.

Μάλιστα, η αντικομμουνιστική χυδαιότητα και σκοταδιστική στάση της διευθύντριας ήταν πέρα από προκλητική, αφού έγινε την ημέρα της ταφής του Λαϊκού Ηγέτη και επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη, αποκαλώντας τον ίδιο, την ΓΓ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, και το ΚΚΕ «προδότες»!

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟΒ Παιδείας του ΚΚΕ καταγγέλλει στον χανιώτικο λαό με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο τη διευθύντρια του σχολείου, σημειώνοντας, εκτός των άλλων, πως η κ. Φελεσάκη διαστρέβλωσε κάθε έννοια ιστορικής αλήθειας και ξεφτίλισε κάθε έννοια σεβασμού απέναντι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, εκθέτοντας τον ίδιο το ρόλο του εκπαιδευτικού.

Το χυδαίο αυτό γεγονός, υπογραμμίζει η ανακοίνωση - γεννά ένα πολύ σοβαρό ερώτημα: «Μπορεί να συμβιβάζεται ο ρόλος του εκπαιδευτικού και μάλιστα στην Α/βάθμια εκπαίδευση και από τη θέση του διευθυντή ενός δημοτικού σχολείου με την παραπάνω ενέργεια; Οι αρμόδιοι να απαντήσουν».

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ
Σε αμφισβήτηση οι συλλογικές συμβάσεις

Αρνητικές εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις των καθηγητών που εργάζονται στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης σηματοδοτεί η απόφαση του ΕΣΙΦΜΕΑ, του σωματείου ιδιοκτητών μέσης εκπαίδευσης του Νομού Αττικής, να καταθέσει προσφυγή αντιπροσωπευτικότητας εναντίον του ΣΕΦΚ και να ζητήσει να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη διαπραγμάτευση της νέας συλλογικής σύμβασης.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών σημειώνει ότι «η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια των εργοδοτών - ιδιοκτητών φροντιστηρίων να αμφισβητήσουν κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος των μισθωτών καθηγητών φροντιστηρίων». Αναφέρει επίσης ότι άμεσος στόχος των εργοδοτών είναι να καθυστερήσουν τη φετινή συλλογική σύμβαση ώστε να μην υπάρχει νέα σύμβαση και μισθολογικές αυξήσεις το Σεπτέμβρη. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί η δικαστική προσφυγή της πανελλαδικής ομοσπονδίας ιδιοκτητών ενάντια στη συλλογική σύμβαση των καθηγητών φροντιστηρίων της υπόλοιπης Ελλάδας και αλλεπάλληλες προσπάθειες να μην κηρύσσονται υποχρεωτικές οι συμβάσεις.

Η κίνηση αυτή των ιδιοκτητών έρχεται σε μία στιγμή που και στο χώρο των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια να θεωρηθεί ως υποχρεωτική η κατώτερη συλλογική σύμβαση που υπέγραψε εργοδοτικό σωματείο αντί για αυτή του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ξένων Γλωσσών «Βύρωνας», σηματοδοτώντας μια προσπάθεια αμφισβήτησης συνολικά του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ