ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Παρατείνεται και ενισχύεται η κατοχή

Αλλεπάλληλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών από τις κατοχικές και ιρακινές δυνάμεις

Βρετανοί κατοχικοί στρατιώτες σε συνοικία της Νότιας Βαγδάτης

Associated Press

Βρετανοί κατοχικοί στρατιώτες σε συνοικία της Νότιας Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Την «ανησυχία» του «μήπως η πολυεθνική δύναμη φύγει από το Ιράκ πριν οι ιρακινές δυνάμεις να είναι έτοιμες να διασφαλίσουν την ηρεμία και την ασφάλεια της χώρας» εξέθεσε ενδελεχώς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ιρακινός «υπουργός Εξωτερικών». Ο Χοσιάρ Ζεμπάρι δεν παρέλειψε, φυσικά, πολλάκις να «ευχαριστήσει» ειδικά τις ΗΠΑ για τη «βοήθεια». Από την πλευρά τους, οι διπλωμάτες της Ουάσιγκτον κατέστησαν σαφές ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων, «καθησυχάζοντας» τον Ζεμπάρι...

Αφού όλα βαίνουν καλώς, λοιπόν, με τη συνέχιση της κατοχής, το «λιθαράκι» της αποφάσισε να θέσει και η ΕΕ, η οποία με πρωτοβουλία του προεδρεύοντός της, πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διοργανώνει στις 22 Ιούνη, στις Βρυξέλλες «διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ». Τα βασικά θέματα συζήτησης θα είναι: Η «πολιτική διαδικασία» στο Ιράκ, οι «οικονομικές προκλήσεις και η ανοικοδόμηση» της κατεχόμενης χώρας, καθώς και η βελτίωση της «δημόσιας τάξης και του κράτους δικαίου»! Στη διάσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερες από 80 χώρες και διεθνείς οργανισμοί...

«Σκούπα» κατοχικών δυνάμεων και συνεργατών

Σε εκατοντάδες καταμετρούνται οι «συλλήψεις υπόπτων» που έχουν γίνει, τα τελευταία 24ωρα, στη Βαγδάτη και στα περίχωρά της στο πλαίσιο της εκκαθαριστικής επιχείρησης «Αστραπή» των ιρακινών δυνάμεων. Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει, μετά από αρκετές ημέρες, τη λήξη των δικών τους εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στη Χαντίθα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα ανάλογη επιχείρηση εξαπολύθηκε κατά της πόλης Χουσαϊμπάχ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Παραλλήλως συνεχίστηκαν και οι αντικατοχικές επιθέσεις. Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε σημείο ελέγχου στο δρόμο προς το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπου τραυματίστηκαν 15 Ιρακινοί. Στο Ντεντεγίλ, του Βορείου Ιράκ, καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 6 Ιρακινοί περαστικοί. Στο Σοργκάτ, 1 Ιρακινός στρατιώτης σκοτώθηκε και 9 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού υπαίθριος πωλητής τούς έδωσε δηλητηριασμένο καρπούζι. Εγιναν 7 συλλήψεις υπόπτων. Τέλος, στη νότια συνοικία Ντούρα, της Βαγδάτης, από έκρηξη οβίδας, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί (μεταξύ των οποίων 3 παιδιά).

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τα ιρακινά «υπουργεία» Υγείας και Αμυνας, τους 2 τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί κατακόρυφη άνοδος στον αριθμό των νεκρών και τραυματιών Ιρακινών από επιθέσεις. Συγκεκριμένα, το Μάη σκοτώθηκαν 672 Ιρακινοί, εκ των οποίων οι 151 αστυνομικοί και οι 85 στρατιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 75% σε σύγκριση με τον Απρίλη, κάτι που δείχνει ότι οι αντάρτες στοχεύουν, πλέον, και όλους όσους θεωρούν συνεργάτες των κατακτητών.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιδράσεις από το διορισμό Χαλούτζ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Νέος αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είναι από χτες ο πρώην επικεφαλής της ισραηλινής αεροπορίας, Νταν Χαλούτζ. Ο διορισμός του 57χρονου Χαλούτζ, που είναι ο πρώτος αξιωματικός της ισραηλινής αεροπορίας που αναλαμβάνει τέτοια θέση, έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις των φιλειρηνικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων του Ισραήλ, καθώς είναι ο άνθρωπος που διέταξε τη ρίψη βόμβας ενός τόνου σε κατοικημένη περιοχή της πόλης της Γάζας, το 2002, οπότε σκοτώθηκαν 14 Παλαιστίνιοι.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος αρχηγός ΓΕΣ, ο αντιστράτηγος Μοσέ Γιααλόν αποστρατεύεται μετά από 3 χρόνια θητείας στην ηγεσία του του στρατεύματος, αντί για 4 όπως είθισται. Η απόφαση αποστράτευσής του λήφθηκε από τον υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, με τον οποίο ο Γιααλόν φέρεται να έχει έρθει σε ρήξη εξαιτίας ορισμένων απόψεών του, που θεωρήθηκαν «μετριοπαθείς». Χτες, πάντως, ο Γιααλόν επανέλαβε ορισμένες από αυτές σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χααρέτζ». Υποστήριξε ότι «μετά την αποχώρηση από τη Γάζα, το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει και από άλλες περιοχές κυρίως από τη Δυτική Οχθη, αλλιώς θα προκληθεί νέο κύμα βίας».

Στο περιθώριο της αλλαγής στην ηγεσία του ισραηλινού στρατεύματος ανακοινώθηκε, χτες, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα συναντηθούν, για δεύτερη φορά, στις 21 Ιουνίου. Επίσης, έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ προτίθεται να απελευθερώσει, μέσα στην εβδομάδα, 400 Παλαιστινίους κρατουμένους. Απομένουν, βέβαια, χιλιάδες ακόμη στις ισραηλινές φυλακές.

Συνάντηση με εκπροσώπους των ορθόδοξων αράβων

Συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό είχε χτες Τετάρτη, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία του Συμβουλίου των Ορθοδόξων Αραβικών Οργανώσεων στην Παλαιστίνη. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μετείχαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Την αντιπροσωπεία του Συμβουλίου των Ορθοδόξων αποτελούσαν ο πρόεδρός της Μαρουάν Τουμπάσι, ο Γενικός Γραμματέας της Ηλία Ισίντ και ο Φουάντ Κοκάλι, μέλος του Συμβουλίου. Κατά τη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις για τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή, καθώς και αναλυτική συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε τη γενικότερη παρέμβαση που κάνει ο ιμπεριαλισμός στην περιοχή, ιδιαίτερα ο αμερικανικός, που στηρίζει την επιθετικότητα του Ισραήλ ενάντια στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει την ανεξαρτησία του και το δικό του κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Μέρος αυτών των παρεμβάσεων είναι και η κατάσταση που έχει προκύψει με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και ιδιαίτερα η πώληση ή ενοικίαση παλαιστινιακών εδαφών από την πλευρά του, που για το ΚΚΕ αποτελούν απαράδεκτες ενέργειες. Πάγια θέση του ΚΚΕ είναι να τηρηθεί πιστά ο νόμος του 1958 του ιορδανικού κράτους, που αφορά τη λειτουργία του Πατριαρχείου και η μη αλλαγή αυτού του καθεστώτος. Το θέμα είναι πολιτικό κι όχι θρησκευτικό. Αυτό έχει θέσει το ΚΚΕ στην ελληνική κυβέρνηση από την αρχή της κρίσης στο Πατριαρχείο.

Η αντιπροσωπεία του Συμβουλίου ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη σωστή και σταθερή του θέση σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τα παλαιστινιακά εδάφη που διαχειρίζεται το Πατριαρχείο και την πιστή τήρηση του ιορδανικού νόμου του 1958.

Μ.ΦΕΛΤ (ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ FBI)
«Εγώ είμαι το βαθύ λαρύγγι»

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

O πρώην υποδιευθυντής του FBI Μαρκ Φελτ ήταν o πληροφοριοδότης με το παρατσούκλι «Βαθύ Λαρύγγι», που οδήγησε τους δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας Washington Post στην αποκάλυψη του σκανδάλου του Γουότεργκέιτ και την πτώση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον τον Αύγουστο του 1974.

«Εγώ είμαι αυτός που συνήθιζαν να αποκαλούν "Βαθύ Λαρύγγι"», δήλωσε στον αρθρογράφο του Vanity Fair Τζον Ο' Κόνορ ο 91χρονος σήμερα Φελτ. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Μπομπ Γούντγουορντ, που μαζί με τον συνάδελφό του Καρλ Μπερνστάιν αποκάλυψαν το σκάνδαλο παρακολουθήσεων. Με την επιβεβαίωση λύνεται ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά και δημοσιογραφικά μυστήρια της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας.

Ο Φελτ ήταν πάντοτε στη «λίστα» εκείνων που θα μπορούσαν να είναι το «Βαθύ Λαρύγγι», αλλά πέρα από αυτόν μόνο τρεις άνθρωποι γνώριζαν: Οι Γούντγουορντ και Μπερνστάιν, καθώς και ο τότε διευθυντής έκδοσης της Washington Post Μπεν Μπράντλι. Στόχος τους ήταν να μην κατονομάσουν τον Μαρκ Φελτ μέχρι το θάνατό του. Σημειώνεται ότι η θρυλική πηγή της Washington Post ονομάστηκε ειρωνικά «Βαθύ Λαρύγγι» από τη γνωστή ταινία της εποχής εκείνης, την οποία ο Νίξον πολέμησε με κάθε τρόπο, θεωρώντας την καταστροφή για τα χρηστά ήθη.

Οσο για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ άρχισε το 1972 με την αποτυχημένη διάρρηξη των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος στο ομώνυμο συγκρότημα γραφείων στην όχθη του Ποτομάκ. Στην πραγματικότητα, όμως, επρόκειτο για μια παράνομη ενέργεια κατ' εντολήν του Λευκού Οίκου, όπως απέδειξαν τότε οι Γούντγουορντ και Μπερνστάιν με τη βοήθεια του Φελτ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μακελειό στην Κανταχάρ

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Επίθεση αυτοκτονίας στην κηδεία ενός κληρικού που είχε τοποθετηθεί εναντίον των Ταλιμπάν σημειώθηκε χτες στην Κανταχάρ, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 20 άνθρωποι, περιλαμβανομένου του αρχηγού της αστυνομίας, και τραυματίζοντας τουλάχιστον 42 άλλους. Σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή οι τραυματίες φθάνουν τους 72, και εξ αυτών οι τουλάχιστον 4 χαροπαλεύουν. Η επίθεση χαρακτηρίζεται ως η αιματηρότερη στο Αφγανιστάν από την εαρινή «επανέναρξη» των εχθροπραξιών - αν και οι μάχες ποτέ δε σταματούν στην υπό μερική κατοχή χώρα.

Ο Πρόεδρος Χάμιντ Καρζάι, πρώην έμμισθος της CIA, καταδίκασε, χρησιμοποιώντας τη συνήθη ρητορική, την επίθεση ως «μια πράξη δειλίας από τους εχθρούς του Ισλάμ και τους εχθρούς της ειρήνης» και του «λαού του Αφγανιστάν». Οι αρχές στην Κανταχάρ ανέφεραν ότι βρήκαν στη σορό του βομβιστή αυτοκτονίας έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είναι «άραβας».

Επίσης χτες, τρεις στρατιώτες της υπό αμερικανική διοίκηση «συμμαχίας», τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας στη Χοστ. Στη γειτονική Χελμάντ δύο ναρκαλιευτές σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους επλήγη επίσης από βόμβα.

Τέλος, χτες, ανακοινώθηκε ότι το ΝΑΤΟ «δε θα αναλάβει μεγάλο ρόλο» στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών. Τη δήλωση έκανε ο Γιαπ ντε Χόοπ Σέφερ, ΓΓ του ΝΑΤΟ, από την Ουάσιγκτον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ