Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μακελειό στην Κανταχάρ

ΚΑΝΤΑΧΑΡ.--

Επίθεση αυτοκτονίας στην κηδεία ενός κληρικού που είχε τοποθετηθεί εναντίον των Ταλιμπάν σημειώθηκε χτες στην Κανταχάρ, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 20 άνθρωποι, περιλαμβανομένου του αρχηγού της αστυνομίας, και τραυματίζοντας τουλάχιστον 42 άλλους. Σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή οι τραυματίες φθάνουν τους 72, και εξ αυτών οι τουλάχιστον 4 χαροπαλεύουν. Η επίθεση χαρακτηρίζεται ως η αιματηρότερη στο Αφγανιστάν από την εαρινή «επανέναρξη» των εχθροπραξιών - αν και οι μάχες ποτέ δε σταματούν στην υπό μερική κατοχή χώρα.

Ο Πρόεδρος Χάμιντ Καρζάι, πρώην έμμισθος της CIA, καταδίκασε, χρησιμοποιώντας τη συνήθη ρητορική, την επίθεση ως «μια πράξη δειλίας από τους εχθρούς του Ισλάμ και τους εχθρούς της ειρήνης» και του «λαού του Αφγανιστάν». Οι αρχές στην Κανταχάρ ανέφεραν ότι βρήκαν στη σορό του βομβιστή αυτοκτονίας έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είναι «άραβας».

Επίσης χτες, τρεις στρατιώτες της υπό αμερικανική διοίκηση «συμμαχίας», τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας στη Χοστ. Στη γειτονική Χελμάντ δύο ναρκαλιευτές σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους επλήγη επίσης από βόμβα.

Τέλος, χτες, ανακοινώθηκε ότι το ΝΑΤΟ «δε θα αναλάβει μεγάλο ρόλο» στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών. Τη δήλωση έκανε ο Γιαπ ντε Χόοπ Σέφερ, ΓΓ του ΝΑΤΟ, από την Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ