ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
ΟΧΙ θα ψήφιζε και ο ελληνικός λαός

Νέα πανελλαδική έρευνα με κεντρικό θέμα της το «ευρωσύνταγμα», πραγματοποιήθηκε χτες, 1 Ιούνη, από την ΚΑΠΑ RESEARCH AE για λογαριασμό του ΑΝΤΕΝΝΑ. Η έρευνα έγινε σε 1.520 νοικοκυριά και ερωτήθηκαν άντρες και γυναίκες από 18 ετών και άνω.

Στην ερώτηση, «πιστεύετε ότι έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα και στην Ελλάδα;», η συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 82,8% του ελληνικού λαού απάντησε «ΝΑΙ», το 14,2% απάντησε «ΟΧΙ», ενώ ένα 3% «Δε Γνωρίζω/Δεν Απαντώ».

Στο ερώτημα δε, «αν γινόταν την επόμενη Κυριακή δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το "ευρωσύνταγμα", τι θα ψηφίζατε;», έντονα αποτυπώθηκε η αμφισβήτηση του ελληνικού λαού για το περιεχόμενο του «ευρωσυντάγματος», αφού το 40,7% απάντησε πως θα το καταψήφιζε. Το 30,5% θα ήταν «Υπέρ», το 25,7% δεν έχει αποφασίσει ακόμα και το 3,2% δεν απάντησε.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι - σύμφωνα με την έρευνα - ενώ τον Απρίλη του 2005 προηγούνταν το ποσοστό του «Υπέρ» (43%) έναντι του «Κατά» (23,2%), μέσα σ' ένα μήνα αυτό ανατράπηκε. Οι αναποφάσιστοι το Μάη εμφανίστηκαν αρκετά μειωμένοι (28,8%) σε σχέση με τον Απρίλη (33,8%).

Το 80,7% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είχε την ίδια γνώμη για το «ευρωσύνταγμα» και πριν το δημοψήφισμα των Γάλλων, το 13,6% ότι άλλαξε γνώμη μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Γαλλία, ενώ ένα 5,7% δεν απάντησε. Ωστόσο, το 44,3% των ερωτηθέντων ισχυρίζεται πως ένιωσε ικανοποίηση για το «ΟΧΙ» των Γάλλων.

Παρά την ολοφάνερη απόρριψη του περιεχομένου του «ευρωσυντάγματος» και την έντονη αμφισβήτηση του ελληνικού λαού, κατά πόσο ένα τέτοιο «Σύνταγμα» θα εξυπηρετούσε τα λαϊκά συμφέροντα, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 67,6% πιστεύει ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε από την έως τώρα συμμετοχή της στην ΕΕ. Βέβαια, ένα σημαντικό ποσοστό (27%) πιστεύει πως ζημιώθηκε, ενώ το 5,4% των ερωτηθέντων δεν ήταν σε θέση να πουν.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πολλές επισκέψεις, πολλές συζητήσεις...

...και οι ΗΠΑ να «νομιμοποιούν» τις παράνομες εισόδους

Δέκα Αμερικανοί βουλευτές, οι οποίοι ήρθαν την Τρίτη στην Κύπρο μέσω της νόμιμης οδού, από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, συναντήθηκαν χτες με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Προηγήθηκαν συναντήσεις της κατοχικής ηγεσίας με άλλους τρεις Αμερικανούς βουλευτές, που εισήλθαν στα Κατεχόμενα από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Τόσο οι βουλευτές όσο και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δε βλέπουν πουθενά το παράνομο του πράγματος...

Ο επικεφαλής της ομάδας των δέκα, Τζιμ Κόλμπι, εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων στο «σχέδιο Ανάν». Μιλώντας για την είσοδο των τριών συναδέλφων του στα Κατεχόμενα από την Τύμπου, απάντησε ότι δεν τη θεωρεί παράνομη. Στο ίδιο μήκος κύματος, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι «δεν παραβιάζεται η αμερικανική νομοθεσία από το ταξίδι των Αμερικανών βουλευτών στα Κατεχόμενα». Πρόσθεσε ότι υπάρχει πλέον διαφορετική προσέγγιση από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με το θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, απέρριψε τις θέσεις Μπάουτσερ περί νομιμότητας των επισκέψεων στα Κατεχόμενα. «Επισκέψεις όπως αυτή που πραγματοποίησαν αυτή τη βδομάδα στα Κατεχόμενα Αμερικανοί βουλευτές είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε, και τόνισε ότι απαιτείται από όλους σεβασμός των κανόνων που διέπουν τη διεθνή συμπεριφορά. Συμπλήρωσε ότι οι επισκέψεις αυτές είναι αντίθετες και προς το εσωτερικό δίκαιο της Κύπρου, το οποίο οι ξένοι, είτε μένουν εδώ, είτε επισκέπτονται, οφείλουν να σέβονται, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, αποδοκίμασε τη συμπεριφορά του Αμερικανού πρεσβευτή, Μάικλ Κλόσον, που υποδέχτηκε τους τρεις Αμερικανούς βουλευτές στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, τονίζοντας ότι οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των χωρών θα πρέπει να ακολουθούν τη διεθνή νομιμότητα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επαφές του βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κίραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο. Συναντήθηκε με τον Ταλάτ, θα ξαναδεί τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ παράλληλα συνομιλεί με αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων και με άλλους παράγοντες του τόπου.

Για την προχτεσινή, πρώτη συνάντηση του Πρέντεργκαστ με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε η ειλικρινής προσπάθεια του Προέδρου για σωστή προώθηση της προετοιμασίας επανέναρξης των διεργασιών για λύση, με την υποβολή στα Ηνωμένα Εθνη συγκεκριμένων και λεπτομερών εισηγήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Αναφερόμενος στις επαφές του Πρέντεργκαστ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, είπε ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας για δημιουργία των προϋποθέσεων έναρξης διαλόγου, ο οποίος να έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, με στόχο μια συμφωνημένη λύση. «Πρόκειται για τις τρεις θέσεις της πλευράς μας που αφορούν τη διαδικασία και έχουν γίνει αποδεκτές από τα Ηνωμένα Εθνη». Δήλωσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ είναι πανέτοιμο και εργάζεται για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου προς επίλυση του Κυπριακού.

Ακολούθως επισήμανε την ανάγκη να γίνουν κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Μια τέτοια κίνηση, είπε, είναι ο τερματισμός της εκμετάλλευσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών. «Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει ότι μέσα από το "σχέδιο Ανάν" πήρε πολύ περισσότερα από όσα δικαιούται και θα πρέπει να επιστρέψει πίσω αυτά που δε δικαιούται», είπε. Τόνισε ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της να εφαρμόσει τα περί της Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τους ίδιους τους όρους που θέτει η Ευρώπη.

Ο δε Ταλάτ, ίσως σε μια προσπάθεια να μη φανεί η τουρκοκυπριακή - τουρκική πλευρά άκαμπτη και αδιάλλακτη, υποστήριξε χτες πως η Τουρκία θα υπογράψει το πολύφερνο πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσής της με τις δέκα νέες χώρες-μέλη της ΕΕ, τις προσεχείς μέρες, και ότι απλά «αναμένει από την ΕΕ να συμπληρώσει τις διαδικασίες της».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
Αυξήσεις με δικαστικές αποφάσεις

Ανοίγει ο δρόμος για αναπροσαρμογή στις συντάξεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος με δικαστικές αποφάσεις. Ευνοημένοι είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1η Ιούλη 2000, των οποίων ο αριθμός πλησιάζει τα 100.000 άτομα.

Η αρχή έγινε με την υπ' αριθμό 814/2004 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όταν κρίθηκε ότι όσοι αποχώρησαν από την υπηρεσία τους πριν την εφαρμογή του Ν. 2838/2000 δικαιούνται αναπροσαρμογή στις συντάξεις τους με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους εν ενεργεία αξιωματικούς. Να σημειωθεί ότι ο Ν. 2838/2000 θέσπισε μισθολογική προαγωγή στους αξιωματικούς που παρέμειναν πολλά χρόνια στον ίδιο βαθμό και επομένως αύξηση στις αποδοχές της σύνταξης. Επίσης, με άλλη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (46/2005) δικαιώθηκε απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Χτες σε συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε παρεμφερή υπόθεση ο επίτροπος Α. Καπερώνης πρότεινε να γίνουν δεκτές προσφυγές απόστρατων αξιωματικών, ενώ την ίδια ευνοϊκή τύχη θα έχουν όσες προσφυγές ακολουθήσουν. Πάντως, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η μόνη σωστή λύση στην υπόθεση είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

ΠΤΩΣΗ «ΣΙΝΟΥΚ»
Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις

Ποινικές διώξεις για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα άσκησε ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου της Θεσσαλονίκης για την πτώση του ελικοπτέρου «Σινούκ» που σημειώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στο θαλάσσιο χώρο, ανοιχτά της Σιθωνίας Χαλκιδικής, και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 17 ατόμων (επιβάτες, πλήρωμα) μεταξύ των οποίων και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Η δίωξη στρέφεται κατά παντός υπευθύνου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η πτώση του «Σινούκ» αποδίδεται σε μηχανική βλάβη και διαπιστώνεται ότι όλα τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στον αέρα και όχι από πνιγμό αφού έγινε η συντριβή του ελικοπτέρου στη θάλασσα.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή και στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων, τα οποία φέρονται να διέπραξαν τα αδικήματα της έκθεσης, της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας κατά συρροή και της παράβασης στρατιωτικής εντολής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ