Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πολλές επισκέψεις, πολλές συζητήσεις...

...και οι ΗΠΑ να «νομιμοποιούν» τις παράνομες εισόδους

Δέκα Αμερικανοί βουλευτές, οι οποίοι ήρθαν την Τρίτη στην Κύπρο μέσω της νόμιμης οδού, από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, συναντήθηκαν χτες με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Προηγήθηκαν συναντήσεις της κατοχικής ηγεσίας με άλλους τρεις Αμερικανούς βουλευτές, που εισήλθαν στα Κατεχόμενα από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Τόσο οι βουλευτές όσο και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δε βλέπουν πουθενά το παράνομο του πράγματος...

Ο επικεφαλής της ομάδας των δέκα, Τζιμ Κόλμπι, εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων στο «σχέδιο Ανάν». Μιλώντας για την είσοδο των τριών συναδέλφων του στα Κατεχόμενα από την Τύμπου, απάντησε ότι δεν τη θεωρεί παράνομη. Στο ίδιο μήκος κύματος, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, επανέλαβε την αμερικανική θέση ότι «δεν παραβιάζεται η αμερικανική νομοθεσία από το ταξίδι των Αμερικανών βουλευτών στα Κατεχόμενα». Πρόσθεσε ότι υπάρχει πλέον διαφορετική προσέγγιση από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με το θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, απέρριψε τις θέσεις Μπάουτσερ περί νομιμότητας των επισκέψεων στα Κατεχόμενα. «Επισκέψεις όπως αυτή που πραγματοποίησαν αυτή τη βδομάδα στα Κατεχόμενα Αμερικανοί βουλευτές είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε, και τόνισε ότι απαιτείται από όλους σεβασμός των κανόνων που διέπουν τη διεθνή συμπεριφορά. Συμπλήρωσε ότι οι επισκέψεις αυτές είναι αντίθετες και προς το εσωτερικό δίκαιο της Κύπρου, το οποίο οι ξένοι, είτε μένουν εδώ, είτε επισκέπτονται, οφείλουν να σέβονται, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, αποδοκίμασε τη συμπεριφορά του Αμερικανού πρεσβευτή, Μάικλ Κλόσον, που υποδέχτηκε τους τρεις Αμερικανούς βουλευτές στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, τονίζοντας ότι οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των χωρών θα πρέπει να ακολουθούν τη διεθνή νομιμότητα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επαφές του βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κίραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο. Συναντήθηκε με τον Ταλάτ, θα ξαναδεί τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ παράλληλα συνομιλεί με αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων και με άλλους παράγοντες του τόπου.

Για την προχτεσινή, πρώτη συνάντηση του Πρέντεργκαστ με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε η ειλικρινής προσπάθεια του Προέδρου για σωστή προώθηση της προετοιμασίας επανέναρξης των διεργασιών για λύση, με την υποβολή στα Ηνωμένα Εθνη συγκεκριμένων και λεπτομερών εισηγήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Αναφερόμενος στις επαφές του Πρέντεργκαστ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, είπε ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας για δημιουργία των προϋποθέσεων έναρξης διαλόγου, ο οποίος να έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, με στόχο μια συμφωνημένη λύση. «Πρόκειται για τις τρεις θέσεις της πλευράς μας που αφορούν τη διαδικασία και έχουν γίνει αποδεκτές από τα Ηνωμένα Εθνη». Δήλωσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ είναι πανέτοιμο και εργάζεται για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου προς επίλυση του Κυπριακού.

Ακολούθως επισήμανε την ανάγκη να γίνουν κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Μια τέτοια κίνηση, είπε, είναι ο τερματισμός της εκμετάλλευσης των ελληνοκυπριακών περιουσιών. «Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει ότι μέσα από το "σχέδιο Ανάν" πήρε πολύ περισσότερα από όσα δικαιούται και θα πρέπει να επιστρέψει πίσω αυτά που δε δικαιούται», είπε. Τόνισε ότι το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της να εφαρμόσει τα περί της Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τους ίδιους τους όρους που θέτει η Ευρώπη.

Ο δε Ταλάτ, ίσως σε μια προσπάθεια να μη φανεί η τουρκοκυπριακή - τουρκική πλευρά άκαμπτη και αδιάλλακτη, υποστήριξε χτες πως η Τουρκία θα υπογράψει το πολύφερνο πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσής της με τις δέκα νέες χώρες-μέλη της ΕΕ, τις προσεχείς μέρες, και ότι απλά «αναμένει από την ΕΕ να συμπληρώσει τις διαδικασίες της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ