Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Ανοίγει ο δρόμος για συμβιβασμούς σε σχέση με το Σύνταγμα

Παρέμβαση στη Βουλή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

«Η πρόταση να ψηφιστεί η τροπολογία για την αναστολή του νόμου δείχνει τον πανικό που σας δημιουργεί ακόμη και η παραμικρή αντιπαράθεση με την ΕΕ, με τα αφεντικά σας στην ΕΕ. Δείξτε αποφασιστικότητα, υπερασπιστείτε το Σύνταγμα και την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού μας. Δεν πρέπει να κάνετε πίσω, δεν πρέπει να κάνετε αυτό το βήμα υποτέλειας προς την ΕΕ, για να ανοίξετε το δρόμο για συμβιβασμούς σε σχέση με το Σύνταγμα».

«Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή πίεση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, από το μεγάλο κεφάλαιο, για να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις του Συντάγματος της χώρας μας».

Αυτά τόνισε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αναστολή της ισχύος του νόμου για το «βασικό μέτοχο» μετά από τις πιέσεις που δέχτηκε από την ΕΕ.

Ο Ορ. Κολοζώφ υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ στην αναθεώρηση του Συντάγματος είχε ψηφίσει το σχετικό άρθρο που απαγόρευε στους ιδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης να συνάπτουν συμβάσεις με το Δημόσιο, αλλά είχε καταψηφίσει τους σχετικούς εκτελεστικούς νόμους τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Και αυτό γιατί στην πράξη αφήνονται ανοιχτά παράθυρα, για να εισβάλει το κεφάλαιο χωρίς περιορισμούς, παρακάμπτοντας τον βασικό μέτοχο - με το 1 ή το 5% που έβαζε το ΠΑΣΟΚ - με τις off sore εταιρίες, με την ονομαστικοποίηση των μετοχών, με τις εταιρίες όπου η νομοθεσία των χωρών τους δεν επιβάλλει την ονομαστικοποίηση των μετοχών ή με τη χρήση αχυρανθρώπων για την παράκαμψη του νόμου.

Ολα τα παραπάνω, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, είναι παράθυρα από τα οποία, παρά την προσπάθεια που γίνεται, θα μπορούσε πάλι το κεφάλαιο να επηρεάσει και να χειραγωγήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ομως, πρόσθεσε, παρά τα παράθυρα, η ΕΕ πιέζει γιατί δε θέλει να δημιουργηθεί κανένα προηγούμενο όπου το κράτος βάζει περιορισμούς στις όποιες δράσεις του κεφαλαίου. Ετσι κηρύσσουν το νόμο μη συμβατό με το ευρωπαϊκό Δίκαιο, γιατί βρίσκεται σε αντίθεση με την ελεύθερη διακίνηση του κεφαλαίου, αλλά επειδή ο σχετικός νόμος είναι εκτελεστικός του Συντάγματος, προβάλλουν έντονα τη θεωρία πως το ευρωπαϊκό Δίκαιο είναι πάνω από το Σύνταγμα της χώρας μας.

Σχολιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης, ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι «καλώς κατά τη γνώμη μας» στην αρχή στήριξε την άποψη πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Κάτω, όμως, από τις πιέσεις και τις απειλές, η κυβέρνηση τελικά ενέδωσε και έφερε την τροπολογία που είναι η αρχή της αναγνώρισης της υπεροχής του ευρωπαϊκού Δικαίου του ελληνικού Συντάγματος.

Για λόγους ουσίας αλλά και τακτικής, συνέχισε, στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης που γίνεται με την ΕΕ πρέπει να αποσυρθεί η τροπολογία και να συνεχίσουμε τις όποιες διαπραγματεύσεις με την ισχύ αυτού του νόμου. Η κυβέρνηση είπε πρέπει να πει «εμείς τον νόμο δεν τον αναιρούμε και όταν καταλήξουν οι συζητήσεις μας βλέπουμε τι θα γίνει», κάτι θα έδειχνε, την αποφασιστικότητα του ελληνικού κράτους να υπερασπιστεί το Σύνταγμά του.

Γιατί, αναρωτήθηκε, πρέπει να δώσουμε εμείς εξετάσεις καλής θέλησης και να μην τις δώσει η ΕΕ, τη στιγμή που έχει να κάνει με συνταγματικό νόμο; Γιατί, δηλαδή, πρέπει εμείς να δείχνουμε το καλό παράδειγμα, να είμαστε τα καλά παιδιά που επιδιώκουμε κάποια λύση; Μετά, είπε, από την κατάληξη των συνομιλιών θα μπορούσε ακόμη η κυβέρνηση να απευθυνθεί στην ελληνική Βουλή, να δείξει στην ΕΕ τις φοβερές δυσκολίες που υπάρχουν και ότι οι απαιτήσεις της είναι υπερβολικές και δε στηρίζονται πουθενά.

Η ψήφιση της τροπολογίας έχει προγραμματιστεί για σήμερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταργείται το «ασυμβίβαστο»(2005-11-01 00:00:00.0)
Δικομματική συμπόρευση με την ΕΕ(2005-06-03 00:00:00.0)
Ανατρέπονται βασικά κοινωνικά δικαιώματα(2005-03-30 00:00:00.0)
Χαράζουν το ...δρομολόγιο στα οικονομικά συμφέροντα(2005-01-19 00:00:00.0)
Υποπτη τροπολογία για τις πρώην "προβληματικές" επιχειρήσεις(1999-01-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ