Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Εκκωφαντικό «Οχι»

Η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κατεστημένου ψήφισε «Ναι», αλλά ο λαός «Οχι»

Ολλανδοί πολίτες πανηγυρίζουν το συντριπτικό «Οχι» στο «ευρωσύνταγμα» που βγήκε από τις κάλπες

Associated Press

Ολλανδοί πολίτες πανηγυρίζουν το συντριπτικό «Οχι» στο «ευρωσύνταγμα» που βγήκε από τις κάλπες
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Η σειρά των Ολλανδών να πουν «ΟΧΙ» και μάλιστα με σχεδόν 63% τουλάχιστον, βάσει των σφυγμομετρήσεων με τη μέθοδο της κάλπης έξω από 23 εκλογικά τμήματα.

Οι οπαδοί του «Οχι» στην Ολλανδία είχαν κερδίσει το παιχνίδι πολύ πριν απορρίψουν οι Γάλλοι το «ευρωσύνταγμα». Ομως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Οι Ολλανδοί, έδωσαν χτες ένα δεύτερο ηχηρό «χαστούκι» στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και μάλλον φαντάζει περιττή η δήλωση του πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε που αμέσως μετά την ανακοίνωση της συντριπτικής απόρριψης εκ μέρους των Ολλανδών δήλωσε ότι η κυβέρνηση «θα σεβαστεί απολύτως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Το κυριότερο: Ο συνδυασμός του ολλανδικού με το γαλλικό «Οχι» προκαλεί σοβαρότατους τριγμούς. Εντούτοις, η πλήρης εικόνα του διπλού αυτού «σοκ» θα μπορέσει να αποτιμηθεί τις ερχόμενες βδομάδες, αν όχι μήνες. Ομως, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι Ολλανδοί όπως και οι Γάλλοι ψηφοφόροι, έστω και για διαφορετικούς λόγους, αντιστάθηκαν και ράπισαν ηχηρότατα, κυβερνήσεις και ιθύνοντες.

Η πρώην «πιο υπάκουη χώρα της ΕΕ» ξάφνιασε καταρχήν με τη συμμετοχή, που έφθασε στο 62%! Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα αυξημένη για τα δεδομένα της χώρας. Φυσικά, ξεπέρασε κατά πολύ το πλαφόν του 30% που είχε θέσει ως όριο η κυβέρνηση για να «ακούσει» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Υπενθυμίζεται ότι το δημοψήφισμα της Ολλανδίας είναι συμβουλευτικού και όχι δεσμευτικού χαρακτήρα, αλλά τα περισσότερα πολιτικά κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα, αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 30%.

Δεδομένο επίσης είναι ότι κυβέρνηση, σχεδόν όλος ο πολιτικός κόσμος ψήφιζε «Ναι» και χτες, μέρα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί κατακλύζονταν από τις διαφημίσεις των κομμάτων (κυβέρνησης, σοσιαλδημοκρατών και πρασίνων) καθώς και των οργανώσεων των εργοδοτών (!) που καλούσαν τους πολίτες να ψηφίσουν «υπέρ». Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στηρίζουν το «Ναι», όπως το νεοφιλελεύθερο VVD. Υπέρ του «Ναι» έχουν ταχθεί επισήμως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PvdA) και το Κόμμα των Πρασίνων (GroenLinks), αλλά και τα δύο αυτά κόμματα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα με τα μέλη και την εκλογική τους επιρροή, που απορρίπτουν σθεναρά την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη.

Η λεγόμενη πλατφόρμα του «Οχι», που συγκροτούν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP), το Νέο ΚΚ Ολλανδίας, η ομάδα «Eurodusnie» και διάφορες μικρότερες οργανώσεις απορρίπτει τη Συνθήκη, εξαιτίας του «νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα» του μορφώματος που προσπαθεί να δημιουργηθεί και αντιτίθενται στην αποσύνθεση του κράτους πρόνοιας, της λαίλαπας των ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και της σύστασης ενός ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού στρατού. Επίσης, απορρίπτουν τη Συνθήκη η Χριστιανική Ενωση, το ακροδεξιό Group Wilders.

Αρα το πλήγμα για την κυβέρνηση Γιαν Μπαλκενέντε, αλλά και για όλα τα κόμματα που στήριξαν το «Ναι» είναι πολύ σοβαρό. Δεν αποκλείονται και εξελίξεις και ίσως πολύ σύντομα.

Τέλος, η απόρριψη εκ μέρους των Ολλανδών και των Γάλλων, η σχεδόν δεδομένη αποφυγή της προσφυγής σε δημοψήφισμα εκ μέρους της κυβέρνησης Μπλερ που θα το ανακοινώσει στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα - χώρα που έχει και την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο - και η αναμενόμενη αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία στη Γερμανία δημιουργούν νέα δεδομένα. Ειδικά όσον αφορά στο δίπολο ή στον αποκαλούμενο γαλλογερμανικό άξονα που έπαιζε και το ρόλο της ατμομηχανής της ΕΕ, τα πάντα είναι ρευστά, δεδομένου ότι η επικεφαλής της CDU Αγγελα Μέρκελ - και θεωρούμενη νικήτρια των προσεχών εκλογών - έχει εκφράσει πολλάκις τη βαθύτατη δυσαρέσκειά της έναντι της «πόλωσης» του άξονα με την Ουάσιγκτον. Την ίδια στιγμή, η οικονομική και πολιτική κρίση βαθαίνει στις ΗΠΑ και η πίεση προς την Ευρώπη κλιμακώνεται. Αραγε μια διέξοδος της «παράλυσης» της ΕΕ θα είναι και μια ακόμη πιο επιθετική πολιτική σε επίπεδο εξωτερικών και στρατιωτικών θεμάτων;..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ