Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Αδιέξοδο με την ΠΓΔΜ

Το αδιέξοδο που εμφανίζεται και κατά την τελευταία προσπάθεια του Αμερικανού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για την υπόθεση της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας περιέγραψε χτες, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης στους εκπροσώπους των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ) που συμμετέχουν στο συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Στο Συμβούλιο, που συνεδρίασε χτες προκειμένου να εμπεδωθούν οι δεδομένες επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, κύριο αντικείμενο της συζήτησης ήταν η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ΕΕ μετά το «ΟΧΙ» των Γάλλων στο δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η αδυναμία προώθησης της πολιτικής ολοκλήρωσης της ΕΕ, είναι πιθανό να επηρεάσει την ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο συμβούλιο συζητήθηκε επίσης και η κατάσταση στο Κυπριακό, υπό το πρίσμα της πρωτοβουλίας που φαίνεται ότι σκοπεύει να αναλάβει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Οπως είναι γνωστό, απεσταλμένος του ΓΓ βρίσκεται ήδη στη Λευκωσία και ανιχνεύει τις δυνατότητες αναζωογόνησης της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού, πάντα στη βάση του «σχεδίου Ανάν». Για το θέμα αυτό, η θέση που διαμορφώνεται στην Αθήνα αλλά και τη Λευκωσία, είναι ότι η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ είναι «καλοδεχούμενη», αλλά δεν πρέπει να εκδηλωθεί αν εκ των προτέρων δε διασφαλιστεί η επιτυχία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ