Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εντείνονται οι τριγμοί
  • Επικρίσεις πριν καν σχηματίσει κυβέρνηση δέχεται ο εντολοδόχος πρωθυπουργός ντε Βιλπέν
  • Προς έκτακτο συνέδριο το Σοσιαλιστικό Κόμμα

ΠΑΡΙΣΙ.-

Περιθώριο εκατό ημερών για να καταφέρει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του γαλλικού λαού, μετά την απόρριψη με 55% του «ευρωσυντάγματος» στο δημοψήφισμα την περασμένη Κυριακή, θέτει στον εαυτό του, σύμφωνα με όσα είπε στους Γάλλους γερουσιαστές, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ο ντε Βιλπέν φέρεται να αναγνώρισε ότι ο στόχος αυτός είναι γιγαντιαίος και δεσμεύτηκε να ενημερώνει «το έθνος για τη δράση της κυβέρνησής του κάθε μήνα».

Παράλληλα, για δεύτερο 24ωρο, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός είχε συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ όσο και με στελέχη του κυβερνώντος συνασπισμού «Ενωση για το Λαϊκό Κίνημα», προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις, μέχρι στιγμής, πληροφορίες, το κόμμα των Φιλελευθέρων (UDF) που συμμετέχει στο συνασπισμό, δυσαρεστημένο από την επιλογή ντε Βιλπέν, αρνείται να συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει, επίσης, τη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα του ηγέτη της «Ενωσης για το Λαϊκό Κίνημα», Νικολά Σαρκοζί, πρώην τσάρου της γαλλικής οικονομίας. Ο Σαρκοζί, ο οποίος προαλείφεται πιθανότατα για το υπουργείο Εσωτερικών, είναι ο πιθανότερος υποψήφιος διάδοχος του Σιράκ στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2007, ενώ θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους εσωκομματικούς αντιπάλους του ντε Βιλπέν.

Συνεχίζεται η γκρίνια

Ο γαλλικός Τύπος, χτες, εξαπέλυε νέα επίθεση κατά του Σιράκ, με αφορμή την επιλογή ντε Βιλπέν. Οπως υπογραμμίζει η πλειοψηφία των ΜΜΕ, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός αποτελεί «πρόκληση» για το γαλλικό λαό μετά το βροντερό «όχι» του δημοψηφίσματος για το «ευρωσύνταγμα», που προκάλεσε τριγμούς στη γαλλική πολιτική σκηνή. Ο ντε Βιλπέν είναι ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της πάλαι ποτέ γαλλικής αριστοκρατίας και της πολιτικής ελίτ, που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κατακεραύνωσε και ουδέποτε εκλέχτηκε σε κάποιο από τα αξιώματα που ανέλαβε.

Από την πλευρά του, ο Ζακ Σιράκ απέφυγε να απαντήσει στις επικρίσεις και στα σχόλια. Επέλεξε να αποστείλει επιστολή προς όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους του, με την οποία τους καλεί «να γίνει ανάλυση σε βάθος των αποτελεσμάτων και των συνεπειών του γαλλικού δημοψηφίσματος, αρχής γενομένης από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 16-17 Ιουνίου». Επίσης, τους επαναδιαβεβαιώνει ότι η «Γαλλία παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Σε εξέλιξη, όμως, βρίσκονται διεργασίες και στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού κόμματος, το οποίο αναδείχτηκε πιο διχασμένο από ποτέ άλλοτε μετά το δημοψήφισμα. Ο ΓΓ Φρανσουά Ολάντ κήρυξε, ουσιαστικά, την έναρξη εσωκομματικών αλλαγών, καλώντας, εμμέσως, το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος να συνεδριάσει για να αποφασίσει τη διενέργεια ή όχι έκτακτου συνεδρίου, προκειμένου εκεί «να συζητηθεί ο προσανατολισμός και η στρατηγική του κόμματος στο εξής». Ο Ολάντ επέκρινε σφοδρά την επιλογή ντε Βιλπέν, υπογραμμίζοντας ότι αποδεικνύει την άρνηση του Προέδρου Σιράκ να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ουσιαστικά αλλαγή πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ