ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Και νέα αμερικανικά όπλα στα κατεχόμενα

Η Τουρκία ενισχύει τον κατοχικό στρατό της στην Κύπρο, μεταφέροντας νέα οπλικά συστήματα, όλα αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Σημειώνεται ότι η μεταφορά γινόταν ενώ στο νησί βρισκόταν ο απεσταλμένος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κίραν Πρέντεργκαστ, προσπαθώντας να εξεύρει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας, μεταξύ 16 και 31 Μάη το αρματαγωγό ML124 (KARAMURSELBEY) έκανε τη διαδρομή Τουρκία - κατεχόμενο λιμάνι Αμμοχώστου οκτώ φορές, μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό και προσωπικό. Σημειώνεται ότι στρατιωτικό υλικό είχε μεταφερθεί στα κατεχόμενα και τον περασμένο Φλεβάρη, που και πάλι ήταν αμερικανικής προέλευσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν οι Αμερικανοί προέβαιναν σε διαβήματα και παραστάσεις όταν υπήρχε ο ισχυρισμός ότι η Εθνική Φρουρά ενισχυόταν με αμερικανικής προέλευσης οπλισμό.

Οσον αφορά στο στρατιωτικό υλικό που μεταφέρθηκε, οι πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» αναφέρουν ότι μεταφέρθηκαν 16 άρματα μάχης αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης της σειράς Μ48. Στις 18 Φλεβάρη 2005 είχαν μεταφερθεί 16 αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης Μ48 Α5Τ2 με το πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού L401 ERTOGRUL.

Επίσης μεταφέρθηκαν έξι τεθωρακισμένα οχήματα αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης Μ113 με εκτοξευτήρες (TOW II M113 mounded). Παρόμοια συστήματα ήρθαν και το Φλεβάρη. Μεταφέρθηκαν, ακόμη, 18 πυροβόλα Μ115 203 χιλιοστών αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης.

Παλαιότερα υπήρξαν ισχυρισμοί ότι τα οπλικά συστήματα ουσιαστικά μεταφέρονται για αντικατάσταση παλαιότερων, αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, κατά τις τρεις τελευταίες αναχωρήσεις του πλοίου, επιστράφηκαν πίσω στην Τουρκία αριθμός παλαιών οχημάτων (φορτηγών), παλαιά διοικητικά τζιπ τύπου «Καγκουρό» και παλιές υδροφόρες.

Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν την εκφόρτωση οπλικών συστημάτων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι γι' αυτή την ενέργεια του «Αττίλα» θα υποβληθεί διαμαρτυρία στα Ηνωμένα Εθνη. Ο κατοχικός στρατός, είπε, αναβαθμίζεται συνεχώς, γεγονός που η κυβέρνηση δε θεωρεί φυσιολογικό, υπό το φως των προσπαθειών που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού. Ο Κ. Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει δραστηριότητα και στη θαλάσσια περιοχή της Αμμοχώστου, όπου τουρκικά πολεμικά πλοία αντικαθιστούν σημαδούρες. Πρόσθεσε ότι την κατάσταση παρακολουθεί άκατος της κυπριακής λιμενικής αστυνομίας.

Στο μεταξύ ο Πρέντεργκαστ συνέχισε και χτες τις ξεχωριστές συζητήσεις του με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για πιθανή επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία δείχνει να έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με τη σαφήνεια των θέσεών της. Ετσι ως και ο σχεδόν πάντα αντιπολιτευόμενος πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωνε χτες ότι το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε λεπτομερείς εισηγήσεις για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στον Πρέντεργκαστ «θα κλείσει κάποια στόματα, τα οποία μας κατηγορούσαν ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε». Πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ελληνοκυπριακή πλευρά να κληθεί να δώσει κάποιες πρόσθετες απαντήσεις επί διαφόρων θεμάτων.

Ο Πρέντεργκαστ βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα και στις 7 Ιούνη μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον Κόφι Ανάν, ο οποίος θα αποφασίσει για τα περαιτέρω βήματα.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Απειλή» η επέκταση των χωρικών υδάτων

«Σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια της Τουρκίας θεωρείται η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στην αναθεωρημένη μορφή του εγγράφου πολιτικής ασφάλειας της Τουρκίας, το οποίο πήρε την τελική του μορφή, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο έγγραφο γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο επέκτασης και υπογραμμίζεται «η σημασία της αποτρεπτικής στρατιωτικής ισχύος για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και των υφισταμένων ισορροπιών, απέναντι στην εν λόγω συμμετρική απειλή».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στο έγγραφο «υπογραμμίζεται η σημασία της εύρεσης δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», ενώ τονίζεται ότι «το Νησί έχει σημασία πρώτου βαθμού για την ασφάλεια της Τουρκίας και δεν πρόκειται να τεθεί θέμα παραίτησης από τα δικαιώματά μας».

Η εφημερίδα γράφει ότι στη νέα μορφή του εγγράφου δεν ιεραρχούνται οι «εξωτερικές απειλές», αλλά αναφέρονται θέματα όπως οι σχέσεις με την Ελλάδα, το Ιράκ και το κυπριακό ζήτημα.

Η «Χουριέτ» υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά, στο έγγραφο γίνεται λόγος για τις περίφημες «ασύμμετρες απειλές» και πιο συγκεκριμένα για τη διεθνή τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τη σωματεμπορία.

Ως προς τις «εσωτερικές απειλές», αναφέρονται η ισλαμική οπισθοδρόμηση, ο διαμελισμός της χώρας και η άκρα αριστερά(!).

Η αναθεωρημένη μορφή του εγγράφου, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, στις 21 Ιουνίου.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζονται οι δραστηριότητες σε δήμους

Μετά την πρώτη συγκέντρωση στο Χολαργό που έγινε προχτές, Τετάρτη, οι πρωτοβουλίες της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ με τη διοργάνωση συζητήσεων - συγκεντρώσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεχίζονται τις επόμενες μέρες και σε άλλους δήμους της Αθήνας.

Σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι η αποκάλυψη του ρόλου του θεσμού ως μοχλού για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΚΟΑ είναι οι εξής:

  • Τη Δευτέρα 6/6 στο Χαλάνδρι.
  • Τη Δευτέρα 13/6 στα Βριλήσια, στο Γαλάτσι, στην Αγία Παρασκευή, στον Υμηττό και το Χαϊδάρι.
  • Την Τρίτη 14/6 στον Ταύρο.
  • Την Τετάρτη 15/6 στη Δάφνη, στον Αλιμο, στην Αγία Βαρβάρα στο Μπραχάμι και τη Μεταμόρφωση.
  • Την Πέμπτη 16/6 στη Νέα Ιωνία.
  • Την Τρίτη 21/6 στην Αθήνα.
  • Την Τετάρτη 22/6 στην Ηλιούπολη.
  • Την Πέμπτη 23/6 στου Ζωγράφου, στο Αιγάλεω και τη Ν. Σμύρνη.

Μέχρι τα τέλη Ιούνη θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και σε άλλους δήμους της Αθήνας.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Νάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος για τα Σώματα Ασφαλείας, θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή περιοδείες και συναντήσεις με διοικήσεις και εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας, στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα:

  • Στις 9 π.μ. θα γίνει περιοδεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας και συνάντηση με τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της οδού Μαρτίου.
  • Στις 11 π.μ. θα γίνει περιοδεία στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης και συνάντηση με τους εργαζομένους του Λιμενικού Σώματος.

-- Εκδήλωση για το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις, για το πέρασμα του λιανικού εμπορίου σε κρατικό - κοινωνικό φορέα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, διοργανώνει η ΚΟΒ Εμποροϋπαλλήλων της ΚΟΑ του ΚΚΕ, την Τετάρτη 8 Ιούνη, στις 7μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ (Κοτοπούλη και Βερανζέρου, 1ος όροφος).

-- Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Λαϊκά προβλήματα και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ στο Βόλο, την Πέμπτη, 16 Ιούνη. Ομιλητής θα είναι ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις για τις θέσεις του Κόμματος στην ΤΑ

Πολιτική συγκέντρωση με θέμα «οι θέσεις του ΚΚΕ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» διοργανώνει το ΚΚΕ στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόνιτσας, την Κυριακή 5 Ιούνη στις 11 π.μ. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Τίμος Παπανικολάου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδος του ΚΚΕ.

  • Την Τετάρτη 8 Ιούνη η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Μεταξουργείου στο Βόλο, με θέμα: «Η κατάσταση στους δήμους και οι θέσεις του ΚΚΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
  • Την Πέμπτη 9 Ιούνη η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης για τις θέσεις του ΚΚΕ στην ΤΑ. Θα μιλήσει ο Γ. Καΐκης, μέλος της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τον αθηναϊκό λαό σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων που προβλέπει ο νόμος για τη λεγόμενη «μεταολυμπιακή αξιοποίηση».

Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, η πρώτη στο Βοτανικό (Ιερά Οδός και Αγίας Αννης) με ομιλητή τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η δεύτερη στο Ελληνικό (πλατεία Ελληνικού), με ομιλητή τον Παναγιώτη Σοφό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κεντρικά συνθήματα των συγκεντρώσεων είναι:

  • ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση και την εμπορευματοποίηση της κρατικής γης, των ελεύθερων χώρων και των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.
  • Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και η συντήρησή τους να μείνουν στο Δημόσιο για αξιοποίηση υπέρ του λαού και της νεολαίας, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.

Σημειώνεται ότι χτες η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσουν διαγωνισμοί για την εκποίηση μέρους των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ