Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Απειλή» η επέκταση των χωρικών υδάτων

«Σοβαρή απειλή» για την ασφάλεια της Τουρκίας θεωρείται η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στην αναθεωρημένη μορφή του εγγράφου πολιτικής ασφάλειας της Τουρκίας, το οποίο πήρε την τελική του μορφή, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο έγγραφο γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο επέκτασης και υπογραμμίζεται «η σημασία της αποτρεπτικής στρατιωτικής ισχύος για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και των υφισταμένων ισορροπιών, απέναντι στην εν λόγω συμμετρική απειλή».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στο έγγραφο «υπογραμμίζεται η σημασία της εύρεσης δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», ενώ τονίζεται ότι «το Νησί έχει σημασία πρώτου βαθμού για την ασφάλεια της Τουρκίας και δεν πρόκειται να τεθεί θέμα παραίτησης από τα δικαιώματά μας».

Η εφημερίδα γράφει ότι στη νέα μορφή του εγγράφου δεν ιεραρχούνται οι «εξωτερικές απειλές», αλλά αναφέρονται θέματα όπως οι σχέσεις με την Ελλάδα, το Ιράκ και το κυπριακό ζήτημα.

Η «Χουριέτ» υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά, στο έγγραφο γίνεται λόγος για τις περίφημες «ασύμμετρες απειλές» και πιο συγκεκριμένα για τη διεθνή τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τη σωματεμπορία.

Ως προς τις «εσωτερικές απειλές», αναφέρονται η ισλαμική οπισθοδρόμηση, ο διαμελισμός της χώρας και η άκρα αριστερά(!).

Η αναθεωρημένη μορφή του εγγράφου, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, στις 21 Ιουνίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ