Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
Προς εναρμόνιση οι εθνικές νομοθεσίες

Με γρήγορες διαδικασίες η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωράει στο λεγόμενο αντιτρομοκρατικό νομικό καθεστώς, θυσιάζοντας κατακτήσεις που κερδήθηκαν με πολύχρονους αγώνες, με το πρόσχημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων των πολιτών της.

Στο Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε προχτές στο Λουξεμβούργο, οι αρμόδιοι υπουργοί ασχολήθηκαν με θέματα της μεταφοράς στην εθνική νομοθεσία της απόφασης - πλαίσιο για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη, κατά τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, έχουμε ένα «σαφάρι» συλλήψεων και παραδόσεων «υπόπτων» και κατηγορουμένων με απλές και συνοπτικές διαδικασίες, ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας προχτές στο Λουξεμβούργο υποκριτικά μιλούσε «για ανάγκη διατήρησης στην εθνική νομοθεσία των πολιτικών λόγων άρνησης εκτέλεσης του εντάλματος».

Εξάλλου, η κυβέρνησή του τον περασμένο Ιούλη, με νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, εισήγαγε την κοινοτική νομοθεσία στο εθνικό Δίκαιο για το ευρωένταλμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τα τέλη Μάη σε 20 από τις 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δόθηκαν στοιχεία, έχουν συλληφθεί 819 άτομα, έχουν παραδοθεί 553, ενώ εκκρεμεί η σύλληψη και παράδοση άλλων 2.000 «υπόπτων» για τέλεση διάφορων πράξεων.

Η χώρα μας έχει εκδώσει μέχρι τώρα 20 ευρωπαϊκά εντάλματα και έχει εκτελέσει 25 απ' όσα έχουν εκδοθεί. Μάλιστα, μια περίπτωση αφορούσε Ελληνα πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας άρχισε να εφαρμόζεται από το τέλος του περασμένου καλοκαιριού.

Το Συμβούλιο Υπουργών ασχολήθηκε και με την προώθηση του προγράμματος της Χάγης και τα μέτρα αστυνομοκρατίας που προτίθενται να λάβουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας στην παρέμβασή του αναφέρθηκε και στην απόφαση - πλαίσιο σχετικά με το ρατσισμό και την ξενοφοβία, καθώς στο θέμα της διατήρησης δεδομένων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ