Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Δεσμεύσεις» από τον Βιλπέν

Με 24ωρη απεργία «απάντησαν» οι σιδηροδρομικοί στις υποσχέσεις του νέου πρωθυπουργού

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αποφασισμένος «να κάνει τα πάντα» για να καταπολεμήσει την ανεργία και να κερδίσει «την εμπιστοσύνη του γαλλικού λαού» δήλωσε, στην πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Γαλλίας. Οι «καλές προθέσεις» του, πάντως, δεν επιβεβαιώνονται από τη νέα κυβέρνηση που σχημάτισε ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Με εξαίρεση την επαναφορά στο υπουργείο Εσωτερικών του Νικολά Σαρκοζί, γνωστού για τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές απόψεις του και την απομάκρυνση από το υπουργείο Εξωτερικών του Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην Επιτρόπου και θερμού υπερμάχου του «ευρωσυντάγματος», αρκέστηκε απλώς σε μια αλλαγή προσώπων στα υπουργεία.

Ηδη χτες οι σιδηροδρομικοί όλης της χώρας πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία αντιδρώντας στην προοπτική απολύσεων και ελαστικοποίησης του ωραρίου, δίνοντας σαφές μήνυμα στη γαλλική ηγεσία ότι το «όχι» του δημοψηφίσματος δεν ήταν απλώς μια αντίδραση της στιγμής. Επίσης, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τις δύο πρώτες ημέρες της βδομάδας δείχνει ότι η εμπιστοσύνη της γαλλικής κοινής γνώμης στο πρόσωπο του Προέδρου Σιράκ έχει καταβαραθρωθεί στο χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας, αγγίζοντας, μόλις, το 24%.

Πριν ανακοινώσει την κυβέρνησή του, ο Βιλπέν επισκέφτηκε ένα κρατικό γραφείο ευρέσεως εργασίας στην πόλη Serris, στα ανατολικά του Παρισιού, όπου συνομίλησε με ανέργους. Κάλεσε τους εργαζομένους στα ανάλογα γραφεία της χώρας «να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες και να εξατομικεύουν την κάθε περίπτωση». Παράλληλα, συνεχίζονται οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης, που, σύμφωνα με τον Βιλπέν, θα ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη της βδομάδας και θα απαρτίζεται από λιγότερους από 40 υπουργούς.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, με ανακοίνωσή του αμέσως μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το «ευρωσύνταγμα» στην Ολλανδία, κάλεσε «όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν τη διαδικασία επικύρωσης της συνθήκης», συμπληρώνοντας, όμως, ότι τα αποτελέσματα σε Γαλλία - Ολλανδία «θέτουν ερωτήματα και προκαλούν ανησυχίες για το μέλλον. Θα πρέπει να αναλυθούν οι συνέπειες για την Ενωση σε βάθος και η διαδικασία αυτή να αρχίσει αμέσως κιόλας από το συμβούλιο κορυφής στις 16 - 17 Ιούνη». Αργά χτες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο Ζακ Σιράκ θα συναντηθεί με τον Γερμανό Καγκελάριο Σρέντερ, το Σάββατο στο Βερολίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ