Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»
Μια πολιτική που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ

Οταν ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η «ανασυγκρότηση και η ουσιαστική επανίδρυση του κράτους είναι καίρια στρατηγική επιλογή και μείζων προτεραιότητα της νέας διακυβέρνησης», ασφαλώς δεν αναφέρεται σε κάτι καινούριο, ανεξαρτήτως της ορολογίας που χρησιμοποιεί. Η πολιτική αυτή δεν είναι εφεύρεση της Νέας Δημοκρατίας. Υπήρχε πριν αυτή έρθει στην κυβερνητική εξουσία ως απαίτηση, την οποία επέβαλαν οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου - ντόπιου και ξένου - στο πλαίσιο των γενικότερων προσαρμογών της χώρας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα δε στις συνθήκες της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ).

Η ΝΔ βρήκε και συνεχίζει, χωρίς παρεκκλίσεις, την πολιτική της «επανίδρυσης», ή «ανασυγκρότησης» ή «ριζικής μεταρρύθμισης» - ή όπως αλλιώς ονομαστεί στο μέλλον - του κράτους, διότι αυτή την πολιτική την είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση κυρίως με το περιβόητο πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Τότε το ΠΑΣΟΚ δε δίσταζε να παραδεχτεί ότι ο στόχος της αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης στα πρότυπα που ορίζει το πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΕΙΑ είναι ένας στόχος «άμεσα συνδεδεμένος τόσο με την οικονομική ανάπτυξη όσο και με την εναρμόνιση των δημοσίων διοικήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ, στόχος που τέθηκε στις συνόδους κορυφής και της Λισαβόνας και της Φέιρα». Παραδεχόταν, επίσης, ότι ασκούνταν ισχυρές πιέσεις από την ΕΕ να προωθηθούν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος, γιατί είχαν καθυστερήσει αρκετά (Γενάρης 2002 - Ομιλίες στην πρώτη Συνεδρίαση της «Κεντρικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος ΠΟΛΙΤΕΙΑ»).

Πριν από λίγους μήνες, η ΝΔ ως κυβέρνηση πρόσθεσε τη δική της πινελιά στο εν λόγω πρόγραμμα. Στις 18 Φλεβάρη συγκάλεσε στο Ζάππειο Μέγαρο το «Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», όπου ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος εισηγήθηκε τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν στο πλαίσιο του προγράμματος ΠΟΛΙΤΕΙΑ για την τριετία 2005 - 2007. Ολόκληρο το πρόγραμμα που κατέθεσε εκεί ο υπουργός έφερε τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πρόγραμμα "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" - Η επανίδρυση της Δημόσιας Διοίκησης 2005 - 2007» και συνάντησε την επιδοκιμασία τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΝ (το ΚΚΕ δε συμμετέχει στο «Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», αφού δεν πρόκειται για κάποιο όργανο που έχει αρμοδιότητες). Ο εκπρόσωπος, μάλιστα, του ΠΑΣΟΚ Αλ. Παπαδόπουλος, με χαρά του, διαπίστωσε ότι η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ η μόνη διαφωνία που διατύπωσε αφορούσε τον όρο «Επανίδρυση».

Σύγχρονο κράτος αλλά για ποιον;

Στο εν λόγω πρόγραμμα Παυλόπουλου για «την επανίδρυση της Δημόσιας Διοίκησης», αποσαφηνιζόταν πλήρως ότι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η απογραφειοκρατικοποίησή του υπαγορεύονται πλήρως από τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου για ελευθερία κίνησης και δράσης. Αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας εντοπίζει ως κύρια αδυναμία προσέλκυσης και ίδρυσης νέων εταιριών, τη γραφειοκρατία. Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην εκατοστή εικοστή πέμπτη (125) θέση σε σύνολο κρατών εκατόν τριάντα δύο (132) ως προς τον αριθμό των διαδικασιών που απαιτούνται και τις ανάλογες ημέρες για την ίδρυση μιας νέας εταιρίας... Αντίστοιχα όμως συμπεράσματα επιβεβαιώνονται και βάσει της έκθεσης της ανταγωνιστικότητας του Institute of Management and Development, σύμφωνα με την οποία η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας από την τεσσαρακοστή έκτη (46) θέση το 2003, έπεσε στην τεσσαρακοστή ένατη (49) το 2004, λογίζοντας ως μία από τις αιτίες του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους... Συνοπτικά, θα μπορούσε να τονιστεί ότι η οργάνωση και η λειτουργία της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης υπονομεύουν την ανάπτυξη, εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Το εν λόγω πρόγραμμα - Παυλόπουλου υιοθετήθηκε από την κυβερνητική επιτροπή στις 8 Μαρτίου 2005 και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι ετοιμάζουν με το νέο «Καποδίστρια» (2007-07-15 00:00:00.0)
Σύμπνοια και αλληλοκατανόηση... (2006-08-03 00:00:00.0)
«Επανίδρυση»... για μεγαλύτερη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου (2006-03-03 00:00:00.0)
Τα γκάλοπ εργαλεία υπέρ των «μεταρρυθμίσεων» (2005-12-10 00:00:00.0)
«Επανίδρυση» χάριν των «επενδυτών» (2004-04-15 00:00:00.0)
Ψήφος εμπιστοσύνης στη Γερουσία (1996-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ