Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
«Επανίδρυση»... για μεγαλύτερη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου
  • Σε Ανώνυμη Εταιρία θα παραδώσει η κυβέρνηση το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη Βελτίωση της Διοικητικής Ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου 2007 - 2013»
  • «Πρόκειται για "επανίδρυση" από ιδιώτες για τους ιδιώτες», τονίζει στο «Ρ» ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Ερχονται να... εξυπηρετηθούν και οι μάνατζερ

ICON

Ερχονται να... εξυπηρετηθούν και οι μάνατζερ
Εχοντας ως κύριο στόχο ένα κράτος ακόμα πιο αποτελεσματικό για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ολιγαρχίας και την ανασυγκρότηση της κρατικής μηχανής κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να καταστεί ακόμα πιο κερδοφόρα η επιχειρηματική δράση του μεγάλου κεφαλαίου, η κυβέρνηση της ΝΔ, σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγές στη δημόσια διοίκηση μέσα στην επόμενη επταετία (2007 - 2013). Ειδικότερα, στοχεύει να αναθέσει το έργο της ανασυγκρότησης του Δημοσίου σε Ανώνυμη Εταιρία, την οποία θα απαρτίζουν ιδιώτες μάνατζερς, που θα έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία, για να το φέρουν σε πέρας.

Επισήμως, το υπουργείο Εσωτερικών που έχει την αρμοδιότητα για το ζήτημα αυτό, διαψεύδει ότι υπάρχει, στην παρούσα φάση, κάποιο συγκεκριμένο σχετικό κυβερνητικό σχέδιο. Εντούτοις, πηγές από το ίδιο το υπουργείο παραπέμπουν στο πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο προβλέπει την ανάθεση του έργου της εν λόγω αναδιοργάνωσης του Δημοσίου σε ιδιώτες μάνατζερς. Επιπλέον, διαρροές που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, μέσω της εφημερίδας «Απογευματινή», δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια παρερμηνειών. Τα πάντα είναι έτοιμα προς προώθηση.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ανάθεση του έργου σε Ανώνυμη Εταιρία, την οποία θα αποτελούν μάνατζερ. Προσθέτει δε πως για τη συγκρότηση της εν λόγω εταιρίας θα προωθηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, ενώ το όλο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια, τα οποία η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα ανέλθουν στο ύψος των 700 εκατομμυρίων ευρώ.

«Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει να ακυρώσουν αυτή την πολιτική»
«Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει να ακυρώσουν αυτή την πολιτική»
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών δήλωναν χτες ότι υπάρχει κυβερνητική βεβαιότητα για την έγκριση τόσο του προγράμματος, όσο και του προαναφερόμενου ποσού από την ΕΕ. Η κυβερνητική αυτή αισιοδοξία είναι απολύτως ρεαλιστική, αφού αποτελεί επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης η εξάλειψη κάθε κρατικού ελέγχου που εμποδίζει ή καθυστερεί την επιχειρηματική δράση του κεφαλαίου στο πλαίσιο του μονοπωλιακού ανταγωνισμού.

Υπέρ πάντων η επιχειρηματική δράση

Τα παραπάνω έρχεται, τέλος, να επιβεβαιώσει, επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, η οποία στάλθηκε προχτές προς όλα τα υπουργεία, τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων και τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών της χώρας.

Με την επιστολή, ο υπουργός δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα, ώστε να ξεκινήσει η «διαβούλευση μεταξύ των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, στο πλαίσιο της κατάρτισης Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Βελτίωση της Διοικητικής Ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου 2007 - 2013»

Στόχος της διαβούλευσης, αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός, «είναι η εκπόνηση ενός συνεκτικού Επιχειρησιακού Σχεδίου που θα αντιμετωπίζει συνολικά και συντονισμένα την ανάγκη μετασχηματισμού της οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης στοχεύοντας:

Στην ενδυνάμωση του ρόλου της στην Αναπτυξιακή Διαδικασία της χώρας και στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, καθώς και στην προσαρμογή της στα νέα δεδομένα της Οικονομίας της Γνώσης και στον ορθολογικό σχεδιασμό και εφαρμογή των δημοσίων πολιτικών και τη δημιουργία καινοτόμων - ποιοτικών υπηρεσιών για πολίτες και επιχειρήσεις, χωρίς αποκλεισμούς, στο πλαίσιο της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων»!

Χτες, επίσης, μιλώντας στην «Ελληνική Ενωση Επιχειρηματιών» ο Πρ. Παυλόπουλος παραδέχτηκε πως «η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, για την ευόδωση των οποίων προωθείται μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που στοχεύουν «στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την άρση των διοικητικών εμποδίων, με γνώμονα τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης».

ΠΑΜΕ: Οι εργαζόμενοι να ακυρώσουν αυτή την πολιτική

Σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αναθέσει στους ιδιώτες μάνατζερ τη λεγόμενη «επανίδρυση του κράτους», ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε: «Πρόκειται για '' επανίδρυση'' του κράτους από τους ιδιώτες για τους ιδιώτες. Η κυβέρνηση σχεδιάζει στο πλαίσιο της διαβόητης ανταγωνιστικότητας να αναπτύξει και να ενισχύσει τη Δημόσια διοίκηση, έτσι ώστε να υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και να υπηρετείται από αυτήν. Η προοπτική αυτού του σχεδιασμού αποβλέπει σε μια δημόσια διοίκηση εχθρική προς τους εντός κι εκτός αυτής εργαζόμενους και φιλική για την ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Στην πραγματικότητα το μεγάλο κεφάλαιο καθίσταται πλέον εντελώς ασύδοτο.

Μετά απ' όλα αυτά γίνεται περισσότερο από κάθε φορά αναγκαίο οι εργαζόμενοι και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα από κοινού να συγκρουστούν με αυτή την πολιτική και να αποτρέψουν μια τέτοια προοπτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ