Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΔΗΜΟΙ - ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ
Εμπορεύονται ένα κοινωνικό αγαθό

Μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και σημαντικές παρεμβάσεις στη διάρκεια χτεσινής εκδήλωσης στο δημαρχείο Καλλιθέας για την Υγεία

Η καμπάνια για την Υγεία και την Πρόνοια που ξεδιπλώνουν από την περασμένη βδομάδα οι δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω από τα ψηφοδέλτια συνεργασίας του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών βρίσκει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Αυτό φάνηκε και χτες στην εκδήλωση που έγινε στο δημαρχείο της Καλλιθέας με θέμα: «Τα προβλήματα της Υγείας του λαού».

Εκεί, όπου μέσα από τη συζήτηση για τα προβλήματα της Υγείας αναδείχτηκε με ανάγλυφο τρόπο ότι και η Αυτοδιοίκηση συμμετέχει ενεργά στην ιδιωτικοποίησή της και στην εμπορευματοποίηση αυτού του κοινωνικού αγαθού, είτε μέσω της παροχής προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης είτε με την υλοποίησή τους με χρήματα των εργαζομένων.

«Η παροχή υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα κάθε εργαζόμενου. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να παρέχεται δωρεάν για όλους και στα πλαίσια ενός δημόσιου συστήματος. Ενός συστήματος στο οποίο θα είναι ενταγμένες όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες, που λειτουργούν σήμερα, από τα ασφαλιστικά ταμεία, παράλληλα με ένα σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης». Τα παραπάνω τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας με τη «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα», Βασίλης Δημόπουλος, και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η Υγεία, η Πρόνοια και η Κοινωνική Ασφάλιση έχουν μπει οριστικά στην "προκρούστεια κλίνη" των περικοπών, της ανταποδοτικότητας, της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης».

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις των ομιλητών (στο βήμα ο Χ. Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ)
Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις των ομιλητών (στο βήμα ο Χ. Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ)
Ο Βασ. Δημόπουλος μίλησε για το ρόλο των δημοτικών ιατρείων, τα οποία «αποτελούν ένα κακέκτυπο υποκατάστατο υπηρεσιών», και σημείωσε ότι «η "δραστηριότητα" αυτή των δήμων εξυπηρετεί: Πρώτον, την κυβέρνηση, γιατί απεκδύεται από τις ευθύνες για παροχή κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών μετακυλίοντας το βάρος στην Αυτοδιοίκηση. Δεύτερον, τις δημοτικές αρχές, γιατί παρουσιάζουν ένα φιλολαϊκό προφίλ ότι δήθεν λύνουν προβλήματα παροχής υπηρεσιών Υγείας των δημοτών τους ενώ ουσιαστικά και πρακτικά τα συντηρούν. Τρίτον, τους γιατρούς - "εθελοντές", γιατί προσελκύουν πελατεία στα ιδιωτικά τους ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε πως οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις διαπερνούν όλο τον τομέα της Πρόνοιας και της Υγείας. «Οι εργαζόμενοι - είπε χαρακτηριστικά - πληρώνουν με την ίδια τους την αρτιμέλεια, τη ζωή τους, τη βάρβαρη καπιταλιστική εκμετάλλευση». Και συνέχισε δίνοντας χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως ότι η χώρα μας είναι η δεύτερη στον κόσμο σε ιδιωτικές δαπάνες Υγείας και πρώτη σε εργατικά ατυχήματα στην Ευρώπη. Συμπλήρωσε πως μόνο το 7% των παιδιών με αναπηρίες φοιτούν σε ειδικά σχολεία, ενώ το 80% των ικανών σε εργασία αναπήρων είναι εκτός παραγωγής.

Πλούσια σε προβληματισμό ήταν η συζήτηση που ακολούθησε. Μεταξύ άλλων, καυτηριάστηκε η συνειδητή υποχρηματοδότηση της Υγείας, ο ανύπαρκτος έλεγχος της ποιότητας των φαρμάκων, κ.ά. «Τα πρόσωπα αλλάζουν, αλλά οι πολιτικές μένουν ίδιες και απαράλλαχτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Τραντέλας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Καλλιθέας, αναφερόμενος στα τελευταία 16 χρόνια που διοικούν δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ. Ενώ τόνισε ότι ενώ αυξάνονται οι αρμοδιότητες του δήμου, μειώνονται οι εργαζόμενοι, για τους οποίους δεν υπάρχει καν γιατρός εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ