Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συγκροτούνται οι τεχνικές επιτροπές

«Εξηγήσεις» από τον ΟΗΕ ζητά η κατοχική ηγεσία για τα όσα συμφώνησε με τη Λευκωσία

Αρχισαν χτες οι διεργασίες και η συνεργασία με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ, για την προώθηση των τεχνικών επιτροπών, όπως συμφωνήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Κόφι Ανάν. Οι δύο άντρες κατέληξαν οι επιτροπές αυτές να συσταθούν για να προλειάνουν το έδαφος πριν την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Θα ασχοληθούν με ζητήματα όπως οι έποικοι και η αποστρατικοποίηση της νήσου. Το θέμα τώρα είναι τι θα πράξει η Τουρκία, ενώ η κατοχική ηγεσία ήδη διαμαρτύρεται.

Οπως διευκρίνισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, ο Μ. Μόλερ θα μεταβεί σε Αθήνα και Αγκυρα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά και ότι σύντομα θα διοριστεί η πρώτη επιτροπή. Στις δηλώσεις του ο Γ. Ιακώβου ανέφερε ότι δεν έχει καθοριστεί ο αριθμός των επιτροπών, αλλά πρόσθεσε, στόχος τους είναι η προετοιμασία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

Είπε επίσης ότι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι ο αριθμός των εποίκων, των περιουσιών και μέθοδοι αποκατάστασης προσώπων τα οποία θα μετακινηθούν από μια περιοχή σε άλλη. Ο Γ. Ιακώβου ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως η απαγκίστρωση, η πλήρης αποναρκοθέτηση, η αποστρατικοποίηση και το θέμα των Βαρωσίων.

Η κατοχική ηγεσία δεν είναι ικανοποιημένη από τις εξελίξεις αυτές και τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση Παπαδόπουλου - Ανάν. Οπως δήλωσε ο «υπουργός» Εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς, η κατοχική πλευρά ζήτησε «εξηγήσεις» από τα Ηνωμένα Εθνη για τη συμφωνία για σύσταση τεχνικών επιτροπών.

Επίσης υποστήριξε ότι το έργο των επιτροπών δεν έχει να κάνει με τις προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο που στοχεύουν στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. Εκτόξευσε δε και απειλές ότι η προσπάθεια των Ελληνοκυπρίων για αλλαγή της φύσης της διαδικασίας της εργασίας των τεχνικών επιτροπών δε θα γίνει αποδεκτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ