Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... και προκλητικός εμπαιγμός

Η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), όμως, δεν έμεινε μόνο στην ανακοίνωση των προκλητικών κερδών της. Προχώρησε ακόμη παραπέρα. Κάνοντας πράξη την πρόσφατη πρωθυπουργική προτροπή -κοροϊδία προς τα λαϊκά στρώματα - για μοίρασμα ενός μέρους των κερδών στους εργαζόμενους, ανακοίνωσε τη διανομή «μπόνους» 40 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλογεί, κατά μέσο όρο, σε 2.100 ευρώ ανά εργαζόμενο, το οποίο, πιθανότατα, θα μοιραστεί ανάλογα με την ...παραγωγικότητα του καθένα (στους τραπεζοϋπαλλήλους μερικές εκατοντάδες ευρώ και στα στελέχη χιλιάδες ή και εκατομμύρια).

Με άλλα λόγια, η ΕΤΕ προσφέρει με ...περίσσεια γαλαντομία και μπόλικες τυμπανοκρουσίες, ως «δώρο» στους εργαζόμενους, το 5,1% των τεράστιων κερδών της και, την ίδια στιγμή, είναι μπροστάρης στη συνολική αντεργατική επίθεση των τραπεζών, έχοντας τους εργαζόμενους με το πιστόλι στο κρόταφο. Αρνείται την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης Εργασίας. Ετοιμάζει νέα προγράμματα «εθελούσιων απολύσεων», ενώ, προσλαμβάνει νέους με εξευτελιστικούς μισθούς και απαράδεκτους όρους εργασίας, πολλαπλασιάζει τις προσλήψεις μερικής απασχόλησης και προωθεί τη διαβόητη πολιτική σύνδεσης μισθών με τη λεγόμενη παραγωγικότητα.

Είναι φανερό ότι η προκλητική ενέργεια της ΕΤΕ (προφανώς, σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση) αποτελεί μια ωμή μεθόδευση εξαγοράς των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, μια άλλη πλευρά της αντεργατικής επίθεσης, στέλνοντας μήνυμα ότι οι μισθοί τους θα εξαρτώνται από την κερδοφορία και, κυρίως, τις ορέξεις του τραπεζικού κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ