Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο βαλκανικό ναρκοπέδιο η υπουργός Εξωτερικών

Σε Σαράγεβο και Βελιγράδι χτες, στην Πρίστινα σήμερα, η Ντόρα Μπακογιάννη διαπιστώνει το χάος που δημιούργησαν οι επιλογές της Ουάσιγκτον, τις οποίες και ασπάζεται

Από πρώτο χέρι διαπιστώνει η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τις συνέπειες που άφησαν πίσω τους οι βομβαρδισμοί και οι επεμβάσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στα Δυτικά Βαλκάνια. Χτες, κατά την επίσκεψή της στο Σαράγεβο, διαπίστωσε το χάσμα ανάμεσα στις τρεις συνιστώσες του πολιτικού οικοδομήματος που «φύτεψαν» οι δυνάμεις «σταθεροποίησης» στη Βοσνία, ενώ σήμερα θα διαπιστώσει, κατά την επίσκεψή της στην Πρίστινα, το σκληρό παιχνίδι που παίζει ο αλβανικός εθνικισμός, καθώς οι συζητήσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου βρίσκονται σε εξέλιξη.

Χτες η υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με την ηγεσία της Σερβίας - Μαυροβουνίου, ενός κράτους που, όπως πιθανολογείται και μεθοδεύεται, οδηγείται σε διάσπαση. Η περιοδεία της Ντόρας Μπακογιάννη θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, οπότε θα βρεθεί στη Βιέννη για επαφές με την αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη θα βρίσκεται στην Πρίστινα, όπου θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Ιμπραήμ Ρουγκόβα και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσσοβο (UNMIC), Γένσεν Πέτερσεν, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Χακίμ Θάτσι, τον αρχηγό της «Σερβικής Λίστας», Ολ. Ιβάνοβιτς, και τον αρχηγό του κόμματος «Ora», Βετόν Σουρόι.

Σε συνέντευξή της στο Γιουγκοσλαβικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υπενθύμισε στο Βελιγράδι ότι «η ατμόσφαιρα και οι προθέσεις των Βρυξελλών σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας- Μαυροβουνίου είναι θετικές, αλλά το ζήτημα της συνεργασίας του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έχει βαρύνουσα σημασία».

Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι η «επιδίωξή μου είναι να επιβεβαιώσω το ενδιαφέρον και τη δυνατότητα της Ελλάδας να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο, συμβάλλοντας στις προσπάθειες που γίνονται ώστε η κρίσιμη περίοδος εξελίξεων που έχουμε μπροστά μας να οδηγηθεί τελικώς στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στα Δυτικά Βαλκάνια».

Η Ελληνίδα υπουργός σε ερώτηση σχετικά με την ατμόσφαιρα στην έδρα της ΕΕ αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας-Μαυροβουνίου απάντησε: «Ολοι συμφωνούν πως μια επιτυχής ευρωπαϊκή πορεία θα έχει θετικά αποτελέσματα και για το λαό της, αλλά και για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, που είναι προς όφελος και της Ευρώπης στο σύνολό της».

Η υπουργός Εξωτερικών, πάντως, φρόντισε να μεταφέρει τις ευρωπαϊκές απειλές και το τελεσίγραφο σχετικά με τη σύλληψη του στρατηγού Μλάντιτς συνδέοντάς τη με την πορεία του Βελιγραδίου προς την ΕΕ: «Εάν δεν υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος στη συνεργασία με το ΔΠΔ Χάγης μπορεί αυτό να επηρεάσει αρνητικά και βέβαια αντιλαμβάνεστε σε τι αναφέρομαι».

Η Ελληνίδα υπουργός είπε ότι «η ΕΕ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τα κρίσιμα και σύνθετα ζητήματα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου και του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου και μελετά όλες τις διαστάσεις και τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η μία ή η άλλη έκβαση στα ζητήματα αυτά».

Σχετικά με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου η Ελλάδα, όπως είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, τάσσεται υπέρ «μιας βιώσιμης λύσης, που θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα των άμεσα εμπλεκομένων μερών και όχι προϊόν επιβολής» και θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας το ζήτημα των λεγόμενων στάνταρντ, με έμφαση στο θέμα της αποκέντρωσης και του σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε: «Δεν πιστεύουμε πως τόσο σύνθετες διαπραγματευτικές διαδικασίες θα πρέπει να πιέζονται από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Ελπίζω, πρόσθεσε, ότι όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τη δυνατότητα, αλλά και την ευθύνη που έχουν να οδηγήσουν την περιοχή σε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό αύριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ