Παρασκευή 3 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Δικομματική συμπόρευση με την ΕΕ
  • Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν την αναστολή του νόμου
  • ΚΚΕ: Υποκριτική η αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Χέρι - χέρι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χτες στη Βουλή την τροπολογία για την αναστολή του νόμου για το «βασικό μέτοχο μέχρι 31 Οκτώβρη, συμπορευόμενοι έτσι απολύτως με τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι όλα αυτά σε μια συγκυρία, κατά την οποία οι λαοί της Ευρώπης - όπως φάνηκε από το «Οχι» στο «ευρωσύνταγμα» σε Γαλλία και Ολλανδία - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στέλνουν μηνύματα ανυπακοής στα διευθυντήρια των Βρυξελλών.

Την ομοθυμία αυτή, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων προσπάθησαν, κατά την πολύωρη συνεδρίαση, να την αποκρύψουν με έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις και διαδικαστικά ζητήματα.

Η δικομματική αυτή συνειδητή συμμόρφωση με τα κελεύσματα των Βρυξελλών, με το ΠΑΣΟΚ να πρωτοστατεί στην επιχειρηματολογία ότι το κοινοτικό Δίκαιο υπερισχύει του ελληνικού Συντάγματος, καταγγέλθηκε με σφοδρότητα από τους βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο στη συνεδρίαση.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη τόνισε ότι είναι υποκριτική η αντιπαράθεση που γίνεται ανάμεσα στα δύο κόμματα, αφού και τα δύο δε διαφωνούν στην ουσία για τον έλεγχο των ΜΜΕ και των δημόσιων έργων από το μεγάλο κεφάλαιο. Η ΕΕ, είπε, με την απόφασή της στρέφεται κατά του ίδιου του Συντάγματος της χώρας, αφού αναφέρει ότι το κοινοτικό Δίκαιο «κατά πάγια νομολογία» υπερισχύει ακόμα και από διατάξεις συνταγματικού χαρακτήρα, όπως η συγκεκριμένη για το «βασικό μέτοχο». Με αυτό, παρατήρησε, στην ουσία συμφωνούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αφού παρόμοια διάταξη υπάρχει στο «ευρωσύνταγμα», που από κοινού κύρωσαν τα δύο κόμματα στη Βουλή. Η κυβέρνηση, κατέληξε, συμμορφώνεται ταπεινωτικά, κάνοντας πίσω και σε αυτήν την ελάχιστη χαραμάδα που πήγε να ανοίξει, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δε δικαιούται να κάνει κριτική από τη στιγμή που σηκώνει τη σημαία της υπεροχής του κοινοτικού Δικαίου έναντι του Συντάγματος.

Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ χαρακτήρισε προσυνεννοημένη τη δικομματική αντιπαράθεση, αφού, από τη στάση τους, (υπερψήφιση της τροπολογίας) φαίνεται ξεκάθαρα ότι και οι δύο είναι υποτελείς στην ΕΕ και δεν υπερασπίζουν τα συμφέροντα της χώρας.

Ο Ορ. Κολοζώφ κάλεσε την κυβέρνηση και από άποψη τακτικής, να μην αναστείλει το νόμο για το «βασικό μέτοχο», μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Αναφερόμενος στις απειλές για κόψιμο των κονδυλίων από την ΕΕ, είπε ότι ειδικά σήμερα μετά τα «όχι» στο «ευρωσύνταγμα» από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιμείνει ακόμα περισσότερο, γιατί αυτός είναι ο πυρήνας της αντίστασης των λαών στο «ευρωσύνταγμα». Αντί γι' αυτό, συνέχισε, και τα δύο κόμματα συντεταγμένα βάζουν «την ουρά κάτω από τα σκέλια» και προχωρούν σε ό,τι λέει η ΕΕ, ανεξάρτητα από το εάν αυτό συμφέρει ή όχι τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση, είπε, δεν πρέπει να αναστείλει τον νόμο πρώτα - πρώτα για την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού μας. Στην κατάσταση που έχει βρεθεί σήμερα η ΕΕ, όσο πιο δυνατές είναι οι φωνές αντίστασης στις παρανομίες που κάνει τόσο περισσότερο θα κερδίζουν έδαφος αυτές οι απόψεις και θα ανοίγεται ο δρόμος για μια καλύτερη διέξοδο στο θέμα της ενοποίησης της Ευρώπης όχι με τον τρόπο που θέλουν οι βιομήχανοι και τα μονοπώλια, αλλά με τον τρόπο που θέλουν οι λαοί σε μια ισότιμη βάση μεταξύ των χωρών και των λαών.

Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Φ. Κουβέλης ζήτησε να μην ανασταλεί ο νόμος για το «βασικό μέτοχο» και πρότεινε την προσφυγή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δεν πρέπει, είπε, με την αναστολή του νόμου να υποταχθεί η χώρα στα ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Το ΠΑΣΟΚ έψαχνε δικαιολογία για να μη χρεωθεί την ψήφιση της αναστολής του νόμου και έτσι διά του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου ζήτησε την απόσυρση μιας διάταξης της τροπολογίας δευτερεύουσας σημασίας, αλλιώς δε θα την ψήφισε. Οταν ο παριστάμενος υπουργός Π. Παυλόπουλος δήλωσε ότι την αποσύρει, τότε το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να πει καθαρά ότι ψηφίζει την αναστολή του νόμου για το «βασικό μέτοχο».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρωταγωνίστησαν στην ανάπτυξη της «ευρωλιγούρικης» άποψης για την υπεροχή του κοινοτικού Δικαίου έναντι του ελληνικού Συντάγματος και το μόνο που πρότειναν γενικά και αόριστα είναι να γίνει ένας άλλος νόμος μετά από συζήτηση. Κύριο μοτίβο της τοποθέτησής τους ήταν ότι η χώρα μας «ταπεινώθηκε στα μάτια διεθνών κύκλων»! Μάλιστα, ο Ε. Βενιζέλος πρότεινε να καταργηθεί και ο σχετικός νόμος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ο Π. Παυλόπουλος είπε ότι δε θα γίνει κάτι τέτοιο γιατί αλλιώς θα υπάρχει νομικό κενό που θα έχει σοβαρές συνέπειες στον τομέα της ανάληψης των δημοσίων έργων.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Π. Παυλόπουλος ισχυρίστηκε ότι με το νόμο για το «βασικό μέτοχο» έκλεισαν οι «τρύπες» που υπήρχαν με το νόμο του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόστηκε πιστά η σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος. Αναφερόμενος στην αναστολή του νόμου είπε ότι οι αλλαγές που θα προκύψουν μετά τις συνομιλίες που θα γίνουν με την ΕΕ δε θα θίγουν τον πυρήνα του νόμου για την καταπολέμηση της «διαπλοκής».

Χτες, επίσης, ψηφίστηκε τροπολογία με την οποία καταργείται ο περιορισμός των δύο θητειών που ίσχυε μέχρι τώρα για τους νομάρχες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για μια χούφτα ευρώ... (2005-07-05 00:00:00.0)
Ανοίγει ο δρόμος για συμβιβασμούς σε σχέση με το Σύνταγμα (2005-06-02 00:00:00.0)
Προδιαγεγραμμένη «ήττα» (2005-04-21 00:00:00.0)
Προκλητική παρέμβαση Κομισιόν (2005-03-23 00:00:00.0)
Σήμερα η συζήτηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων (2005-03-22 00:00:00.0)
«Βασική» ...μοιρασιά της πίτας (2005-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ