Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Προκλητική παρέμβαση Κομισιόν
  • Αμφισβητεί ευθέως το ελληνικό Σύνταγμα και στέλνει τη χώρα στο Ευρωδικαστήριο
  • Το συμβιβασμό ή την υποταγή μεθοδεύει η κυβέρνηση πίσω από τις διακηρύξεις περί υπεράσπισης του Συντάγματος
  • Αποθρασύνονται ακόμα και οι υπαλληλίσκοι των Βρυξελλών...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΑΛΗ).--

Απροκάλυπτη παρέμβαση και επίδειξη δύναμης εκδηλώθηκε από την Κομισιόν, η οποία με αφορμή το νόμο για το βασικό μέτοχο, αμφισβήτησε το ελληνικό Σύνταγμα, δρομολογώντας την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο τσαμπουκάς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκολύνθηκε από τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, όχι μόνο δεν υπερασπίζεται το Σύνταγμα, αλλά σπεύδει να συμβιβαστεί στο όνομα του κινδύνου απώλειας Κοινοτικών Κονδυλίων.

Με τη χτεσινή της απόφαση η Κομισιόν απέδειξε, ακόμα μια φορά, ότι η ΕΕ είναι ο «χώρος» όπου πάνω απ' όλα μπαίνουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών και υπηρετούνται οι σύγχρονοι θεοί τους («ανταγωνιστικότητα»). Ταυτόχρονα τα εθνικά Συντάγματα και η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας θεωρούνται ανεπιθύμητα εμπόδια στη δράση των μονοπωλίων.

Το σκεπτικό με το οποίο συνόδευσε την απόφασή της η ολομέλεια των επιτρόπων της ΕΕ είναι εξόχως αποκαλυπτικό για τη λογική που κυριαρχεί στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση διαπιστώνεται ότι: «Πράγματι, το άρθρο 14 παρ. 9 του ελληνικού Συντάγματος και ο εκτελεστικός του νόμος (3310/2005) θεσπίζουν ένα σχεδόν γενικευμένο και απόλυτο ασυμβίβαστο(!), μεταξύ, αφ' ενός, κάθε δραστηριότητας ή συμμετοχής ορισμένου επιπέδου σε επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης και, αφ' ετέρου, της εκτέλεσης δημόσιων συμβάσεων».

Στη βάση αυτή η Επιτροπή θεωρεί ότι «κάτι τέτοιο αντιβαίνει τόσο στο παράγωγο κοινοτικό δίκαιο (οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις), αφού θεσπίζει λόγους αποκλεισμού οι οποίοι δεν προβλέπονται από αυτό, όσο και στο πρωτογενές (Συνθήκη ΕΚ), αφού θεσπίζει μέτρα που εμποδίζουν ή καθιστούν λιγότερο ελκυστική την άσκηση του συνόλου σχεδόν των θεμελιωδών ελευθεριών που αναγνωρίζει η ΕΚ».

Με βάση τα παραπάνω η Κομισιόν προχώρησε στο πρώτο βήμα παραπομπής της χώρας στο Ευρωδικαστήριο, στέλνοντας προειδοποιητική επιστολή με την οποία ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει επισήμως ότι υπάρχει «συμβατότητα» μεταξύ των εθνικών διατάξεων (Σύνταγμα, νόμος περί βασικού μετόχου) με την κοινοτική νομοθεσία. Ταυτόχρονα περιόρισε σε 15 μέρες, αντί για 2 μήνες, την προθεσμία της κυβέρνησης να απαντήσει.

Παράλληλα, προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση ότι στην περίπτωση που οι απαντήσεις της δεν κριθούν ικανοποιητικές, θα ζητήσει από το Ευρωδικαστήριο να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου και να διατάξει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, «παγώνοντας» ταυτόχρονα τη χορήγηση κοινοτικών κονδυλίων για συγχρηματοδοτούμενα έργα που «εμπίπτουν» στο νόμο περί «βασικού μετόχου».

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Ολιβερ Ντρουζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου, η Κομισιόν θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να δώσει μία νομική γνωμοδότηση, που θα επιβεβαιώνει τη θέση της, ότι ο νόμος αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο για ελευθερία επενδύσεων στον τομέα των ΜΜΕ και σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις του Δημοσίου.

Αναζητά προσχήματα η κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, με δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου στην Αθήνα, επανέλαβε το γνωστό σλόγκαν ότι η «κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας και να προασπίσει τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο».

Ωστόσο την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο της αλλαγής διατάξεων του νόμου ακόμα και μη εφαρμογής του, επικαλούμενες το ενδεχόμενο να χαθούν κονδύλια από την ΕΕ.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο αναστολής του νόμου, η απάντηση ήταν κατ' αρχήν αρνητική, αλλά στη συνέχεια το άφηναν ανοιχτό, λέγοντας ότι «θα επικρατήσει το μείζον εθνικό συμφέρον». Συμπλήρωναν επίσης ότι «όταν διαπραγματεύεσαι δεν ανοίγεις όλα τα χαρτιά σου», επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια διαδικασία δικαιολόγησης της υποχώρησής της.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο «παγώματος» των κοινοτικών κονδυλίων, οι ίδιες πηγές επιχειρούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες και επιπλέον ότι είναι πιθανό να αφορά μόνο τα έργα που υπόκεινται στο «βασικό μέτοχο».

Ο ίδιος ο Θ. Ρουσόπουλος επέλεξε να απαντήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας σαφείς αιχμές περί υπονόμευσης των εθνικών συμφερόντων.

Επικρίνει τη βιασύνη του Γ. Παπανδρέου να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση προτού ληφθεί καμιά οριστική απόφαση και ζητά να εξηγήσει «γιατί βιάζεται να πει πράγματα που είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και ενός Συντάγματος που έφερε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και ψηφίστηκε».

Αποθρασύνονται υπαλληλίσκοι

Ενδεικτικές του κλίματος απαξίωσης που επικρατεί στην έδρα της Κομισιόν, σε βάρος της χώρας μας, είναι οι θρασύτατες δηλώσεις που έκανε «οφ δι ρέκορντ» ο υπαλληλίσκος της Επιτρόπου Ντ. Χούκνερ. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, καλυπτόμενος από την ανωνυμία, κάλεσε τους Ελληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες και μίλησε για «τραγωδία του Ελληνα πρωθυπουργού»(!), στον οποίο εξέφρασε τη συμπάθειά του!

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η διαφάνεια στις συμβάσεις του Δημοσίου θα μπορούσε να διασφαλιστεί με το νόμο Σουφλιά (κατάργηση μαθηματικού Τύπου).

Ανέφερε ακόμα ότι κάθε συμβόλαιο για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα θα εξετάζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπίπτουν στο νόμο περί βασικού μετόχου.

Θα δικαιωθούμε...

Αργά χτες το βράδυ κυβερνητικές πηγές επανήλθαν, αφήνοντας να διαφανεί η πρόθεση της κυβέρνησης να οδηγηθεί η επίλυση της «διαφοράς» με την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προσδοκώντας ότι η κυβέρνηση θα δικαιωθεί.

Δικαιολογώντας την τακτική της κυβέρνησης ανέφεραν ότι η Κομισιόν αμφισβητεί το ίδιο το άρθρο (14) παρ. 9 του Συντάγματος και δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

Σημείωναν ότι το θέμα είναι και πολιτικό και νομικό, επιμένοντας σε μια γραμμή συνεννόησης ή συναίνεσης με την Κομισιόν.

«Αν υπήρχε μια συγκεκριμένη πρόταση για συγκεκριμένο άρθρο του νόμου ασφαλώς θα το συζητήσουμε», έλεγαν και πρόσθεταν «είναι όμως τελείως διαφορετικό να τίθεται συνολικά ζήτημα Συντάγματος».

Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε και η απάντηση που έδωσαν στο απαράδεκτο σχόλιο που είχε γίνει νωρίτερα από υπάλληλο της Κομισιόν για τον Ελληνα πρωθυπουργό: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έκανε τέτοια γκάφα συνεργάτης επιτρόπου», ήταν το σχόλιο - απάντηση των κυβερνητικών πηγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ