Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Αφορά και την καθημερινότητά μας

Εκδήλωση - συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Πειραιά

Το προεδρείο της εκδήλωσης
Το προεδρείο της εκδήλωσης
Η ψήφιση και η εφαρμογή του «ευρωσυντάγματος» αφορά και την καθημερινότητά μας, την εργασία, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική μας ασφάλιση. Η ενημέρωση του λαού πρέπει να σχεδιαστεί με την πάλη ενάντια στην ΕΕ και στις επιλογές της.

Αυτό τόνισε ο Ν. Σοφιανός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης του Πειραιά, μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΠ, με θέμα «Διπλό ΟΧΙ σε Ευρωσύνταγμα και ΕΕ». Αυτό το διπλό ΟΧΙ που προτείνει το ΚΚΕ, τόνισε ο Ν. Σοφιανός, είναι το μόνο εύστοχο και καθαρό χτύπημα στην ΕΕ και την πολιτική της. Η θέση του ΚΚΕ υπέρ του δημοψηφίσματος ξεκινάει από τη δυνατότητα να ενημερωθεί ο λαός για το «ευρωσύνταγμα» και την ΕΕ. Στόχος του «ευρωσυντάγματος», τόνισε ο Ν. Σοφιανός, είναι μεταξύ άλλων να ενισχύσει την επιθετικότητα του μεγάλου κεφαλαίου να αποδυναμώσει την εθνική κυριαρχία, να δώσει συνέχεια στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, νομιμοποιώντας τις επεμβάσεις του «ευρωσυντάγματος», εντός και εκτός συνόρων της ΕΕ, ενισχύοντας νέες εξοπλιστικές κούρσες. Παράλληλα, στοχεύει στο χτύπημα των δημοκρατικών ελευθεριών, στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας. Αφού αναφέρθηκε στις τακτικές των άλλων κομμάτων, τα οποία στην ουσία τάσσονται υπέρ της ΕΕ τόνισε πως σήμερα η εργατική τάξη, η αγροτιά, η νεολαία ζει τις εμπειρίες των αναδιαρθρώσεων στα πλαίσια της ΕΕ. Πρέπει να δούμε τι μας έλεγαν, τι ζούμε σήμερα και τι μας έρχεται αύριο. Ολοι βλέπουν τι σημαίνει η είσοδος του ευρώ στη ζωή μας, πού πήγε η αγροτική παραγωγή, η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, πού πήγαν οι καλύτερες μέρες που υπόσχονταν για τους εμπόρους και τους βιοτέχνες. Πρέπει να βγουν πολιτικά συμπεράσματα, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο δυνατό το ΟΧΙ σε ό,τι ενισχύει την ολιγαρχία του πλούτου.

Στην ομιλία του ο Ν. Πηγαδάς, δημοσιογράφος, αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στις διατάξεις του «ευρωσυντάγματος» τόνισε ότι το ρηξικέλευθο σύνθημα είναι όνειρο απατηλό και στον ευρωπαϊκό ουρανό αιωρούνται τα πελώρια ερωτήματα: Γιατί δεν ενημερώνονται οι λαοί των 25 χωρών για το περιεχόμενο του «ευρωσυντάγματος»; Τι θέλουν να κρύψουν οι λιγοστοί Ευρωπαίοι ηγέτες; Και μόνο από το γεγονός αυτό ο Ευρωπαίος πολίτης καταλαβαίνει πως το «ευρωσύνταγμα» δεν είναι για το καλό του.

Τέλος, στην τοποθέτησή του ο Ν. Κωνσταντινίδης, δικηγόρος, αφού ανέλυσε διεξοδικά τις διατάξεις του «ευρωσυντάγματος» τόνισε πως θα έχει βαριές συνέπειες για τους λαούς της Ευρώπης και επισήμανε πως αίτημα του λαού δεν πρέπει να είναι μόνο η ενημέρωση και η διενέργεια δημοψηφίσματος, αλλά και η άμεση απόρριψη του «ευρωσυντάγματος». Αυτό όμως προϋποθέτει μαζικό αγώνα.

Κατάμεστη από κόσμο η αίθουσα της εκδήλωσης από επωνύμους και ανωνύμους που άκουσαν με αυξημένο ενδιαφέρον τους ομιλητές και επιδοκίμαζαν τα λεγόμενά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χέρι χέρι στο «ευρωσύνταγμα» και την Ευρωσυνθήκη (2009-09-05 00:00:00.0)
Συμπλέουν υπέρ της αντιδραστικής Ευρωσυνθήκης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (2008-04-17 00:00:00.0)
Νέα «συνθήκη» κατά των λαών (2007-06-22 00:00:00.0)
Κυβερνητικό «όχι» στο δημοψήφισμα (2005-05-13 00:00:00.0)
Αντίσταση και ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ο δρόμος του λαού (2005-04-13 00:00:00.0)
Πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος (2005-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ