Παρασκευή 13 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Κυβερνητικό «όχι» στο δημοψήφισμα

Απορρίφθηκε χτες στη Βουλή η σχετική πρόταση

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε χτες στη Βουλή την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στη χώρα μας, προκειμένου να εγκριθεί το λεγόμενο «ευρωσύνταγμα», το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στη σχετική ψηφοφορία που έγινε πήραν μέρος 275 βουλευτές και υπέρ της πρότασης για δημοψήφισμα ψήφισαν 123 βουλευτές του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ενώ κατά ψήφισαν 151 βουλευτές της ΝΔ. «Παρών» δήλωσε ο Στ. Παπαθεμελής. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής για την υιοθέτηση της πρότασης απαιτούνταν πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι η ΕΕ είναι ένα ιμπεριαλιστικό κέντρο, το οποίο ανάλογα με τη δύναμη που διαθέτει επιδιώκει να διευρύνει την επιρροή της με όλα τα μέσα, πολιτικά, οικονομικά, αλλά και στρατιωτικά. Είναι χαρακτηριστικό, είπε ότι η ΕΕ πρωτοστάτησε στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και μάλιστα είναι σίγουρο ότι, εάν είχε τη δύναμη, την επέμβαση θα την έκανε μόνη χωρίς να περιμένει τις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στο αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου να εγκριθεί το «ευρωσύνταγμα» είπε ότι είναι θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας και είναι γενική αρχή να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν άμεσα στις μεγάλες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της χώρας. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις, συνέχισε, πάντα απέκρουαν το αίτημα της Αριστεράς για κατοχύρωση μέσα στο Σύνταγμα της δυνατότητας να γίνονται δημοψηφίσματα και υπενθύμισε ότι η διαδικασία των δημοψηφισμάτων είναι σχεδόν γενικευμένη σε όλα τα κράτη της Ευρώπης: «Εμείς μόνο αντιστεκόμαστε σε αυτό το ζήτημα, όπως και ορισμένα αδύναμα κράτη, τα οποία δεν είναι σίγουρα τι θα βγάλει ένα δημοψήφισμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ορ. Κολοζώφ αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα» που έγινε στην Ισπανία και τόνισε ότι η πλειοψηφία του ισπανικού λαού δεν πήγε να ψηφίσει και ως εκ τούτου δεν ενέκρινε αυτήν τη συνταγματική συνθήκη.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, υπερασπίστηκε τη θέση της μη διεξαγωγής δημοψηφίσματος λέγοντας ότι η κοινοβουλευτική επικύρωση του «ευρωσυντάγματος» δεν υπολείπεται σε νομιμοποίηση αυτής του δημοψηφίσματος, η διεξαγωγή του οποίου ουδέποτε αποτέλεσε πρακτική ή παράδοση στο μεταπολιτευτικό συνταγματικό βίο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, τάχθηκε υπέρ του «ευρωσυντάγματος» και είπε ότι με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκρισή του θα ενισχυθεί το ελληνικό Σύνταγμα. Από τον ΣΥΝ ο Αλ. Αλαβάνος είπε ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα επειδή με το «ευρωσύνταγμα» επέρχεται μεταβολή στη συνταγματική τάξη της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ