Παρασκευή 13 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΣΥΛΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Προκαταρκτική εξέταση για τον αστυνομικό φρουρό

Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος του αστυνομικού Χριστόφορου Πατσιά, φρουρού του πρώην υπουργού Χρήστου Βερελή, που παραβίασε το πανεπιστημιακό άσυλο, πυροβολώντας και τραυματίζοντας στο προαύλιο του Μετσόβιου διαδηλωτή. Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, τα ξημερώματα της Τετάρτης, τόσο για τον τραυματισμό του 29χρονου Γεώργιου Χιλίαρχου όσο και για την πολύωρη ομηρία βουλευτών και άλλων συμμετεχόντων σε εκδήλωση.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτριος Παπαγγελόπουλος ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευάγγελο Κασσαλιά να διενεργήσει την έρευνα ώστε να εξακριβώσει την πρόθεση του αστυνομικού που τραυμάτισε το νεαρό, καθώς και τους υπαιτίους για τη διάπραξη αδικημάτων όπως αρπαγής, παράνομης κατακράτησης και άλλα.

Χτες, σε δηλώσεις του, ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χ. Μαρκογιαννάκης, παρέπεμψε στα ...αποτελέσματα ΕΔΕ που έχει διαταχθεί, για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα πώς βρέθηκαν οπλοφόροι αστυνομικοί μέσα στο Πολυτεχνείο παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο. Παρέπεμψε δε στη μυστικότητα της δικαστικής προδικασίας που έχει διαταχθεί και γι' αυτό τόνισε ότι «δεν μπορώ να πω τίποτα γι' αυτό».

Σε συνέντευξή του, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Α. Ανδρεόπουλος, υπογράμμισε πως «το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να διατηρηθεί ως έννοια και ως ουσία», ενώ με ανακοίνωσή του το ΔΣ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ καταδικάζει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Κυβέρνηση: Δε σκέφτεται για την ώρα κατάργηση ασύλου

Στην κατεύθυνση της «ωρίμανσης των συνθηκών» για την επανεξέταση, δηλαδή την κατάργηση, του πανεπιστημιακού ασύλου κινείται η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και τα πρόσφατα επεισόδια στο Πολυτεχνείο.

Προς το παρόν όμως προτιμά να μη βγει μπροστά και να θέσει ευθέως ζήτημα, αφήνοντας ευχαρίστως την πρωτοβουλία στο ΠΑΣΟΚ που κινείται δραστήρια στην κατεύθυνση αυτή, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις ηγετικών στελεχών του (Ευ. Βενιζέλος).

Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι η κυβέρνηση στην αρχική δήλωση του εκπροσώπου της απέφυγε συνειδητά να καταδικάσει την παρουσία ενόπλων αστυνομικών στο χώρο του Πολυτεχνείου. Χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ», υποστήριξε πως είναι ...«αυτονόητο» ότι δεν πρέπει να παραβιάζεται το άσυλο, ενώ απέφυγε να δηλώσει κατηγορηματικά ότι δε θα αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. «Θεωρώ αυτονόητο ότι δεν πρέπει να παραβιάζεται το άσυλο», είπε ο εκπρόσωπος στην προσπάθειά του να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση δεν είπε λέξη για την παραβίασή του από την ασφάλεια. Στην επόμενη ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει τη διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο περιορίστηκε να απαντήσει ότι «δεν υπάρχει τέτοια σκέψη».

ΠΑΣΟΚ: Διάλογος για την ...κατάργησή του

Την ...πρωτοβουλία να «ανοίξει» ο διάλογος για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ανέλαβαν με δηλώσεις τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ευάγ. Βενιζέλος και Χρ. Βερελής, καθώς ο μεν πρώτος έκανε λόγο για εκσυγχρονισμό του θεσμού, αφού διαπίστωσε «αδιέξοδο όταν η πανεπιστημιακή κοινότητα χάνει τον έλεγχο της κατάστασης»(!) ο δε δεύτερος ότι «σήμερα δεν υπάρχει η ανάγκη της διατήρησης του»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ