Παρασκευή 13 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Επικίνδυνη εξέλιξη

Οπως κάθε ενέργεια παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου, έτσι και το σοβαρότατο επεισόδιο που προκλήθηκε την περασμένη Τρίτη, με τον πυροβολισμό αστυνομικού μέσα στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου, που τραυμάτισε έναν απ' αυτούς που τους πήραν χαμπάρι ότι βρίσκονταν ένοπλοι αστυνομικοί στο χτίριο, αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί διαφόρων παραγόντων που έσπευσαν να πουν ότι η έννοια του ασύλου χρειάζεται επαναπροσδιορισμό, ζητώντας ουσιαστικά ν' ανοίξει ο δρόμος για την κατάργησή του. Κι όσο πιο βίαιη είναι η ενέργεια καταπάτησης του ασύλου, τόσο πιο δυνατές οι φωνές τους που ζητούν την πλήρη κατάργησή του. Ειρωνεία! Σα να λέμε όσο πιο βαριά τραυματίζεται ένας άνθρωπος τόσο πληθαίνουν αυτοί που φωνάζουν σκοτώστε τον...

Το ακαδημαϊκό άσυλο κατοχυρώνει την ελεύθερη επιστημονική αναζήτηση και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Ποιον εξυπηρετεί λοιπόν, η κατάργησή του; Αυτούς που θέλουν να ελέγχουν και να χειραγωγούν την ελεύθερη έκφραση των ιδεών, τους επιστήμονες, την επιστημονική έρευνα που διεξάγουν και συνολικά την ανθρώπινη σκέψη υποτάσσοντάς τη στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αν λάβουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που προωθούνται σαρωτικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση ακριβώς σ' αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στην κατεύθυνση πλήρους ελέγχου της επιστημονικής σκέψης και έρευνας από το κεφάλαιο και τους υποστηρικτές του, καταλαβαίνουμε γιατί τα διάφορα παπαγαλάκια δεν αφήνουν ευκαιρία να πάει χαμένη. Καταλαβαίνουμε, ποιους θέλουν να εξυπηρετήσουν ζυμώνοντας την ιδέα κατάργησης του ασύλου.

Το ακαδημαϊκό άσυλο αποτελεί ένα εμπόδιο στην πολιτική τους, γι' αυτό και προσπαθούν βήμα - βήμα, να το υποβαθμίσουν ή να το ευτελίσουν, με σκοπό να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας η δικιά τους ανάγκη (η ανάγκη του κεφαλαίου δηλαδή) να το καταργήσουν.

Σ' αυτές τις μεθοδεύσεις, το ΠΑΣΟΚ είχε πρωτοστατήσει όντας κυβέρνηση, σε τέτοιο βαθμό ώστε σήμερα, πρωτοκλασάτα στελέχη του να... «ξεχνάνε» ότι ακόμα ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο και να κουβαλούν τους ένοπλους αστυνομικούς της προσωπικής τους φρουράς μέσα στο πανεπιστήμιο. Πριν μερικά χρόνια έστελναν ασφαλίτες στο χώρο του Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού να «κόψουν κίνηση» και επιδοκίμαζαν δικαστικές αποφάσεις για κατάργηση του ασύλου στις φοιτητικές εστίες. Οσο για την κυβέρνηση της ΝΔ, άλλο που δε θέλει από το να υπάρχει ρεύμα συναίνεσης για την «αναδιατύπωση των βασικών κανόνων λειτουργίας του πανεπιστημιακού ασύλου», όπως λέει και στο πρόγραμμά της.

Την ίδια πολιτική υπηρετούν. Την πολιτική που αφαιρεί συνεχώς από τη νεολαία κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Κι όσο αφαιρεί δικαιώματα, όσο πιο σκληρή γίνεται αυτή η πολιτική, τόσο περισσότερο έχει την ανάγκη να ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Να τους ενισχύει τόσο που να μη βαραίνει το όπλο στο χέρι του αστυνομικού. Να είναι ελαφρύ για να μπορεί να τραβήξει τη σκανδάλη κάθε ώρα και στιγμή, αδιακρίτως και να σημαδέψει... στον αέρα, εκεί που πριν τρεις μέρες βρέθηκε το πόδι του 28χρονου, που αύριο μπορεί να βρεθεί ένα κεφάλι...


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ